Ekspertų patarimai: kaip pasirūpinti automobilio švara? | KaunoDiena.lt

EKSPERTŲ PATARIMAI: KAIP PASIRŪPINTI AUTOMOBILIO ŠVARA?

  • 1

Automobilio švara reikia rūpintis, tuomet jis ne tik labiau džiugins akį, bet ir bus malonesnis ilgesnėse kelionėse. Galiausiai parduodant didesnę vertę turės išsaugotos kėbulo ir salono apmušalų spalvos. Tad dalinamės keliais patarimais, kaip tą švarą palaikyti.

Vaškavimas – ne taip lengva

Keliaudami automobiliu neišvengiamai susidursime su daugybe vabzdžių, kurių pėdsakai lieka ant stiklo, kėbulo ar žibintų. Taip pat beveik visada teks įveikti bent vieną kelio remonto ruožą ar atkarpą, kurioje dėl aukštos temperatūros asfalto danga yra suminkštėjusi, nepastebimai padengia automobilio kėbulą bitumo dėmėmis. Visa tai po kurio laiko gali tapti tikru galvos skausmu – įsisenėjusius nešvarumus ir pigmentines dėmes išvalyti yra ne tik sudėtinga, bet ir brangu.

Todėl ekspertai pataria prieš ilgesnes keliones itin švariai nuplauti ir nuvaškuoti automobilį arba padengti jį apsauginėmis dangomis, tokiomis kaip silicio, polimerine ar kita sintetine apsaugine danga, taip užbėgant už akių rūpesčiams.

Vaškas sukuria apsauginį sluoksnį tarp automobilio lako ir nešvarumų, neleidžia jiems prikepti prie dažų. Todėl viską, ką parsivešite iš kelionės, pašalinti bus daug lengviau.

Norint sėkmingai nuvaškuoti automobilį, jis turi būti idealiai švarus, o procedūra atliekama viduje – ten, kur nėra tiesioginių saulės spindulių. Netinkamoje aplinkoje dengiant automobilį apsauginėmis dangomis, galime padaryti daugiau žalos nei naudos – smulkios dulkės, likusios po nekruopštaus plovimo, gali palikti įrėžimus. Dengiant vašku ar apsauginėmis dangomis aukštesnėje temperatūroje, nei numato gamintojas, galime netolygiai padengti visą kėbulą arba darbo bus daugiau, nes danga džius greičiau, nei turėtų.

Norint sėkmingai nuvaškuoti automobilį, jis turi būti idealiai švarus, o procedūra atliekama viduje – ten, kur nėra tiesioginių saulės spindulių.

Bėdos dėl vabzdžių

Vabzdžiai – itin aktuali problema šiltuoju metų laiku. Tamsių spalvų automobilio kėbulas saulės atokaitoje įkaista net iki 70 laipsnių karščio, todėl įvairios muselės tiesiog prikepa prie jo. Jei važiuojate į ilgesnę kelionę, pavyzdžiui, į Kuršių neriją, kur ketinate likti savaitę ar ilgiau, patartina iškart atvykus į Klaipėdą sustoti automobilių plovykloje ir kiek įmanoma atmirkyti ar bent vandeniu nuskalauti visas prie automobilio kėbulo priskretusias museles ir purvą. Jei jos ant automobilio liks iki pat atostogų pabaigos, grįžus panaikinti pigmentines dėmes bus nepalyginamai sunkiau ir gali prireikti rimtų investicijų – ant automobilio lako atsiradusias pigmentines dėmes pašalinti įmanoma tik poliruojant.

Svarbu ir tai, kur vasarą paliekate automobilį. Šiltuoju metų laiku svarbu atkreipti dėmesį, ar jis nestovi po medžiu, kuris išskiria sakus. Lipnius sakus, ypač susimaišiusius su purvu, nuvalyti yra be galo sunku.

Nereikia laukti

Automobilyje derėtų turėti bent jau paprasto vandens ar salonui valyti skirtų servetėlių, nes ilgų kelionių metu, užkandžiaujant dažnai nutinka įvairių nelaimių. Tam, kad dėmės ilgainiui neįsisenėtų, patartina iš karto pavalyti, kad grįžus švaros centre jas visiškai panaikinti būtų nesudėtinga ir nebrangu. Sunkiausiai išvalomas dėmes palieka kava, dažiklių turintys maisto produktai, spalvotieji gėrimai, šokoladas, kramtomoji guma.

Automobilio salono švara yra asmeninis ir kiekvieno vis kitaip suprantamas klausimas. Valant saloną jis kartu ir impregnuojamas – po valymo dėmės sunkiau įsiskverbia. Automobilius su odiniais salonais turintys savininkai juos impregnuoti turėtų bent kartą per sezoną.

Nepamiršti dezinfekcijos

Svarbu rūpintis ne tik matoma švara automobilio salone, bet ir užtikrinti, kad jame neliktų kelionėse itin lengvai pernešamų bakterijų bei virusų. Automobilis – maža erdvė, kurioje praleidžiame daug laiko, retai tinkamai ją išvėdiname. Kondicionavimo sistema, kurios šilumokaitis yra mechaniškai neprieinamoje vietoje (jo neįmanoma pasiekti ir nuvalyti neardant), yra puiki terpė kauptis bakterijoms: drėgmė, šiluma ir uždara erdvė.

Derėtų bent kartą per sezoną atlikti automobilio salono dezinfekciją. Tai aktualu tiek dėl kvapų, kurie atsiranda pradėjus kauptis bakterijoms, tiek norint išvengti ligų. Profesionaliai dezinfekciją atlikti gali švaros specialistai.

Keliaujant automobilyje privaloma turėti dezinfekcinio skysčio. Juo rankas dezinfekuoti rekomenduojama po kiekvieno sustojimo ir apsilankymo degalinėje ar parduotuvėje, prieš liečiant bet kokius automobilio valdymo įtaisus. Tai padės išvengti virusinės ar bakterinės taršos automobilyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

opa

kas čia per straipsnis... nieko nesupratau... Trumpai apie tai, kaip nugrandyti musę nuo kėbulo. Labai paviršutiniškas ir niekinis...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS