Elektromobilio įkrovimo stotelė daugiabučio kieme? Galima kaimyniškai susitarti | KaunoDiena.lt

ELEKTROMOBILIO ĮKROVIMO STOTELĖ DAUGIABUČIO KIEME? GALIMA KAIMYNIŠKAI SUSITARTI

  • 4

Vis daugiau žmonių svarsto galimybę įsigyti elektromobilį, tačiau tuo pat metu susimąsto: ar nekils rūpesčių, kur jį įkrauti?

Patogumas ir saugumas

Turint ar svarstant įsigyti elektromobilį, labai svarbu įvertinti, kur jis bus įkraunamas. Vertinant pasaulinę statistiką, apie 70 proc. žmonių elektromobilius krauna nakties metu savo namuose naudodami kištukinius lizdus ar įkrovimo stoteles.

„Prieš pasirenkant, ar krauti elektromobilį iš kištukinio lizdo, svarbu žinoti, kad įkrovimo procesas ilgas, trunka apie 35 valandas. Kitas aktualus niuansas – žemas saugumo lygis, ypač jei kištukiniai lizdai seni. Jeigu įkrauti naudojamas kištukinis lizdas, skirtas specialiai elektromobiliams su visomis reikalingomis apsaugos priemonėmis, tuomet saugumas užtikrinamas“, – sakė bendrovės „Įkrautas“ vadovas Paulius Gūžys.

Draudiminių atvejų, susijusių su elektromobilio įkrovimu iš kištukinio lizdo, kol kas nepasitaikė.

„Jeigu toks įvykis nutiktų žmogui, turinčiam nekilnojamojo turto draudimą, jis įsigaliotų ir sukelti nuostoliai būtų padengti, jeigu tai buvo numatyta draudimo paslaugų sąlygose“, – teigė „Compensa Vienna Insurance Group“ savanoriškų standartinių draudimo produktų grupės vadovas Audrius Kikutis.

Įkrovimo stotelėms taip pat yra suteikiama draudimo apsauga, kai apdraudžiamas elektromobilis.

Draudikai pasirengę

Gyvenant nuosavame name ir turint bei norint nuolat naudoti elektromobilį, akivaizdu, kad jis turi įsikrauti per naktį.

Tinkamesnis sprendimas – prie individualaus namo įrengti įkrovimo stotelę.

Pasak P.Gūžio, įkrovimo stotelių įrengimo prie individualių namų apimtys, palyginti su 2021 m., kas mėnesį auga apie 15 proc. Toks įkrovimo būdas yra penkis šešis kartus greitesnis, palyginti su įkrovimu iš įprasto kištukino lizdo. Be to, yra galimybė valdyti įkrovimo grafiką ir nustatyti, kad elektromobilis būtų įkraunamas pigesniu – naktiniu – tarifu, jei tai vartotojui aktualu.

Draudiminių atvejų, susijusių su elektromobilio įkrovimu iš kištukinio lizdo, kol kas nepasitaikė.

Tokios stotelės įrengimas prie individualaus namo kainuoja apie 2 tūkst. eurų.

Anot A.Kikučio, daugėja besidominčių, kokioms rizikoms suteikiama draudimo paslauga įkrovimo stotelėms.

„Įkrovimo stotelei draudimo paslauga suteikiama dvejopai: kartu su elektromobilio draudimo paslauga arba su nekilnojamojo turto draudimo paslauga. Tokiais atvejais atlyginami nuostoliai dėl stotelės sugadinimo, sunaikinimo ar netekimo dėl ugnies (gaisro, dūmų ir suodžių, sprogimo), gamtinių jėgų (audros, potvynio, liūties, krušos, sniego slėgio, medžio ar jo dalies užvirtimo, žaibo, žemės drebėjimo), vandens, vandalizmo, transporto priemonių atsitrenkimo, taip pat dėl nuostolių, sukeltų valdomų skraidančių aparatų ar jų dalių, krovinių“, – reziumavo draudimo specialistas.

Galia – ne problema

Svarstantys, ar verta įsirengti įkrovimo stotelę, visada domisi, ar užteks namui skirto elektros galingumo.

„Žmonės perka saugumo jausmą didindami galią. Abejodami, kad turimo galingumo, pavyzdžiui, 10 kW, neužteks, kreipiasi į elektros tinklus prašydami padvigubinti elektros galingumą. Tačiau, praktiškai įvertinus, įkrovimas vyksta naktį, kai didžioji elektros galia laisva, o įkrovimo stotelėse galima parinkti dinaminį galios valdymą, kad prioritetinė galia atitektų namo reikmėms, o kas lieka – elektromobiliui“, – komentavo P.Gūžys.

Jis atkreipė dėmesį, kad ESO planuoja gyventojams įvesti galios dedamąją – mėnesinį fiksuotą mokestį už kiekvieną išpirktą kilovatą. Vadinasi, kuo daugiau bus turima kilovatų, tuo daugiau fiksuotų išlaidų bus patiriama. Tokiu atveju dinaminis galios valdymas tampa finansiškai patrauklesniu sprendimu.

Pasak eksperto, dažnai elektromobilių savininkams kyla klausimas, kokioje vietoje galima įrengti stotelę. Dažniausiai daugumos gamintojų įrangą galima montuoti tiek viduje, tiek lauke. Joks specialus stogelis nėra būtinas stotelei ir įtakos jos veiksmingumui nedaro.

Galimybių spektras

Gyvenantys daugiabučiuose, kurių kiemuose nėra įkrovos stotelių, dažniausiai numoja ranka ir tiesiog laukia, kada ateis laikas, kai tokia stotelė bus įrengta.

Tačiau P.Gūžys aiškina, kad kai kiemas bendras, stotelė gali būti įrengta bendrai gyventojams naudotis, kai kiekvienas atsiskaito su stotelių tinklo operatoriumi už suteiktas paslaugas.

Tais atvejais, kai žmonės turi privačią parkavimo vietą požeminėje arba kiemo aikštelėje, gali įsirengti savo privačią įkrovimo stotelę.

Būdingi atvejai, kai kaimynai įsirengia vieną bendrą stotelę, tačiau kartais tai lemia ir nesutarimus – kaip sudaryti grafiką, kuriam krauti elektromobilį, jeigu abu iš darbo grįžta vakare, kaip dalytis išnaudotos elektros sąnaudas.

Pasak A.Kikučio, tokiais atvejais, kai įrengiama asmeninė įkrovimo stotelė daugiabučio kieme, jai taikoma draudimo apsauga kartu su elektromobilio draudimu. Nesvarbu, ar stotelė pastatyta prie individualaus gyvenamojo namo, ar prie daugiabučio – nuostolių atlyginimo sąlygos vienodos, o draudimo apsauga galioja visais netikėtais atvejais.

Jeigu elektromobilio savininkas nori įsirengti stotelę senos statybos daugiabučio kieme, kuriame nėra individualių parkavimo vietų, patogiausia kreiptis dėl pusiau viešai (to namo gyventojams) naudojamos stotelės įrengimo.

„Jeigu sklypas (kiemas) yra suformuotas ir juo rūpinasi bendrija, tuomet ji gali nuspręsti įrengti bendras įkrovimo stoteles. Privačias stoteles galima įsirengti, jeigu bendrija yra išskirsčiusi sklypą į parkavimo vietas, kurios skirtos konkrečiam gyventojui“, – akcentavo P.Gūžys.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Išvada

Nėra nieko geriau už prancūzišką dyzelį . Nerūpi jokie įkrovimai ...

Anonimas

itato skaiciuka ir kiekvienas susimoka kortele uz sunaudota elekrta ! VSIO ! viskas paprasta ! o cia tik NULUPTI ! o PY da ra sai !

O

kodel kazkokie kurie turi pinigu ipirkti elektromobilius naudos bendra namo elektra ir mokes visi to namo gyventojai.argi cia neaplesinejimas turtinguju vargsus.visi namo gyventojai sutiktu kad uz visa butuose sunaudojama elektra moketu elektromobiliu savinkai.tada ir jie tures savo kolonele ir zmonems nereiks uz elektra moketi.tik tokiom salygom.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS