Brangstant kurui, vairuotojai vis dažniau dairosi į elektromobilius: ar apsimoka? | KaunoDiena.lt

BRANGSTANT KURUI, VAIRUOTOJAI VIS DAŽNIAU DAIROSI Į ELEKTROMOBILIUS: AR APSIMOKA?

  • 9

Brangstant degalams vairuotojai vis dažniau dairosi į elektrą varomus automobilius. Elektromobiliai puiki transporto priemonė žiūrint ir toliau į ateitį, kai bus nebegaminamos degalais varomos transporto priemonės. Tačiau ir elektromobilių vairuotojai susiduria su problemomis. Apie tai LNK pokalbis su kauniečiu Roku Lagunavičiumi.

– Kiek laiko važiuojate elektromobiliu ir kokia jūsų patirtis?

– Jau bus daugiau kaip septyneri metai. Pirmąjį automobilį nusipirkau 2015 m. Patirtis smagi. Kol kas tikrai nesiruošiu keisti į kitais degalais varomą automobilį. Nebent kažkas privers – ekonominė situacija, nerasiu, ką pirkti, ir pan.

– Kodėl nusprendėte pirkti būtent elektromobilį?

– Du niuansai. Pirma – pigus kilometras. Apsimoka ekonomiškai, bent kai pirkau 2015 m. Kita – norėjau koja kojon žengti su technologijomis. Nusipirkęs supratau, kad tai ir smagus automobilis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Kokia dabar situacija – ar pigu, ar apsimoka? Ar esate palyginęs kilometro kainą su degalais varomais automobiliais?

– Dabar situacija liūdnoka. Elektra pabrango tikrai daug. Tai paveikia kilometro kainą. Man išeina 5 eurai 100 km – gana daug, palyginti kaip buvau pripratęs.

– Kokie dabar didžiausi iššūkiai ir problemos važinėjant elektromobiliais?

– Viešojo įkrovimo stotelės. Jų tinklas gana tankus, bet jos po vieną. Jeigu ji sugedusi arba ilga eilė – papuoli į bėdą. Įkrauti elektromobilį labiausiai apsimoka, kai baterija yra labiausiai išsikrovusi. Vadinasi, jei atvažiuosiu su beveik išsikrovusia baterija ir stotelė neveiks, kitos jau nepasieksiu.

– Ar yra pakankamai stotelių Lietuvoje, ar tekę kažkur užgesti?

– Užgesti netekę, nes pasiskaičiuoji ir pripranti, kad reikia turėti planą B. Didžiausia problema, kad jos po vieną. Susiplanavęs maršrutą negali pasitikėti.

– Kiek ilgiausiai esate laukęs eilėje?

Aišku, galima naudotis saulės elektrinėmis, pigesne elektra, daugiau krautis nemokamose viešose stotelėse.

– Apie pusantros valandos. Bet tai išimtiniais atvejais, atostogų metu, kai didesnis užimtumas ir visi susigrūda vienoje stotelėje. Geriau lėčiau važiuoti, nei stovėti stotelėje.

– Ar po septynerių metų patirties norėtumėte pakeisti į dyzelinį automobilį?

– Vis dar ne. Esu šalininkas elektromobilių. Niekam nekeliu bėdų dėl išmetamųjų dujų ar papildomo triukšmo. Taip pat nėra pavarų dėžės, smagus sukimo momentas. Tai smagus miesto automobilis.

– Kai viskas brangsta, ar vis dar apsimoka vairuoti elektromobilį?

– Žiūrint į tolimąją ateitį – tikrai apsimokės. Šiuo metu situacija liūdnoka. Sąnaudos dabar panašios kaip su ekonomišku dujomis varomu automobiliu kraunantis namie. Aišku, galima naudotis saulės elektrinėmis, pigesne elektra, daugiau krautis nemokamose viešose stotelėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Keraunykas \\\\\.../////

>Rašo:-smagus a/m,smagu ir su moterim,bet po to reikia vežimuką stumti,mišinukus ir pampersus pirkti.___Tas vairavimo "smagumas" tai sutinku,bet kilometro pigumas iliuzija.__Pajusit kai reiks batareikę keist,jau neskaitant kiek už tą xlamą perkant brangiai sumokat.

Alis...

na nebent tik dairosi...

siaip

geras elektrinis auto, kuris TEORISKAI nuvaziuoja 300 km prasideda nuo 35 tukstanciu EUR... tai du nauji geri benzininiai automobiliai o ne elektrinis kibiras, talpus, naudingi, arba vienas benzininis automobilis ir 5-10 metu nemokamo kuro ir eksploatacijos uz TA PACIA ELEKTRINIO AUTO KAINA nes plius dar elektriniui priskaiciuokite eksploatacija (padangos,vaziuokle ir ten tepalas kazkoks pilasi bet keiciamas reciau) ir kosmine elektros kaina 0,3 EUR uz KWh (na jei ESO tinklai geri aisku jau ir saulytes elektrine isidėjes busite, bet JUMS dar reikės auto galiai + NAMU galiai paskaiciuoti su savo EKO oras vanduo ir pan, kondi, EL virykle ir t.t. tai vos ne 15-20kw saules elektrinės reikės o APVA tik nuo iki 10 stuku paramos duoda ir tik ANT STOGO, o 15-20 ar daugiau kw elektrinė nemanau at tilps ant stogo...)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS