„Vičiūnų grupė“: Ukrainos krovinyje kadmio kiekis neviršija normų | KaunoDiena.lt

„VIČIŪNŲ GRUPĖ“: UKRAINOS KROVINYJE KADMIO KIEKIS NEVIRŠIJA NORMŲ

  • 55

„Vičiūnų grupė“ teigia gavusi Ukrainos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tyrimų išvadą, kad kadmio kiekis įmonės į Ukrainą eksportuotoje Kinijos produkcijoje neviršija normų.

„Pirmojo tyrimo metu kokybinė neatitiktis Ukrainoje nubuvo nustatyta. Tačiau po Lietuvos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešimo, bendradarbiaujant Lietuvos ir Ukrainos tarnyboms, buvo atliktas papildomas produktų kokybės tyrimas, kuris taip pat parodė, jog krovinys neturi kokybės neatitikimų ir yra tinkamas tolesniam produkto realizavimui“, – trečiadienį išplatintame pranešime teigia bendrovė.

„Manome, jog kadmio kokybės normų neatitikimas buvo apmaudi klaida ir turime tą pagrindžiančius dokumentus“, – teigia „Vičiūnų grupė“.

Įmonės atstovė Romualda Stonkutė BNS patikslino, jog Ukrainos tarnybos vertinimu, „Vičiūnų grupė“ neviršijo Europos Sąjungoje nustatytų kadmio normų.

Tuo metu Lietuvos maisto ir veterinarijos atstovas Rosvaldas Gorbačiovas nekomentavo Ukrainos tarnybos rezultatų.

„Ukraina yra trečioji šalis, ji turi savo metodologiją ir tyrimus daro. Mes vadovaujamės Europos Sąjungos teisės aktais, taip pat ir rezultatais atliktais. Vadovaujamės tuo, ką mes nustatome. (...) Tie rezultatai gauti sertifikuotoje laboratorijoje ir vadovaujamės tais rezultatais, o kitos šalies mes nekomentuojame“, – BNS sakė R. Gorbačiovas.

Įmonė taip pat pabrėžia, kad krovinys nėra „Vičiūnų grupės“ produkcija, o iš Kinijos partnerių perkamas jūros kokteilis.

Manome, jog kadmio kokybės normų neatitikimas buvo apmaudi klaida ir turime tą pagrindžiančius dokumentus.

Apie grupės bendrovės „Plungės kooperatinės tarnyba“ eksportuotą produkciją, viršijančią leistiną kadmio kiekį, pirmadienį  pranešė Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Anot jos, sausio 8-ąją įmonė į Ukrainą iš Lietuvos eksportavo 22 tonas Kinijos gamintojos „Zejiang Zhoufu food Co.“ jūros gėrybių mišinių. Tarnybos specialistai iš šios siuntos paėmė mėginius sunkiųjų metalų nustatymui.

Anot tarnybos, dalis siuntos – 7,9 tonos – jau išvežta į Ukrainos įmonę „Viciunai-Ukraina“, todėl tyrimų rezultatais tarnyba pasidalinta su Ukrainos kolegomis.

Nurodoma, kad leidžiama kadmio norma viršijo 0,4–2,65 mikrogramo kilograme.

VMVT teigimu, likusi dalis siuntos šiuo metu laikoma sandėliuose Lietuvoje, jos tiekimas į rinką ribojamas. Nesaugi siunta gali būti grąžinta į kilmės šalį, sunaikinta arba išvežta į kitą šalį, kurios reikalavimus atitinka, tačiau tik gavus jos institucijų sutikimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

įdomu, kiek sumokėta "žurnalistui" už priešrinkiminį straipsnelį?

Faktas

Mentas sąžinę pardavė seniai, tai dabar lengvai gali pardavinėti savo š, nuodus, ukrainiečių vaikučių gyvybes, Lietuvą.

Cha cha cha

Puiki dūmų uždanga, pamėtėtas geras masalas dėmesiui nukreipti - staiga visiems pasidarė įdomu kuo kvepia mūsų mylimo mero krabų lazdelės. ...........Tuo metu miesto žemės sklypai ir toliau tyliai, ramiai plaukia į nepasotinamas "šeimynėlės" kišenes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS