Ministras: dezinfekcinio skysčio trūkumo problema bus sprendžiama maksimaliai greitai | KaunoDiena.lt

MINISTRAS: DEZINFEKCINIO SKYSČIO TRŪKUMO PROBLEMA BUS SPRENDŽIAMA MAKSIMALIAI GREITAI

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga informavo, kad dezinfekcinio skysčio trūkumo problemą bus stengiamasi išspręsti maksimaliai greitai. Pasak ministro, pirminis tikslas yra su potencialia gamintoja – „Vilniaus degtine“ – suderinti dezinfekcinio skysčio formules.

„Kol kas naujų atvejų Lietuvoje nėra nustatyta, bet tai nereiškia, kad turime nusiraminti. Turime ruoštis ir taikyti visas priemones, kad, jeigu įmanoma jų naujų ir neatsirastų, o jeigu ir atsirastų, kad būtume maksimaliai pasiruošę su tais iššūkiais tvarkytis“, – po susitikimo su „Vilniaus degtinės“ atstovais patikino A. Veryga. Ministras patvirtino, kad nauji 15 ėminių dėl koronaviruso taip pat buvo neigiami.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat džiaugėsi operatyviai suorganizuotu susitikimu su „Vilniaus degtinės“ atstovais.

Išsiaiškinome keletą labai praktiškų dalykų – pirmiausia, kad reikia išsiaiškinti formules tų skysčių ir jas susiderinti su verslu.

„Praktiškai per valandą susiorganizavome susitikimą tam, kad ne kažkur viešojoje erdvėje, bet susėdę prie stalo išsiaiškintume, ko reikia, kad būtų galima kuo greičiau užtikrinti gamybos procesus“, – kalbėjo ministras.

A. Verygos teigimu, pirminis tikslas yra išsiaiškinti dezinfekcinio skysčio formules ir jas suderinti su verslu.

„Išsiaiškinome keletą labai praktiškų dalykų – pirmiausia, kad reikia išsiaiškinti formules tų skysčių ir jas susiderinti su verslu. Išsiaiškinti, kiek yra galimybių gauti medžiagų tas formules išpildyti, nes supraskime, kad etilo alkoholis yra tik viena sudedamoji tų dezinfekcinių skysčių, tai mes šitą padarysime maksimaliai greitai ir maksimaliai pagreitinsime procesus dėl leidimo išdavimo“, – teigė jis.

„Informuosime kas, kam ir kokius prašymus turi pateikti tam, kad galėtų pradėti gaminti“, – pridūrė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras informavo, kad dezinfekcinis skystis bus skirtas sveikatos priežiūros sektoriui ir ugdymo įstaigoms.

„Skaičiuojame, kiek yra medikų, kiek yra slaugytojų, gydytojų, kiek reikėtų per dieną, per mėnesį to rankų dezinfekavimo skysčio, paskaičiavome ir ugdymo įstaigas visas maždaug pagal klasių komplektus, kad jie turėtų“, – sakė jis.

A. Verygos teigimu, minėtiems dviem sektoriams per mėnesį reikėtų 200 tonų dezinfekcinio skysčio.

„Minimaliais skaičiavimais tik dviem šiems sektoriams apie 200 tonų tokio skysčio reikėtų per mėnesį“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras, akcentuodamas, kad šiems sektoriams dezinfekcinis skystis yra gyvybiškai svarbus.

SAM pagreitins leidimų išdavimą dezinfekcinių skysčių gamybai

Galime užtikrinti, kad tikrai galime jo pagaminti ir tikrai jo netrūks, norėtume žinoti kiekius, poreikį, kaip planuotis, kada galima gauti licencijas, startuoti.

Trūkstant dezinfekcinio skysčio rankoms, verslininkai sako pasiruošę jį gaminti, o Sveikatos apsaugos ministerija žada pagreitinti leidimų išdavimą jų gamybai, o antradienį ketina pristatyti ir skysčio komponentų formulę.

Vienos didžiausių Lietuvoje kosmetikos bendrovių „Biok laboratorijos“ direktorė Romualda Stragienė sakė, kad dezinfekcinių skysčių poreikis rinkoje yra didžiulis, įmonę užplūdo užsakymai, tačiau reikia greitesnio leidimų išdavimo.

„Panašu, kad yra galimybių pagaminti Lietuvoje tuos produktus, kokių reikia, labai greitai. Mums reikia greitesnių leidimų ir žaliavos tiekimo. Mes, kaip kosmetikos gamintojas, esme pasiruošę, formules turime, jeigu jų reikės kitokių, esame labai greiti tą sutvarkyti ir sukuri tai, ko reikia Lietuvos gyventojams“, – žurnalistams sakė R. Stragienė.

Koncerno „MG Baltic“ valdomos didžiausios Lietuvoje stipraus alkoholio gamintojos „MV Group Production“ vadovas Algirdas Čiburys sakė, kad įmonė dezinfekcinio skysčio negamina, tačiau esant poreikiui, galėtų tam pritaikyti kelias gamybos linijas.

„Etilo alkoholio, žaliavų turime pakankamai, kad ministro įvardintus kiekius galėtume užtikrinti artimiausią laikotarpį“, – žurnalistams teigė A. Čiburys.

„Vilniaus degtinės“ vadovas Rokas Mituzas taip pat užtikrino, kad įmonė gali pagaminti tiek skysčio, kiek reikės.

„Labiausiai džiaugiuosi išgirdęs, kad vietoje registracijos keturių mėnesių galima padaryti ir per savaitę, tai labai smarkiai keičia situaciją ir mus visus gelbėja. (...) Galime užtikrinti, kad tikrai galime jo pagaminti ir tikrai jo netrūks, norėtume žinoti kiekius, poreikį, kaip planuotis, kada galima gauti licencijas, startuoti. Šiandien į daug klausimų gavom atsakymus, liko klausimų neatsakytų, bet esam sutarę, kad gausime juos“, – teigė R. Mituzas.

ELTA primena, kad 15min.lt praėjusią savaitę skelbė, kad „Vilniaus degtinė“ norėjo pradėti masinę dezinfekcinio skysčio gamybą ir dėl leidimų kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją. Pastaroji sutinka, tačiau leidimą siūlo suteikti tik nekomerciniams poreikiams.

Kol kas Lietuvoje patvirtintas vienas užsikrėtimo koronavirusu atvejis.

Pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis Lietuvoje nustatytas penktadienį. Atlikus tyrimus, infekcija nustatyta iš Veronos (Italija) vasario 24 d. grįžusiai pacientei.

Pasaulyje nuo naujojo COVID-19 koronaviruso mirusių žmonių skaičius pirmadienį perkopė 3 000, Kinijai paskelbus apie dar 42 mirtis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

as

Manau ukisko muilo turit visi?galit apseiti ir be dezinfekcinio skyscio,,jus vistiek ta skysti isgersit , o ne dezinfikuosit rankas,gal sandeliuose yra konfiskuoto spirito pasidomekit

rrs

nu ka cia toj posovietinej respublikoj,turbut lauke kad is kremliaus leidima duos spirita laisvai pilieciams pardavinet...o turetu zaibiskai viska daryt del lt pilieciu saugumo

virusas

viskas daroma vėžlio žingsniu...anoks čia operatyvumas. "Veryga džiaugėsi operatyviai suorganizuotu susitikimu su "" Vilniaus degtinės"" atstovais".Per tą laiką,kai buvo žinoma apie koronoviruso plitimą,jau buvo galima ir to skysčio turėti.Ne,bastėsi sveikatos ministras ,o šiandien džiaugiasi,kaip vaikas saldainį gavęs.Ar ne juokinga ?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS