Blaivumo tikrinimo subtilybės: kiek laiko iš tiesų reikia pūsti į alkotesterį? | KaunoDiena.lt

BLAIVUMO TIKRINIMO SUBTILYBĖS: KIEK LAIKO IŠ TIESŲ REIKIA PŪSTI Į ALKOTESTERĮ?

  • 1

Pasitikrinti blaivumą daugumai žmonių pavyksta iš karto, ir tik kai kuriems kyla keblumų pučiant į alkotesterį. Kodėl taip yra ir kiek laiko iš tiesų reikia pūsti į alkotesterį, kad būtų paimtas testui reikalingas oro mėginys?

Atliekant blaivumo testą, pirma į alkotesterį patenka iš burnos ir kvėpavimo takų iškvėptas oras. Jame esantys alkoholio garai, jei tokių esama, neatspindi realaus žmogaus apsvaigimo. Pučiant dar, iškvepiamas oras į alkotesterį patenka jau iš plaučių gilumos. Štai tada alkotesteris ir paima oro mėginį. Blaivumo testui atlikti reikia tik labai nedidelio kiekio oro, vos kelių mililitrų. Didžioji dalis iškvėpto oro tiesiog pro atvirą antgalio angą patenka į aplinką.

Tikrinant blaivumą profesionaliais alkotesteriais, pūtimo metu kontroliuojamas laikas, iškvėpto oro tūris ir iškvepiamo oro srautas.

Pavyzdžiui, tikrinant blaivumą populiariausiais, policijos naudojamais alkotesteriais, oras turi būti pučiamas ne trumpiau kaip 1,5 s. Antras privalomas kriterijus – turi būti iškvėpta ne mažiau kaip 1,2 litro oro. Įvykdžius šiuos du reikalavimus, pūsti orą į alkotesterį galima baigti bet kuriuo momentu, kai žmogus iš plaučių iškvėps visą orą. Jei nustojama pūsti anksčiau nei pasiektas minimalus nustatytas laikas ir iškvėpto oro tūris, testas nutraukiamas ir parodoma klaida. Pučiant į alkotesterį taip pat matuojamas oro pūtimo srautas, kuris viso proceso metu turi būti ne mažesnis kaip 9 L/min. Kartais alkotesteriu tikrinamiems žmonėms būna sunku į jį įpūsti. Dažniausiai taip nutinka smarkiai apgirtusiems asmenims, nes jiems nepavyksta išlaikyti stabilaus oro pūtimo srauto. Kartais tai gali būti tikrinamo asmens manipuliacija, bandant išvengti atsakomybės.

Blaivumo tikrinimą atliekant ne įprastu alkotesteriu, o alkoholio detektoriumi, testas trunka vos porą sekundžių, o tikrinimo metu nenaudojami antgaliai, į prietaisą pučiama kelių centimetrų atstumu. Tiesa, alkoholio detektoriai yra skiri preliminariai patikrinti blaivumą, jie nerodo rezultato promilėmis, o nustato faktą – yra alkoholio garų iškvėptame ore ar ne. Aptikus alkoholio, tikrinamam asmeniui galima skirti daugiau laiko ir atlikti blaivumo testą įprastiniu alkotesteriu. Nors pūtimo laikas labai trumpas, geriausi alkoholio detektoriai yra jautrūs, dirba esant oro temperatūrai iki –15°C, aptinka net mažiausią alkoholio kiekį iškvėptame ore. Alkoholio detektoriai, skirti preliminariai patikrinti vairuotojų blaivumą, jau naudojami ir Lietuvos keliuose. Skirtingai nei profesionaliuose, asmeniniuose alkotesteriuose yra ne slėgio, o garsinis oro srauto jutiklis. Alkotesteris nematuoja tikslaus iškvėpto oro tūrio, o pūtimo srautą ir laiką kontroliuoja reaguodamas į pučiamo oro garsą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vieną kartą pūtęs į alkotesterį

Čia rašoma nesąmonė, kad pūsti reikia tik 1,5 sek. ir turi būti išpūsta 1,2 L oro, nebent, bandantis pūsti yra jau sunkiai ant kojų stovintis?! Per antgalio viduje esančią tokią mažą angelę 1 x 3 mm., į analizatorių oro visiškai mažai patenka, o dauguma jo išeina laukan! Paprastai yra pučiama apie 7 sek., nes tiek yra laike sukalibruotas alkotesteris! Tai yra ilgas laiko tarpas pastoviai pūsti...Svarbu, kad, prieš įstatant plastiko vamzdelį, jis būtų sandariai užpakuotas! Geriau jau savo kelis vamzdelius vežiotis, nei pūsti per duodamą?! Linkiu niekada nevairuoti automobilio išgėrus!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS