Skaitytojas: kokių kelio ženklų gali nepaisyti neįgalieji? | KaunoDiena.lt

SKAITYTOJAS: KOKIŲ KELIO ŽENKLŲ GALI NEPAISYTI NEĮGALIEJI?

  • 6

"Kauno dienos" redakcija sulaukė skaitytojo klausimo, kuriame teiraujamasi, kokių kelio ženklų gali nepaisyti transporto priemones, pažymėtas skiriamuoju ženklu "Neįgalusis" vairuotojas.

Į atsakymo paieškas leidomės su Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) ir Kauno miesto savivaldybės atstovais. Pasak LKPT atstovės Marijos Kazanovič, visos neįgalaus vairuotojo teisės ir pareigos yra apibrėžtos šalyje galiojančiose Kelių eismo taisyklėse – tam skirtas visas XXIII skyrius "Neįgaliųjų transporto priemonių eismas".

"Vairuotojas, kuris vairuoja transporto priemonę, pažymėtą skiriamuoju ženklu "Neįgalusis", leidžiama įvažiuoti į zoną, pažymėtą kelio ženklais "Eismas draudžiamas" ir "Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas", – pirmąsias išlygas vardija pašnekovė. Taisyklėse apibrėžta, kad vairuotojams, kurio transporto priemonė pažymėta skiriamuoju ženklu "Neįgalusis" arba neįgaliųjų asmenų automobilių statymo kortele, leidžiama nepaisyti kelio ženklų "Stovėjimo ribotą laiką vieta" ir "Stovėjimo nurodytu laiku vieta" reikalavimų. Neįgalusis vairuotojas gali sustoti ir stovėti kelio ženklų "Sustoti draudžiama" ir "Stovėti draudžiama" galiojimo zonoje ir (arba) ties nubrėžtomis prie važiuojamojo dalies krašto 1.4 (geltona ištisinė linija) ar 1.9 (geltona brūkšninė linija) horizontaliojo ženklinimo linijomis.

Žmogus, besinaudojantis neįgaliojo vežimėliu, gali važiuoti dešiniuoju važiuojamosios dalies pakraščiu (nesvarbu, ar yra kelkraštis, šaligatvis, pėsčiųjų takas). Neįgaliesiems važiuojant dešiniuoju važiuojamosios dalies pakraščiu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, neįgaliųjų vežimėlis turi būti su atšvaitais: kairėje neįgaliųjų vežimėlio pusėje iš priekio baltu, o iš galo raudonu.

Kauno miesto savivaldybės Transporto organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras tvirtina, kad rinkliava už naudojimąsi nustatytomis vietomis transporto priemonėms statyti Kauno mieste netaikoma transporto priemonėms, pažymėtoms skiriamuoju ženklu "Neįgalusis", turintiems neįgaliųjų asmenų automobilių statymo kortelę, išskyrus kelio ženklo 531 "Rezervuota stovėjimo vieta" galiojimo zonoje esančias stovėjimo vietas.

Neįgalieji, vairuojantys automobilius, šalia savo gyvenamosios vietos gali įsirengti ir kelių eismo ženklą 528 "Stovėjimo vieta" su papildoma lentele 846 "Neįgaliesiems". Tokio stovėjimo vietos įrengimą reikia suderinti su Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnyba ir Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriumi bei seniūnija.

Gairės: neįgalieji, automobilis, kelio ženklai, skaitytojas klausia, lengvatos, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Pirmam

Ikinėi yra pasmirdusių vištų su pasibaigusiu galiojimu, bet gerai prišpricuotos, tai dar gali vyrt.

6 metru storio invalidas ?

A.Mackeviciaus 106 -108 pasistaciau INVALIDO zenkla bet kad buciau valdovas tai prikabinau lentele 6metrai .NEPATINKA - IKASKIT !

vairuotojas

Nežinau ar tai tiesa, bet teko girdėti kad Kauno miesto centre neįgalieji buvo nubausti, kad neva ne ten pastatė automobilį. Ar mokomoje stovėjimo aikštelėje, neįgalusis gali nemokamai statyti automobilį, jei arti nėra ženklo neįgalusis?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS