Iš rinkos surenkami ryžiai su GMO | KaunoDiena.lt

IŠ RINKOS SURENKAMI RYŽIAI SU GMO

  • 2

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo skubų tyrimą dėl Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos valstybių rinkose išplatintų nesaugių ilgagrūdžių ryžių. Informacija gauta iš Vokietijos Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).

Ištyrus ryžius Vokietijos laboratorijoje, nustatyta, kad ryžiai yra neleistinos genetinės modifikacijos.

Skubiame pranešime nurodyta, kad ilgagrūdžius ryžius „Žemčužina vostoka" (geriausi iki 2016 10 31) į Vokietiją išvežė UAB „Skanėja" (Kirtimų 59 a, Vilnius).

Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrinimo metu nustatė, kad UAB „Skanėja" pagal Vokiečių įmonės „Monolith Sud Gmbh" užsakymą sufasavo ir pardavė iš viso 18 720 kg ilgagrūdžių ryžių „Žemčužina vostoka", kurių nenurodyta kilmės šalis ir partijos numeris.

Remiantis pateiktu ilgagrūdžių ryžių gavimo sąrašu, nustatyta, kad minėti ryžiai buvo gauti iš Pakistano, Kambodžos, Mianmaro ir Tailando (visų tinkamumo vartoti terminas - iki 2016-10-31). Ryžius įmonė išplatino Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Vokietijoje. Tyrimas tęsiamas toliau, aiškinamasi, kaip šie ryžiai pateko į įmonę, tikslinami kiekiai, išplatinti Lietuvoje ir kitose valstybėse.

UAB „Skanėja" nurodyta susigrąžinti visą išplatintą nesaugių ryžių partiją iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Vokietijos rinkų.

Europos Komisija yra įteisinusi ir leidusi tiekti Europos Sąjungos (ES) rinkai 49 genetiškai modifikuotų augalų veislių (sojų, kukurūzų, rapsų, medvilnės), skirtų maistui ir pašarams. Genetiškai modifikuotais ryžiais ES prekiauti neleidžiama.

Gairės: ryžiai, GMO, VMVT, Skanėja
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

xxx

Tai reiskia , kad tie ryziai jau buvo pardavinejami , siaubas !

AS

Kam mums tu modifikuotu produktu? Ar mes neuzsiauginame savo kokybisko maisto.kam musms save ,savo vaikus ,kudykius nuodyti,keisti ju prigimti.? Ar ir cia pinigai,pinigeliaii kazkieno kisene lemia musu sveikata .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS