„Snoro“ akcijų emisijos pirkėjai prašo kreiptis į ES Teisingumo Teismą | KaunoDiena.lt

„SNORO“ AKCIJŲ EMISIJOS PIRKĖJAI PRAŠO KREIPTIS Į ES TEISINGUMO TEISMĄ

  • 0

Investuotojų asociacijos suburta neužregistruotos bankrutavusio banko "Snoras" akcijų emisijos pirkėjų grupė prašo Lietuvos teismo kreiptis į Europos Sąjungos Teisingumo teismą (ESTT), kad šis išaiškintų indėlio sąvoką.

Asociacija Lietuvos Aukščiausiajam Teismui apskundė Apeliacinio teismo kovo pabaigoje priimtą sprendimą, kuriuo akcijų emisijos pirkėjai nebuvo pripažinti indėlininkais, pranešė asociacija.

"Manome, kad nuo Lietuvos banko sprendimo neleisti registruoti "Snoro" įstatinio kapitalo padidinimo už naujas akcijas įmokėti pinigai banko buvo negrąžinti be jokio teisinio pagrindo, todėl jie laikytini paprasčiausiu indėliu. Siekiame, kad ieškovai atgautų 100 tūkst. eurų neviršijančią draudiminę išmoką", - pranešime spaudai teigė asociacijos direktorius Tomas Pilipavičius.

Skundą pateikė 257 ieškovai, už neišleistas "Snoro" akcijas sumokėję beveik 1,6 mln. eurų.

Pasak asociacijos, Apeliacinis teismas nepagrįstai laikė ieškovus investuotojais ir netenkino jų prašymo kreiptis į ES Teisingumo Teismą.

"Nesutinkame su nacionalinių teismų atliktu ES teisės sąvokos "indėlis" išaiškinimu, kadangi jie neturi teisės aiškinti ES teisės, o tokie teismų veiksmai pažeidžia ES teisės viršenybės ir lojalaus bendradarbiavimo principus. Dėl to tikimės, kad Aukščiausiasis Teismas kreipsis į ES Teisingumo Teismą, kuris vienintelis turi kompetenciją nustatyti, ar kasatoriai laikytini indėlininkais", - sakė investuotojams atstovaujantis "Fort" advokatas Andrius Bambalas.

Apeliacinis teismas kovą atmetė 262 asmenų, kurie kartu iš "Snoro" banko neatgavo maždaug 1,7 mln. eurų, ieškinį.

"Snoro" akcininkai sprendimą platinti naują 110,056 mln. eurų akcijų emisiją priėmė 2010 metų gruodį. Didžiąją dalį naujos emisijos ketino pirkti buvę "Snoro" pagrindiniai akcininkai ir vadovai - Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas bei "Jubilee Financial Products" valdomas fondas. Smulkieji investuotojai naujosios akcijųemisijos galėjo įsigyti už maždaug 7,258 mln. eurų.

2011 metų lapkričio 16 dieną Vyriausybė nacionalizavo "Snoro" akcijas, o lapkričio 22 dieną Lietuvos bankas atsisakė išduoti leidimą registruoti "Snoro" įstatų pakeitimus dėl kapitalo didinimo. 2011-ųjų gruodžio 7 dieną "Snorui" iškelta bankroto byla, šiuo metu bankas yra likviduojamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS