Automobilio paruošimas žiemai: tenka ir skolintis | KaunoDiena.lt

AUTOMOBILIO PARUOŠIMAS ŽIEMAI: TENKA IR SKOLINTIS

  • 0

Artėjant žiemai, daugybė žmonių galvoja apie kylančias šildymo sąskaitas, išlaidas būsimoms šventėms, sveikatai pastiprinti, buities pokyčiams ir kaip tinkamai paruošti savo transporto priemones eksploatuoti.

Kasmet atliekamas visuomenės nuomonės tyrimas atskleidė, kad tinkamas automobilio paruošimas žiemai tampa bene nepakeliama finansine našta daugybei lietuvių. Apklausa rodo, kad tam, jog automobilis būtų tinkamas naudoti, dažnai prireikia net skolintis pinigų.

Ruošdami automobilį žiemai, vairuotojai dažniausiai atkreipia dėmesį į tokias detales, kaip akumuliatoriaus, kaitinimo žvakių, valytuvų, padangų ar automobilio skysčių keitimas. Nors šios procedūros kartojamos beveik kasmet, tyrimo duomenys rodo, kad tam finansiškai yra nepasiruošę daugiau nei trečdalis tautiečių. Apklausoje išskiriama, kad ketvirtadalis respondentų ketina vykti į servisą ir atlikti automobilio techninę apžiūrą, penktadalis vairuotojų prieš žiemą planuoja keisti akumuliatorių, o septintadalis – kaitinimo žvakes. Visa tai vidutiniškai vienam gyventojui atsieina apie 190 eurų: vyrai automobiliui paruošti žiemai vidutiniškai ketina skirti apie 210 eurų, o moterys – apie 160 eurų. Nors net 36 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų, patenkančių į 30–49 metų amžiaus grupę, atskleidė, kad didžiausią galvos skausmą jiems kelia išlaidos automobiliui.

Artėjant žiemos sezonui žmonės nori būti finansiškai stabilesni, todėl vieni pinigus taupo, o kiti – skolinasi. 30–49 metų amžiaus respondentų grupė tokias išlaidas dažniausiai padengia iš atlyginimo (37 proc.), o turimas santaupas leidžia 34 proc. tautiečių. Kas penktas apklaustasis nurodė, kad, ištikus finansų krizei, jiems padeda artimieji.

Vis dėlto net 18 proc. respondentų tenka skolintis pinigų iš pažįstamų ar vartojimo kredito įmonių. Šeši iš dešimties respondentų patikino, kad netikėtoms išlaidoms padengti skolinasi iš giminių ar artimųjų, o ketvirtadalis – iš draugų ar pažįstamų. Apklausos duomenimis, skolinimusi naudojasi net 33 proc. 18–29 metų jaunimo, bedarbiai ir namų šeimininkės (43 proc.).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS