Galerijoje „Meno niša“ – jungtinė Nacionalinės premijos laureatų R. Katiliūtės ir V. Tarasovo paroda | KaunoDiena.lt

GALERIJOJE „MENO NIŠA“ – JUNGTINĖ NACIONALINĖS PREMIJOS LAUREATŲ R. KATILIŪTĖS IR V. TARASOVO PARODA

  • 0

Sostinės galerija „Meno niša“ spalio 11 dieną, 18 val., kviečia į parodos atidarymą. Pirmą kartą vienoje erdvėje susitinka dviejų meno grandų, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų Rūtos Katiliūtės ir Vladimiro Tarasovo kūryba, kuri bus pristatyta kuruotoje tapybos, garso ir videoparodoje „Kažkas atsitiko...“

Abstrakti dviejų kūrėjų, kurie savo raiškos formomis yra minimalistai, tačiau rezultato ir proceso prasme – maksimalistai, vaizdo ir garso paroda. Abu kūrėjai yra tos pačios kartos, abu tais pačiais metais apdovanoti Nacionaline kultūros ir meno premija. Muzikantas ir tapytoja. Abu – vaizdų kūrėjai, gyvenantys tuo pačiu laiku, tačiau niekada nekūrę kartu. Abu susitinka galerijoje „Meno niša“.

Daug metų stebėdama ir analizuodama abiejų kūrėjų R. Katiliūtės ir V. Tarasovo kūrybą, menotyrininkė Sonata Baliuckaitė, anksčiau kuravusi ir asmenines abiejų menininkų parodas, pastebėjo šių kūrėjų bendrystę ir pakvietė juos sukurti bendrą projektą.

„Abu vaizdų kūrėjai gyvena tuo pačiu laiku, tačiau niekada kartu nekūrė. R. Katiliūtė, apskritai, – kūrėja individualistė, todėl paroda su muzikantu, kitu menininku yra reta išimtis jos kūrybinėje biografijoje. O V. Tarasovas yra muzikantas, jaučiantis tiek šalia grojantį kolegą, tiek klausytoją, todėl puikiai moka nuspėti žiūrovą ir sukurti efektą. Jiems abiem svarbi šviesa ir gamta“, – pasakojo parodos kuratorė S. Baliuckaitė.

„Kažkas atsitiko...“ – tai V. Tarasovo kūrinio „Kažkas atsitiko jūroje“ pavadinimo dalis; nuolat atsitinka jūroje, danguje, žmoguje, atsitikimas yra ir šių dviejų menininkų susitikimas bendroje parodoje. Tai meditatyvi ir kartu labai dinamiška tapybos, garso ir video paroda, kurioje ramybės tiek, kiek jos žiūrinčiojo viduje.

Rūta Katiliūtė ir Vladimiras Tarasovas. / Galerijos nuotr.

R. Katiliūtė – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė, 2016 m. apdovanota už abstrakčiosios tapybos turtingumą. Menininkė sukūrė savitą ir išskirtinį abstrakčios tapybos stilių, kuris sulaukė pripažinimo Lietuvos ir Europos kontekste. Jos stilius atpažįstamas, individualus ir išskirtinis. Menininkės abstrakcijose užfiksuota erdvė, ji puiki koloristė, itin jautriai priartinanti prie spalvos. Aktyviai kurianti menininkė per pastaruosius penkerius metus surengė net penkias asmenines naujausių kūrinių parodas, jos pastaraisiais metais sukurtus kūrinius galerija „Meno niša“, su kuria menininkė dirba daugiau nei dešimtmetį, pristatė tarptautinėse meno mugėse Vokietijoje, Belgijoje, Lietuvoje, Austrijoje.

V. Tarasovas – pasaulinio garso būgnininkas, perkusininkas, kompozitorius bei vizualiojo meno kūrėjas. Muzikantas kartu su kolegomis džiazo kūrėjais Vladimiru Čekasinu ir Viačeslavu Ganelinu 2016 m. taip pat buvo apdovanoti Nacionaline kultūros ir meno premija. V. Tarasovas – kūrėjas romantikas, kuriam gamta yra pagrindinė įkvėpėja, taip pat – muzika, tiksliau, džiazas. Naujausias V. Tarasovo videoinstaliacijas galėjome išvysti tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius“, 2018 m. parodoje KUMU Taline buvo pristatyti ir ankstyvieji, ir naujausi V. Tarasovo garso bei vaizdo paveikslai. Praėjusiais metais Radvilų rūmų dailės muziejuje pristatyta įspūdinga V. Tarasovo Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui dovanota meno kolekcija.

R. Katiliūtės ir V. Tarasovo paroda „Kažkas atsitiko...“ galerijoje „Meno niša“ veiks nuo spalio 11 iki lapkričio 13 dienos. 

GALERIJA

  • Vladimiras Tarasovas
  • Rūta Katiliūtė ir Vladimiras Tarasovas
  • Rūta Katiliūtė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS