Nuo energetikos kainų dūstantys restoranai taupo: primažiname šviesą, daugiau žvakių uždegame | KaunoDiena.lt

NUO ENERGETIKOS KAINŲ DŪSTANTYS RESTORANAI TAUPO: PRIMAŽINAME ŠVIESĄ, DAUGIAU ŽVAKIŲ UŽDEGAME

  • 0

Labiausiai prieš Kalėdas liūdi restoranai ir kavinės, nes jiems lengvatinis 9 proc. pridėtinės vertės mokestis (PVM) pakibo ant plauko.

Ko verslininkai norėtų paprašyti Kalėdų Senelio, LNK reportaže pasakojo restorano „Amatininkų užeiga“ atstovė Lina Preikštaitienė.

– Kaip pas jus prasideda Kalėdos?

– Pas mus Kalėdos prasideda kartu su Stiklo kvartalu: jis puošiasi ir mes prisijungiame, kad pritrauktume kuo daugiau žmonių tamsų rudenį.

– Žmonės įvertina, kad pirmieji beveik visame Vilniuje, kai dar net neįžiebta eglutė, jūs įžiebiate ir egles, ir kitas švieseles?

– Manau, kad žmonės tai vertina, nes visi žiūri, visiems labai gražu. Juos traukia Stiklo kvartalas, kuriantis nuotaiką: jie prisėda, atsigeria karšto vyno. Žinoma, tai nelieka nepastebėta. Pirmiausia tai, kad mes dirbame per visą šventinį laikotarpį. Dirbame ir per Naujuosius metus, visą laiką laukiame kuo daugiau svečių. Labai gaila, kad Rotušės aikštėje nebus eglutės, nes ji irgi pritraukdavo nemažai žmonių. Bandysime šiemet savo jėgomis kažkaip prisivilioti. Labai tikimės gerų Kalėdų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Šiais metais pabrango ir elektra verslui, ir šiluma, bet jos pas jus netrūksta? Kalėdiniu laikotarpiu eglutės mirga, o ir šilumą, jei čia prisėsi, tikrai ją pajausi.

– Taip, mes stengiamės, kad būtų jauku lankytojams. Nors elektros kaina žvėriška, bet šiuo atveju nereikia gadinti švenčių. Kalėdos yra Kalėdos! Viduje šiek tiek primažiname šviesą, daugiau žvakių uždegame, kurios irgi suteikia  jaukumo. Bet tai, kas yra lauke, – šventės dekoracijos, šildytuvai, viduje židiniai – jie nuolat būna įjungti, kad žmonėms būtų gražu ir jauku.

– Kalėdų sąskaita verslas netaupo? Ar esate paskaičiavę, kiek atsieina visų tų šventinių dekoracijų, eglučių įžiebimas? Ar tai brangus malonumas?

– Šiuo atveju ne, netaupome – nereikia gadinti Kalėdų. Taip, viskas kainuoja. Pačios eglutės kaina jau yra nemaža. Uždegtos lemputės nesudaro didelių kaštų, bet pačios dekoracijos, ir visa kita kainuoja daugiau.

Jei dar metus laiko ta lengvata išliktų, būtų labai šaunu. Elektros kainos, šiluma, darbuotojų išlaikymas, maistas – viskas brangsta. Ir tie 9 proc. padėtų.

– Per pandemiją buvo uždaryta daug verslų, kavinės, restoranai lygiai taip pat papuolė į tą sektorių. O kaip yra dabar? Kai kurie žmonės pastebi, kad kartais net užeiti atsigerti kavos sudėtinga…

– Savaitgaliais taip, ganėtinai daug žmonių užsuka. Manome, kad čia mums padeda ir Stiklo kvartalas, kuris gražiai apšviestas, kuria  jaukią nuotaiką. Tai lankytojus pritraukia, jiems malonu prisėsti. Tikimės, kad šiais metais per Kalėdas bus daugiau žmonių, daugiau svečių iš kitų šalių. Praeitais metais per pandemiją jų buvo gerokai sumažėję.

– Netyla ginčai dėl lengvatinio 9 proc. PVM tarifo verslui, maitinimo įstaigoms...

– Tie 9 proc. mus labai stipriai gelbėja. Tikimės, kad jis nepradings ir kitais metais. Kalėdos – ta graži šventė, kai žmonės išeina į išpuoštas, apšviestas gatves, o sausį visiems būna tamsu, niūru. Lankytojų gerokai sumažėja. Tad jei dar metus laiko ta lengvata išliktų, būtų labai šaunu. Elektros kainos, šiluma, darbuotojų išlaikymas, maistas – viskas brangsta. Ir tie 9 proc. padėtų.

–  Jūs dovanojate dovaną – kalėdinę nuotaiką žmonėms, dabar reikėtų, kad valdžia atsisuktų,  padovanotų ir verslams?

– Reikėtų, kad ji mums pagelbėtų, nes praėjusieji buvo kovidiniai metai, šie – taip pat labai sunkūs. Tos dovanos labai norėtųsi paprašyti Kalėdų Senelio. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS