Tinkama verslo IN apsauga: penki žingsniai, kurių neverta praleisti | KaunoDiena.lt

TINKAMA VERSLO IN APSAUGA: PENKI ŽINGSNIAI, KURIŲ NEVERTA PRALEISTI

  • 0

Kuriate verslą, o gal jau kuris laikas vystote perspektyvų verslo projektą? Tuomet neišvengiamai susidursite su įmonių teise, kuri yra bet kokio verslo pamatas. Viena įmonių teisės sričių, kuriai, pasak teisininkų, verslai vis dar neskiria pakankamai dėmesio – intelektinė nuosavybė (IN) ir jos apsauga. Kartais ne tik kuriami, bet ir jau veikiantys verslai ne iki galo supranta, kas yra jų intelektinis turtas ir kaip jį tinkamai apsaugoti. 

Taigi, toliau – penki žingsniai, kurių neverta praleisti, nepriklausomai nuo to, koks jūsų produktas ar paslauga, kokioje rinkoje bei šalyje (ar šalyse) veikiate.

1. Aiškiai įvardinkite, kas yra jūsų verslo intelektinis turtas.

Ar žinote, kas tiksliai yra jūsų verslo intelektinis turtas? Pradėkite nuo intelektinės nuosavybės turto „inventorizacijos“, įskaitant prekių ženklus, autorių teises, patentus, komercines paslaptis ir patentuotas technologijas. Pravers sudaryti išsamų aprašą, kuriame nurodytas kiekvieno turto pobūdis, vertė ir nuosavybės teisės. Tiesa, jeigu verslas gyvuoja jau kurį laiką, bet nesate tikri, ką ir kaip tiksliai turite apsaugoti, nedelskite ir kreipkitės į patyrusius teisininkus, kuriems intelektinės nuosavybės teisė – kasdienybė.

Profesionalai atliks sistemingą jūsų intelektinės nuosavybės patikrą ir nustatys, kur galbūt reikia tobulinti procesus. Labai svarbu kuo greičiau įžvelgti kylančias grėsmes ir rasti sprendimus, kurie leis išvengti rizikos.

2. Užtikrinkite tinkamas intelektinės nuosavybės teisės apsaugos priemones.

Labai svarbu, kad ne tik jūs žinotumėte, kas yra jūsų verslo intelektinis turtas – viską svarbu įtvirtinti teisiškai. Tiems, kuriems dar neteko su tuo susidurti, gali kilti nemažai klausimų, tačiau painūs teisiniai terminai tikrai neturėtų tapti priežastimi atidėlioti svarbius žingsnius. Visuomet galite kreiptis į teisininkus, kurie padės užregistruoti prekių ženklus bei dizainus, autorių teises ir patentus atitinkamose institucijose (tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse).

3. Integruokite tinkamus IN apsaugos sprendimus įmonės viduje.

Intelektinis turtas aprėpia itin daug skirtingų dedamųjų – nuo prekių ženklo ar dizainų iki unikalių technologijų, kurios užtikrina konkurencinį pranašumą. Svarbu, kad vidinė įmonės politika būtų parengta taip, kad joje neliktų IN apsaugos spragų. Būtent todėl labai svarbu tinkamai atlikti visus veiksmus ne tik viešai matomam intelektiniam turtui, bet ir konfidencialiai informacijai apsaugoti, pritaikyti tiek kibernetinio, tiek fizinio informacijos saugumo protokolus.

Kiekvienas darbuotojas įmonėje turėtų žinoti, kas yra verslo intelektinė nuosavybė ir kaip ją tinkamai saugoti – reguliariai atnaujinti žinias padeda intelektinės nuosavybės teisininkų mokymai.

4. Parenkite aiškias ir vykdytinas sutartis

Parenkite sutartis ir susitarimus, kuriuose aiškiai apibrėžtos sąlygos, susijusios su intelektinės nuosavybės teise, naudojimu ir konfidencialumu. Pagalvokite ne tik apie verslo partnerius ar su verslu susijusias trečiąsias šalis, bet ir apie darbuotojus. Svarbu – nepasikliaukite su jūsų verslu bei būtent šiam aktualiais teisiniais momentais nesusipažinusių draugų patarimais ar tiesiog interneto platybėse rastais dokumentų šablonais.

Kur kas ramiau jausitės investavę į patikimus teisininkus, kurie atstovaus jūsų verslui licencinių sutarčių sudarymo bei intelektinio turto perleidimo procesuose, padės parengti susitarimus ir rekomenduos, kokias intelektinio turto apsaugos sąlygas verta įtraukti į darbo sutartis.

5. Stebėkite ir nuolat atnaujinkite svarbius procesus

Verslo pradžioje pasirūpinę dokumentacija bei apžvelgę ir integravę svarbias intelektinio turto apsaugos priemones, negalite jų tiesiog pamiršti. Labai svarbu sekti susijusią teisinę informaciją, reguliariai stebėti rinką, įvertinti pasikeitimus versle ir pagal tai peržiūrėti įmonėje taikomus intelektinio turto apsaugos sprendimus. Esant poreikiui – juos atnaujinti ir papildyti naujais.

Intelektinės nuosavybės teisė ir visi su tinkama intelektinio turto apsauga susiję procesai apima itin daug aspektų. Vis dėlto, tai neatskiriama sėkmingo verslo dalis. Suprantama, kad besirūpinant verslo plėtra, domėjimuisi teisiniais niuansais neretai nelieka laiko, tad būtina pagalvoti apie pagalbą – teisininkus, kurie atliks visus svarbiausius IN apsaugos žingsnius ir pasirūpins nuolatine jų įgyvendinimo bei atnaujinimo priežiūra. O esant poreikiui – atstovaus verslui derybose bei ginčuose dėl IN teisių pažeidimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS