Ksenoninės lemputės: kaip išsirinkti tinkamą savo automobiliui? | KaunoDiena.lt

KSENONINĖS LEMPUTĖS: KAIP IŠSIRINKTI TINKAMĄ SAVO AUTOMOBILIUI?

  • 0

Ksenoninės lemputės skleidžia stiprų šviesos spindulį, kuris ryškiai apšviečia kelią ir suteikia komfortišką važiavimą tamsiu paros metu ar esant prastoms oro sąlygoms. Tačiau kaip ir bet kurias kitas lemputes, jas reikia prižiūrėti, stebėti ir laiku pakeisti. Jeigu pajautėte, kad jūsų automobilio ksenoninės lemputės prasčiau apšviečia kelią nei anksčiau, pradėjo mirksėti ar visai perdegė – tai yra signalai reiškiantys, kad pats metas jas keisti.

Prieš keičiant – susipažinkite su lempučių modeliais

Anksčiau buvo įprasta, kad daugumoje automobilių šviesdavo halogeninės lemputės, kuriose šviesa sukuriama šildant kaitrinį siūlą. Tačiau tamsiu paros metu arba esant blogam matomumui kelyje tokie priekiniai žibintai nepakankamai gerai atlieka savo darbą ir nesuteikia vairuotojams labai komfortiško vairavimo.

Prieš tris dešimtmečius atsiradus ksenoninėms lemputėms, iškart buvo pastebėtas jų pranašumas. O per tiek metų jos spėjo ištobulėti taip, kad dabar yra montuojamos ne tik naujuose gamykliniuose modeliuose, bet ir keičiamos senuose automobiliuose, siekiant pagerinti apšvietimo kokybę.

Lyginant su halogeninėmis, ksenoninės lemputės dega ryškiau ir skleidžia stipresnę šviesą, kuri apšviečia gerokai didesnę kelio dalį.

D1S, D1R, D2S, D2R, D3S, D3R, D4S, D4R, D5S ir D8S – tai ksenoninių lempučių kartos, parodančios jų evoliuciją ir galimybes. Skirtingų kartų ksenoninės lemputės skiriasi techniniais parametrais, naudojamomis medžiagomis ir galingumu. Štai D1S, D1R, D2S, D2R 35W priklauso pirmajai kartai, o jų gamyboje yra naudojamas nedidelis gyvsidabrio kiekis. Antros kartos lemputės D4S, D4R, D3S 35W, pradėtos gaminti 2004 m., savyje nebeturi šio sunkiojo metalo. D5S ir D8S modeliai priskiriami trečiajai kartai. Jie pasižymi tuo, kad yra mažesnės galios (25W), tačiau šviečia taip pat ryškiai kaip pirmos ir antros kartos Xenon lemputės.

Pasirinkite norimą šviesos spalvą

Lyginant su halogeninėmis, ksenoninės lemputės dega ryškiau ir skleidžia stipresnę šviesą, kuri apšviečia gerokai didesnę kelio dalį. Tai užtikrina geresnį kelio ir aplinkinių kliūčių bei pavojų matomumą. Tačiau pažvelgę į šviesos srauto spalvas, pamatysite plačią spalvų paletę: nuo geltonos iki violetinės. Tad kaip suprasti, kuri spalva tinkamiausia?

Visų pirma, reikėtų žinoti, jog spalva priklauso nuo ksenono dujų, esančių lemputės viduje, kaitinimo temperatūros. Žemiausia temperatūra lemia geltoną šviesą, o aukščiausia – violetinę. Paletės viduryje yra balti atspalviai. Būtent jie ir skleidžia pačią ryškiausią šviesą.

Tad, jeigu norite išgauti patį geriausią ryškumą, plačiausią kelio apšvietimą ir komfortiškai jaustis tamsiu paros metu, rinkitės 4300K - 6000K ksenonines lemputes, tokias kaip Philips D3S 35W XenStart Jeigu vairuojate tik dieną ir jums svarbi stilinga automobilio išvaizda, tuomet verta pagalvoti apie 8000K - 12000K ksenonines lemputes, kurios skleidžia mėlyną ir violetinį šviesos srautą. Na, o jei jums labiausiai patinka įprasta geltona lempučių šviesa, tokiu atveju rinkitės 3000K lemputes. Jos taip pat puikiai tinka rūko žibintams, nes gelsva spalva geriau sklinda ūkanotame ore.

Tiksliai nustatykite techninius parametrus

Kadangi ksenoninės lemputės yra skirtingų rūšių, svarbu jas pritaikyti savo automobilio modeliui. Tinkamas pasirinkimas priklauso nuo transporto priemonės techninių parametrų, jūsų poreikių ir sąlygų, kuriomis dažniausiai vairuojate. Taigi, prieš pirkdami naujas ksenonines lemputes, turite išsiaiškinti, koks jų tipas yra tinkamas jūsų automobiliui.

Kai kurios skirtingų rūšių lemputės gali atrodyti išoriškai vienodai, tačiau techniškai joms yra reikalingi skirtingi lizdai ir įtampa. Taip galite sumaišyti D1S, D8S ir D3s xenon lemputes. Siekiant to išvengti, paprasčiausiai išsukite senąsias lemputes ir parodykite jas pardavėjui, o jeigu perkate internetu, tuomet visi jums reikalingi techniniai parametrai matysis ant pačios lemputės. Nepatingėkite to padaryti, nes tik taip išvengsite klaidų ir nesusipratimų.

Atkreipkite dėmesį į žibintų modelį

Tikriausiai pastebėjote, kad ksenoninių lempučių modelių pavadinimai baigiasi raidėmis „S“ arba „R“. Tai dar vienas svarbus parametras, kurį turite žinoti, pirkdami naujas lemputes. Raidė „S“ nurodo, kad lemputė skirta lęšiniams žibintams, o raidė „R“ reiškia, kad ji tiks reflektoriniams žibintams. Abi šios lempučių rūšys turi skirtingą padengimą. Lęšinių žibintų lemputės yra pagamintos iš skaidraus stiklo, o reflektorinių – padengtos dažų danga, reguliuojančia šviesos sklaidą.

Kiekvienas parametras yra labai svarbus, siekiant įsigyti kokybiškas automobilių lemputes, todėl būkite atidūs, išsiaiškinkite, kokios tiksliai lemputės tinka jūsų automobiliui ir laiku jas pasikeiskite – taip išnaudosite visas geriausias jų savybes ir užsitikrinsite didžiausią saugumą kelyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS