R. Masiulis: techniškai sinchronizuoti Lietuvos elektros tinklus su Europa galima per 24 valandas | KaunoDiena.lt

R. MASIULIS: TECHNIŠKAI SINCHRONIZUOTI LIETUVOS ELEKTROS TINKLUS SU EUROPA GALIMA PER 24 VALANDAS

Lietuvos elektros tinklai su Europa gali būti sinchronizuoti jau dabar, tačiau tai kainuotų brangiau, sako šalies elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Jo teigimu, Lietuva kartu su Baltijos šalimis jau yra pasirengusi galimam Rusijos veiksmui atjungti jas nuo BRELL elektros tiekimo žiedo ir prie Europos tinklų prisijungtų per parą.

„Sinchronizuotis galime jau šiandien“, – penktadienį Seimo Ateities komiteto posėdyje pabrėžė R. Masiulis.

„Pats sinchronizavimo veiksmas yra įmanomas, mes esame jam pasiruošę. Dabar mes kalbame tik apie tai, kaip ekonomiškiau, pigiau ir paprasčiau sinchronizuotis“, – paaiškino jis.

Pasak R. Masiulio, techninis sinchronizacijos planas jau paruoštas kartu su Latvija ir Estija, taip pat suderintas su Europos Komisija (EK).

„Su EK esame suderinę, kad nuo tada, kai rusai mus atjungia, per 24 val. esame sinchronizuoti“, – pabrėžė „Litgrid“ vadovas.

Jis argumentavo, kad sinchronizacija nebaigiama dabar, kadangi tai šaliai kainuotų gerokai brangiau, esą reikiamai elektros energijai pasigaminti tektų labiau naudoti Elektrėnų šiluminę elektrinę, kurioje kūrenamos šiuo metu rekordiškai brangios gamtinės dujos.

„Jei sinchronizuojamės šiandien, mums šiek tiek daugiau reikės „sukti“ Elektrėnus, ir tai turės ekonominių pasekmių, nes reikės deginti dujas, kurios nėra pigios“, – teigė „Litgrid“ vadovas.

Tuo tarpu ateityje, pasak R. Masiulio, Lietuvoje įrengus tris planuojamus sinchroninius kompensatorius – įrenginius elektros tiekimo sistemos stabilumui palaikyti – sinchronizacijos kaštai bus gerokai mažesni.

„Kiekviena diena mūsų tinklui suteikia stabilumo, patikimumo ir pigesnio veikimo. Tarkime, pastačius sinchroninius kompensatorius sinchronizacija mums praktiškai nekainuoja“, – akcentavo R. Masiulis.

„Tai toks loginis rebusas – Lietuva jau gali sinchronizuotis, tas techniškai nėra problema. Bet su kiekviena diena tai bus pigiau, paprasčiau ir stabiliau“, – savąją argumentaciją apibendrino „Litgrid“ vadovas.

ELTA primena, kad Lietuvos sinchronizaciją su žemyninės Europos elektros sistema planuojama baigti 2025 m. Pasak „Litgrid“, jai įgyvendinti būtina įrengti tris sinchroninius kompensatorius, kuriuos pateiks vokiečių bendrovė „Siemens Energy“.

Įmonė sinchroninius kompensatorius 2023 m. turėtų sumontuoti Alytaus ir Telšių transformatorių pastotėse, o 2024 m. – ir Neries (Vilniaus rajonas) transformatorių pastotėje.

Pasak „Litgrid“, sinchroninis kompensatorius – tai perdavimo tinkle įrengtas didelis besisukantis variklis, kuris pats negamina elektros, o ją naudoja. Sukimosi sukurta inercija padeda užtikrinti stabilų sistemos dažnį ir patikimą sistemos darbą. Panašūs įrenginiai veikia Airijos, Danijos, Vokietijos, Italijos, Norvegijos elektros sistemose.

Baltijos šalių elektros energetikos sistemos šiuo metu vis dar yra priklausomos nuo dažnio valdymo Rusijoje – vadinamojo BRELL žiedo. Be Baltijos šalių, jam priklauso Baltarusija ir Rusija.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Antanas

Nieko šito nereikia. Gal dar turime Akmenėje laikytą "Energetinį traukinį" skirtą skubiam avariniam pamaitinimui nuo sistemos "iškritusiam" ištisam regionui. Buvo ir jo atvykimo bei prijungimo vietos numatytos, bei paruoštos.Jeigu ta sistema dar nenuėjo į metalo laužą - nereikalingi ir čia siūlomi "machovikai". Pakaktų Lietuvos visą sistemą perjungti dalimis, kiekvienoje: prisijungus minėtam traukiniui, nuo BREL atsijungus, reikiamą dažnį pasiekus ir susisinchronizavus. Per vieną parą tai padaryti vargu ar pavyktų, tačiau persijungiant palaipsniui nesukeltų pavojaus subyrėti visai ES sistemai arba bent jos rytiniam kraštui. Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais - daroma viskas, kad tik taip neįvyktų, o finansiniai sukčiai tuo aktyviai naudojasi.

Anonimas

Atsijungti neproblema, problema bus palaikyti tinkamus tinklo parametrus..

cha .. Masiole -tai ko lauki ?? sinchronizuok ..

atsijunk nuo tos rusiskos BRELL ziedo .... Masiolas perdzia visas tiesas per antra gala bet nepasako pagrindinio fakto , kad atsijungus negaus nei is lenku , nei is svedu ...jau dabar kabelis svyla dega ir remontuojamas kas antra menesy , priedo dar ir kainos per desimt tarpininku iskils desimteriopai . Svedai , kaip ir Lenkai ypac ziemos metu patys maldauja rusu ir baltarusiu ,kad juos pajungtu prie BRELL nes neuztenka savu resursu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS