Tik svajonė ar realybė – kokią komercinio NT vertę atskleidžia BREEAM standartas? | KaunoDiena.lt

TIK SVAJONĖ AR REALYBĖ – KOKIĄ KOMERCINIO NT VERTĘ ATSKLEIDŽIA BREEAM STANDARTAS?

  • 0

Komercinio nekilnojamojo turto vystytojai šiandien privalo atsakingai laikytis žaliojo kurso. Jis leidžia išlikti konkurencingais rinkoje ir išlaikyti patrauklumą pirkėjams bei nuomininkams. Daugiau kaip 30 metų pasaulyje tvarios statybos kokybės ženklu vertinamas BREEAM sertifikatas yra dažno vystytojo siekiamybė, tačiau kol kas juo didžiuotis gali tik maža dalis statomų pastatų. Ar Lietuvos komercinio NT vystytojams BREEAM sertifikatas yra lengvai pasiekiamas, ar tik – tolima svajonė?

Įvertinimas – absoliutus

Kiek tiksliai šiuo metu pasaulyje yra pastatytų ar plėtojamų NT objektų, atsakyti negali joks duomenų registras. Tačiau Jungtinių Tautų analitikai skaičiuoja – iki 2050-ųjų planetoje iškils 1,6 mlrd. naujų pastatų, o visas jų skaičius tuomet sieks 2,6 mlrd.

„BREEAM standartas šiuo metu yra ilgiausiai pasaulyje taikomas ir plačiausiai naudojamas pastatų aplinkosauginio vertinimo metodas. Jis turi tvirtą tvarumo standarto reputaciją, atitikimą sertifikatui vertina virš 2,6 tūkst. ekspertų pasaulinis tinklas. Šie specialistai analizuoja daugybę licencijavimo aspektų“, – sakė tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovės „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas.

Jo teigimu, BREEAM sertifikatu vertinamas ne tik energijos sunaudojimas ir anglies dvideginio išmetimas į aplinką – siekiant atitikimo šiam standartui, tikrinama ir pastatų vandens kokybė, darbuotojų sveikata bei gerovė, transportas, statyboms naudojamų medžiagų kilmė, ekologiškumas ir ilgaamžiškumas, taip pat atliekų rūšiavimas ir antrinių žaliavų naudojimas. 

„Prieš maždaug septynerius metus buvo patvirtinta 10 skirtingų vertinimo kategorijų, todėl po BREEAM sertifikatu slepiasi absoliutus pastato kokybės standartas. Jei objektas yra įvertinamas šiuo sertifikatu, vadinasi, jame užtikrinta tiek vidinio mikroklimato, oro, vandens, natūralaus apšvietimo kokybė, tiek statybų aikštelės sauga, tiek ir viešojo transporto ar tvaraus judumo pasiekiamumas“, – teigė „YIT Lietuva“ vadovas. 

„Sky Office“ terasa. „YIT Lietuva“ archyvo nuotr.

Ir įsipareigojimas, ir galimybės

Aplinkosaugos, tvarumo ir socialinės atsakomybės principais šiandien vadovaujasi daugelis modernaus verslo plėtotojų. Komercinio NT vystytojai – ne išimtis. Todėl K. Vanagas pažymi – šiuos aspektus vertinantis BREEAM sertifikatas tampa būtinu aukštesnės klasės verslo centrų ir kitų pastatų standartu. 

„Turėdami jį vystytojai gali įgyti papildomo pranašumo rinkoje, savo objektams suteikti pridėtinės vertės, padidinti NT likvidumą. Svarbu ir tai, kad BREEAM sertifikatas ypač vertinamas tarptautinio verslo. Užsienio kompanijos atsakingai žiūri į tvarumo, socialinės atsakomybės kriterijus, todėl kruopščiai renkasi aplinką, kurioje planuoja įsikurti. Jei vystytojas ir jo plėtojamas projektas atitinka šiuos lūkesčius, tai tik padidins patrauklumą nuomininkams bei investuotojams“, – sakė K. Vanagas. 

Iššūkius suvaldo

Vieną iš sėkmingų pavyzdžių K. Vanagas įvardija 2022 m. Klaipėdoje atidarytą modernią Vokietijos polimerų kompanijos „Rehau“ gamyklą. „YIT Lietuva“ šio projekto vykdymui taikė vadinamąjį „build-to-suit“ modelį, kai užsakovui suteikiama galimybė nuomotis specialiai jo individualiems poreikiams suprojektuotas, pastatytas ir pritaikytas patalpas. 12 m aukščio, 2 aukštų pastatas projektuotas pagal BREEAM standartą, gamyklai suteiktas A++ klasės energinio naudingumo sertifikatas.

„Tai rodo mūsų atsakomybę, statybų patikimumą, verslo skaidrumą ir ekologinį sąmoningumą. Taikydami pažangius darbo metodus, skaičiuojame vystomų projektų CO2 emisiją, siekiame pastarąją sumažinti, o kartu pasitelkiame geriausias pasaulines patirtis. Tai – ir mūsų įsipareigojimas, ir galimybė kurti vertę statant šiuolaikiškus pastatus“, – sakė jis.

„Sky Office“. „YIT Lietuva“ archyvo nuotr.

Vilniuje jau pastatyto ir  duris atversiančio verslo centro „Sky Office“ statinio projektui suteiktas dar aukštesnio lygio vertinimas – „Breeam International New Construction” tarpinis sertifikatas, kuriame pažymimas „Excellent“ lygis, o šiuo metu pateikta ir paraiška statinio įvertinimui galutiniu „Breeam International New Construction” sertifikatu. Tai liudija, kad  pastatas atitiks tvariam statiniui keliamus tarptautinius reikalavimus, tokius kaip: darbo vietos apšvieta natūralia dienos šviesa ar patogus susisiekimas tiek pėsčiomis, tiek automobiliais, tiek dviračiais ar paspirtukais.

BREEAM sertifikuotu įvertinimu gali didžiuotis tik apie 535 tūkst. įvairios paskirties komercinių objektų visame pasaulyje.

 

„Stengiamės užtikrinti visapusišką tvarumo įgyvendinimą, atsakingai prižiūrime valdymo procesus, vykdome monitoringą, todėl iššūkių dėl BREEAM standarto neatsiranda. Šio sertifikato reikšmė ateityje tik didės – pasaulyje keliami vis aukštesni tvarumo tikslai, jų įgyvendinimo kokybė ir svarba tampa vis aktualesnė“, – teigė bendrovės „YIT Lietuva“ vadovas.

Šiuo sertifikatu įvertinta ir daugiau „YIT Lietuva” vystytų komercinių objektų, kurių sąraše – verslo centrai sostinės Viršuliškių rajone ,,Duetto I ir II” bei ,,Žalgirio 112” Šnipiškėse. 

BREEAM sertifikatu (angl. Building Research Establishment Environmental Assessment Method) negali būti įvertintas kiekvienas objektas. Jungtinėje Karalystėje įkurto „Building Research Establishment“ statybos mokslo centro 1990-aisiais įsteigtu sertifikatu nėra vertinami privatūs namai. 

BREEAM sertifikuotu įvertinimu gali didžiuotis tik apie 535 tūkst. įvairios paskirties komercinių objektų visame pasaulyje. Keturiskart tiek pastatų dar laukia savo įvertinimo 74 skirtingose šalyse.

GALERIJA

  • Tik svajonė ar realybė – kokią komercinio NT vertę atskleidžia BREEAM standartas?
  • Tik svajonė ar realybė – kokią komercinio NT vertę atskleidžia BREEAM standartas?
„YIT Lietuva“ archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS