Sveikatos stiprinimas mobiliose darbo vietose: daugiau vandens ir sveiko maisto | KaunoDiena.lt

SVEIKATOS STIPRINIMAS MOBILIOSE DARBO VIETOSE: DAUGIAU VANDENS IR SVEIKO MAISTO

  • 0

VšĮ „Pozityvios sveikatos komanda“ kartu su bendrovėmis „Lietuvos geležinkeliai“, „Šiaulių plentas“ ir „Žemaitijos keliai“ baigė penkis mėnesius trukusią sveikatos stiprinimo mobiliose darbo vietose programą skirtą daugiau kaip 350 kelių ir geležinkelių statybų darbuotojams, bei apie 100 traukinių konduktorių-kontrolierių.

Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo remiamas projektas mobiliose darbo vietose Lietuvoje įgyvendintas pirmą kartą. Projekto metu sveikatos psichologai ir mitybos specialistai, remdamiesi Pasaulio sveikatos organizacijos, kitų sveikatos organizacijų patvirtintomis rekomendacijomis, siekė rasti veiksmingiausias priemones, galinčias padėti darbuotojams pasirūpinti sveika mityba darbo metu.

Didžioji dauguma apklaustųjų dažniau ar rečiau darbe valgo menkaverčius užkandžius.

„Prieš pusmetį VšĮ „Pozityvios sveikatos komanda“ inicijuotame tyrime dalyvavo daugiau kaip 450 mobiliose darbo vietose dirbančiųjų (kelio darbininkų, vairuotojų, sunkiosios technikos operatorių, mašinistų, statybos darbų vadovų bei traukinių konduktorių-kontrolierių). Beveik ketvirtadalis tyrimo dalyvių teigė, kad niekada arba labai retai valgo pusryčius.

Tik iki trečdalio apklaustųjų būdami darbe visada arba dažnai valgo vaisius ir daržoves. Penktadalis dirbančiųjų vietoj vandens verčiau renkasi saldintus gėrimus, o rekomenduojamą vandens kiekį (1,5-2 litrus per dieną, t.y. bent 8 stiklines) visada išgeria tik apie ketvirtadalis darbuotojų. Didžioji dauguma apklaustųjų dažniau ar rečiau darbe valgo menkaverčius užkandžius (jų nesirenka tik apie 15 proc.)“, – apie projekto pradžią pasakojo Sigita Vičaitė, VšĮ „Pozityvios sveikatos komanda“ įkūrėja ir viena pirmųjų Lietuvoje sveikatos psichologių, besidominčių darbuotojų sveikatos stiprinimu.

S. Vičaitė pastebėjo, kad apklaustų darbuotojų mitybos įpročiai yra labai panašūs į kituose tyrimuose nustatytus Lietuvos gyventojų mitybos įpročius. Atsižvelgiant į tyrimo rezultatus, buvo suplanuoti žingsniai, kurie padėtų darbuotojams suformuoti įgūdžius pasirūpinti sveika mityba darbe. Minėtose įmonėse intervencijos apėmė visų grandžių dirbančiuosius nuo padalinių vadovų iki konkrečių sričių specialistų bei darbininkų.

Dirbantieji mobiliose darbo vietose stokoja vaisių ir daržovių.

Intervencijų metu buvo siekiama, kad švarus, kokybiškas vanduo būtų lengvai pasiekiamas kiekvienam darbuotojui, šalia būtų švarių stiklinių. Atsižvelgiant į tai, kad programa skirta mobiliose darbo vietose dirbantiems žmonėms, mokymų metu buvo skatinamas įprotis su savimi turėti gertuvę. Du mėnesius darbuotojai savo darbo vietose turėjo galimybę pasivaišinti šviežiais vaisiais ir daržovėmis. Dar šešias savaites darbuotojai kartą per savaitę buvo kviečiami komandinių pusryčių.

„Dirbantieji mobiliose darbo vietose stokoja vaisių ir daržovių, yra nepakankamas organizmo aprūpinimas skaiduliniu maistu, mikroelementais ir vitaminais, maisto racionui būdingas riebalų perteklius. Dalyvaudami šioje programoje teikėme savo kolegoms pavyzdžius, kaip pasiruošti sveikus pusryčius, turėti šviežių vaisių bei darbo pertraukėles išnaudoti pratimams atpalaiduojantiems kūną nuo statinio ar fizinio krūvio“, – apie programos įgyvendinimą kalbėjo Donata Daknienė, bendrovės „Šiaulių plentas“ darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos vadovė.

„Pozityvios sveikatos komandos“ specialistai, programai pasibaigus, visose trijose įmonėse atliko tyrimą, kad nustatytų, kaip darbuotojai vertina tokias iniciatyvas.

„Apie 70 proc. teigė, kad pagerėjo jų savijauta, sumažėjo nuovargis, pagerėjo nuotaika. 75 proc. – padidėjo darbingumas. Visi apklausos dalyviai džiaugėsi, jog darbdaviui rūpi jų sveikata ir norėtų, kad šviežiais vaisiais ir daržovėmis įmonėje būtų vaišinami dažniau.

90 proc. darbuotojų tvirtino, kad šios programos dėka pajuto ir įvertino kasdieninio vaisių ir daržovių valgymo naudą ir ketina ateityje daugiau įtraukti daržovių ir vaisių į savo kasdienį mitybos racioną darbe“, – projekto rezultatais dalijosi S. Vičaitė.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS