Žalos sveikatai ieškiniai: kokių žingsnių imtis iškart po įvykio? | KaunoDiena.lt

ŽALOS SVEIKATAI IEŠKINIAI: KOKIŲ ŽINGSNIŲ IMTIS IŠKART PO ĮVYKIO?

  • 1

Įvairių nelaimingų atsitikimų metu patirtos traumos – paveikia tiek fiziškai, tiek emociškai, tačiau net ir itin sudėtingose situacijose, labai svarbu nedelsiant imtis veiksmų, kad apsaugotumėte savo teises. Ypač kai kalbame apie nelaimingus atsitikimus, į kuriuos patenkama dėl kito kaltės, kurią, beje, pripažįsta toli gražu ne kiekvienas įvykio kaltininkas. Kiekvienas ieškinys – jo pagrįstumas bei kompensacijos dydis – priklauso nuo individualių aplinkybių, tad objektyviai įvertinti situaciją neretai gali tik patyrę advokatai. Vis dėlto, yra tam tikri faktoriai, kuriuos svarbu žinoti kiekvienam, atsidūrusiam nepavydėtinoje situacijose. Nepriklausomai nuo to, tai darbe, viešoje vietoje ar eisme dėl kito kaltės patirta trauma – šie 5 žingsniai padės apginti savo interesus.

Kreipkitės į gydytoją – net jei sužalojimas jums atrodo nedidelis

Sveikata – prioritetas. Tad nedelsdami kreipkitės į gydytojus, kurie suteiks reikalingą pagalbą arba patvirtins, kad padaryta žala sveikatai pavojaus nekelia. Tiesa, šis žingsnis svarbus ir dėl paties ieškinio – net jei jūsų sužalojimai jums atrodo nedideli, kreipkitės į medikus. Kodėl tai taip svarbu ir kokią įtaką tai turi ieškinio pateikimo atžvilgiu? Oficialiai užfiksuoti sužalojimai bus papildomas įrodymas. Jeigu nesikreipsite pagalbos ar jos kreipsitės vėliau – gali kilti sunkumų įrodant sužalojimo sunkumą ar priežastį, taigi, ir nelaimingo atsitikimo bei patirtos traumos ryšį.

Beje, apie žalos sveikatai ieškinius bei konkrečius sužalojimų scenarijus (darbo vieta, eismo įvykiai, grožio procedūros, brokuoti produktai ir t. t.) daug informacijos savo interneto svetainėje pateikia Litkraft Solicitorslietuvių advokatai Anglijoje. Čia rasite naudingos informacijos, susijusios su skirtingais žalos sveikatai ieškinių atvejais.

Praneškite apie incidentą atsakingoms institucijoms

Praneškite apie incidentą atitinkamoms institucijoms. Nesvarbu, ar tai būtų kreipimasis į policiją, pranešimo apie incidentą pildymas jūsų darbovietėje, ar turto valdytojo informavimas, pranešimas apie incidentą – oficialus įrašas ir didelė pagalba nustatant bei įrodant įvykio laiką ir su nelaimingu atsitikimu susijusias detales. Šie dokumentai, lygiai taip pat kaip ir suteiktos medikų pagalbos įrodymai, stipriai palengvina ieškinio pagrįstumo įrodymą. O jei šis pripažįstamas pagrįstu – ir sąžiningos kompensacijos užsitikrinimą.

Dokumentuokite įvykį: vieta, patirta žala, liudininkai

Priklausomai nuo situacijos, jei tik yra tokia galimybė – nuo pat pradžios fiksuokite įrodymus, susijusius su įvykiu ir patirtais sužalojimais. Nufotografuokite ar nufilmuokite įvykio vietą, matomus sužalojimus, žalą turtui ar pavojingas sąlygas, kurios turėjo įtakos įvykiui ir pan. Teisininkai primena – jei jūs ar artimieji atsidūrėte tokioje situacijoje, iškart dairykitės liudininkų. Jei įvykio vietoje tokių buvo, pasistenkite surinkti jų kontaktinius duomenis. Šie įrodymai gali būti neįkainojami nustatant atsakomybę ir įrodant žalos dydį.

Saugokite bet kokius įrodymus, susijusius su sužalojimu ir patirtomis išlaidomis

Pirmos medicininės apžiūros bei atsakingų institucijų išrašai, taip pat įvykio vietos dokumentavimas – pirmieji žingsniai renkant įrodymus. Jie padeda įrodyti ieškinio pagrįstumą, o vėliau ir gauti žalą atspindinčią kompensaciją. Tačiau kalbant apie patį kompensacijos dydį, svarbūs ir visi kiti įrodymai. Pavyzdžiui, pirktų vaistų ar su sužalojimu susijusių kelionių kvitai. Saugokite bet kokias sąskaitas, čekius, įrašus bei kitus dokumentus, susijusius tiek su pačiu sužalojimu, tiek su gydymu.

Pasikonsultuokite su teisininku

Teoriškai, ieškinį nukentėję asmenys gali pateikti patys, vis dėlto, idealiu atveju, geriausia kreiptis į šioje srityje besispecializuojančius teisininkus. Bent konsultacijai, ką daryti ir į ką atkreipti dėmesį. Pirma, su teisės sritimi nesusijusiam asmeniui sunku suprasti ir interpretuoti teisinius aspektus, įžvelgti visas kertines detales, kurios gali turėti įtakos ieškiniui. Antra, taip išvengiama papildomo streso ir nukentėjus galima susitelkti ne į sudėtingus teisės apibrėžimus, bet sveikatą ir atsistatymą.

Pakliuvote į nepavydėtiną situaciją, kurią lėmė kitų aplaidumas viešose vietose, gydymo ar grožio įstaigose, darbovietėje ar kelyje? Turite žinoti, kad tam tikri veiksmai, kurių imamasi (arba ne) iškart po sužalojimo gali turėti didelės įtakos ieškinio pagrįstumui ir kompensacijai. Idealu, jei galite iškart pasikonsultuoti su teisininkais, kurie akcentuos esminius žingsnius, o jei nuspręsite patikėti teisinius klausimus ekspertams – jie lydės jus visuose procesuose ir padės įžvelgti net menkiausias grėsmes ir galimybes užsitikrinant sąžiningą kompensacijos dydį. Beje, turėkite omenyje, kad laikas yra labai svarbus – reikia atsižvelgti į teisinius terminus, per kiek laiko galite pateikti ieškinį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Svarbu

Iš savo patirties. Svarbu kaskaltininkas. Teisininkai stumdys bylą ir lauks senaties. Geriausia nepasitikėti valdiškas ekspertizės centrais nes ten galimai korupcija. Visada saugokite savo dokumentus originalus, nes teisme jie gali dingti. Jus gali kitą pusė bandyti netgi paversti beadekvaciu asmeniu, trukdyti pateikti įrodymus, iš jūsų saipysis pareigūnai, po n kartu atmes ieškinius , tai didžiulis darbas ir dar ne visais advokatais galima pasitikėti. Jeigu norite , kad byla liktų neišnagrinėta, tai kreipkitės į antrinę teisinę pagalbą ir tikrai nieko nepristeisite.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS