„Regitra“: vairuotojai vis dažniau renkasi vardinius numerius | KaunoDiena.lt

„REGITRA“: VAIRUOTOJAI VIS DAŽNIAU RENKASI VARDINIUS NUMERIUS

„Regitra“, nuo 2001-ųjų teikianti galimybę vairuotojams savo transporto priemonę paženklinti vardiniais numeriais, sako, kad tokių išsiskyrėlių kelyje kasmet daugėja. Nuo 2001 metų iki šių metų spalio pagaminta 1366 vardiniai numerio ženklai. 2001 metais tokių numerių buvo užsakyta tik 14, o 2017 metais - pernai jau 143. Taigi nuo paslaugos teikimo pradžios šių numerių poreikis išaugo daugiau nei 10 kartų.

Vardinio numerio ženklo užrašą pasirenka pats asmuo. Viena esminių sąlygų - vardiniai numeriai, kurie yra skirti automobiliams, turi būti sudaryti ne daugiau kaip iš 6 simbolių, kurių vienas privalo būti skaičius.

Vertinant vardinio numerio užrašą, atsižvelgiama į raidžių ir skaičių bei jų derinių reikšmes, santrumpų atitikmenis. Pavyzdžiui: skaitmuo 1 gali būti skaitomas kaip raidė I, 2 kaip skiemuo DU, skaitmuo 5 gali būti skaitomas kaip raidė S. Taip atsiranda tokie užrašai ant automobilių, kaip PA5AS arba L4PAS.

Pasak „Regitros“ Veiklos departamento direktoriaus Dariaus Jurgučio, pirmiausia numerio ženklai yra skirti tam, kad automobilį atpažintų kiti eismo dalyviai bei teisėsaugos institucijos, vis dėlto kiti tai traktuoja kaip saviraiškos priemonę. Kitaip tariant, vairuotojai nori kažkaip išsiskirti iš minios, tad būtent vardiniai numeriai ir leidžia tai padaryti. Tokius numerius dažniausiai renkasi Lietuvos didmiesčių gyventojai. Juos užsisako ir juridiniai, ir fiziniai asmenys.

„Juridiniai asmenys reklamos tikslais dažniausiai vardiniams numeriams renkasi savo įmonės, teikiamos paslaugos ar prekės pavadinimus. Fiziniai asmenys pageidauja savo transporto priemones paženklinti paprasčiausiai savo vardu ar inicialais. Analizuodami pateikiamus prašymus, pastebėjome, kad neretai žmonės renkasi ir gimimo ar kitas svarbias datas, automobilio markės ar modelio pavadinimą, o kartais tiesiog savo laimingąjį skaičių“ - teigia D. Jurgutis.

Pastebima tendencija, kad vardiniuose numerio ženkluose populiarėja ir angliški žodžiai.

Norintys užsisakyti vardinius numerio ženklus pirmiausia turi pateikti prašymą su pageidaujama skaičių ir raidžių kombinacija. Jei pasirinktas užrašas neprieštarauja taisyklių reikalavimams, jis yra patvirtinamas ir po apmokėjimo pagaminamas.

„Siekiant išvengti įvairių dviprasmybių ir nesusipratimų, esame numatę taisykles, kurios nusako, ko negalima naudoti pasirinktoje skaičių ir raidžių kombinacijoje. Pavyzdžiui: vardiniuose numeriuose negali būti naudojami vulgarūs, žargoniniai bei neigiamas asociacijas keliantys žodžiai, keiksmažodžiai, taip pat sąvokos, kurios gali būti suvokiamos kaip niekinimas, neapykantos skatinimas ar kurstymas diskriminuoti žmonių grupes“, - sako „Regitros“ Veiklos departamento direktorius D. Jurgutis.

Pagal taisykles užrašas taip pat negali sutapti su nacistinės Vokietijos, SSRS valstybių, nacistinių ar komunistinių organizacijų pavadinimais, nacistinių ar komunistinių vadovų pavardėmis, jų santrumpomis.

Vardinius numerius galima užsisakyti ne tik automobiliams, bet ir motociklams bei priekaboms.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anu laiku gimes

Ale kaip bijo tu tsrs valstybes simboliu, muset stipri buvo valstybe, burzujai iki siol bijo...

Zelemunčikas

Kad nebūtų tokių ,,patriotų-idiotų'' norinčių pademonstruoti savo išskirtinumą,tereikia 10 kartų pakelti išskirtinių numerių kainą,atitinkamai idiotų padidėjimui nuo 2001 metų.

Klaipėdietis

Prieš keletą dienų lankiausi Telšiuose ir teko matyti prabangų mersedesą su numeriais TELSE3. Vat čia tai Žemaitijos sostinės patriotas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS