Gruodį Jaunimo teatre – Jaunųjų eskizai | KaunoDiena.lt

GRUODĮ JAUNIMO TEATRE – JAUNŲJŲ ESKIZAI

  • 0

Kodėl verta žiūrovui pristatyti dar nebaigtą kurti spektaklį? Jo eskizą, kuriame lakoniškai pateikiama būsimo spektaklio idėja.

Ekperimentuojantiems, ieškantiems menininkams toks prisistatymas gali leisti prieš publiką pasitikrinti pasirinktą kūrybinę kryptį, ir gauti naujus impulsus tolesniam darbui. Gruodžio mėnesį Jaunimo teatre rengiami Jaunųjų eskizai. Iki pat Kalėdų, kartą per savaitę pristatysime būsimų jaunųjų kūrėjų spektaklių idėjas. Spektaklių premjeras publika išvys antrąjį šio sezono pusmetį. Jaunųjų eskizai – tai, kas gimsta čia ir dabar, žiūrovų akivaizdoje. Į eskizų peržiūras žiūrovai kviečiami nemokamai.

Pirmasis Jaunųjų eskizų renginys vyks gruodžio 7 dieną. Režisieriaus Eimunto Nekrošiaus mokinys, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos IV režisūros kurso studentas Adomas Juška pristatys savo būsimo darbo Fikcijos (darbinis pavadinimas) eskizą. A. Juška debiutavo praėjusį sezoną Jaunimo teatre spektakliu Šveikas pagal Jaroslavo Hašeko knygą Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai. Šį sezoną jaunasis režisierius stato spektaklįmagiškojo realizmo tėvu vadinamo rašytojo Jorge Luis Borges apsakymų motyvais. A. Juška Fikcijose labiau remsis J. L. Borges idėjomis, o ne konkrečiomis istorijomis: „tikrovės ir fikcijos tema pastaruoju metu man yra labai artima. Mėgstu, kaip realybės ir nerealybės klausimus savo kine sprendžia Andrejus Tarkovskis, Frederico‘as Fellinis. Man atrodo, kad su fikcija, jos kūrimu susiduriame kasdien, ir tai yra labai žmogiška būsena.“

Gruodžio 12 dieną žiūrovai kviečiami į naujos rašytojo ir dramaturgo Mindaugo Nastaravičiaus pjesės Namai skaitymą. M. Nastaravičius kartu su fotografu Irmantu Gelūnu trečius metus keliauja po Lietuvą, nedidelius šalies miestelius, kaimus ir vienkiemius, kurdami multimedijos pasakojimų ciklą 100 Lietuvų. Iš šių kelionių gimė M. Nastaravičiaus pjesė Namai, kuriama Jaunimo teatro užsakymu. Pjesės skaitymą režisuoja Olga Lapina. Pirmą kartą scenoje susitinkantys kūrėjai gvildena plačią - namų - temą, susiaurindami ją iki mažo miestelio kasdienybės smulkmenų, iki detalių, kurios iš pirmo žvilgsnio yra nereikšmingos, tačiau per jas skleidžiasi nuo centro nutolusių žmonių patirtis, skirtingas jų žvilgsnis į dabartį ir į Lietuvos istoriją. „Pjesės skaitymą matau ne kaip teksto prezentaciją, o kaip dialogą tarp kūrėjų ir publikos, kaip pokalbį apie teatro galimybes dirbant su jautria dokumentine medžiaga, kaip kvietimą apibrėžti šiuolaikinę namų reikšmę“, - sako režisierė O. Lapina.

Prieš pat Kalėdas, gruodžio 22 dieną, Jaunųjų eskizų ciklą užbaigs režisierės Kamilės Gudmonaitės ir dramaturgės Teklės Kavtaradzės bendro projekto Sapnavau laisvę eskizas. „Mūsų tikslas – tirti, ar yra įmanomas dialogas tarp visuomenės ir atstumtųjų. Ar mums įmanoma kalbėtis?“ – sako viena ryškiausių jaunosios kartos režisierių K. Gudmonaitė. Ji kartu su T. Kavtaradze reziduoja Jaunimo teatre tam, kad pasirengtų įgyvendinti savo meninį projektą ypatingai jautria tema. Kūrėjos lankosi Lukiškių kalėjime ir susitikinėja su nuteistaisiais iki gyvos galvos. „Bendraudama su kaliniais, stengiuosi suprasti, kas jiems yra išgyvenimo būdas, kur jie atranda prasmę, kad galėtų ištverti. Žmogus padarė nusikaltimą, jis uždarytas, baudžiamas. Bet ką ta bausmė reiškia? Atrodo, kad viduje turime patys peržengti tą slenkstį. O tai yra labai sunku. Bet jei žmogus padarė nusikaltimą, ar tai reiškia, kad jis tiesiog iš prigimties yra blogas? Ką galime ir norime padaryti vardan to, kad kiekvienas iš jų galėtų taisytis?“, - apie būsimo spektaklio temas pasakoja dramaturgė T. Kavtaradzė.

Jaunimo teatro Jaunųjų eskizai renginiai vyks Salėje 99:

Gruodžio 7 d. 18:00 val. eskizas Fikcijos, rež. Adomas Juška;

Gruodžio 12 d. 18:00 val. Mindaugas Nastaravičius pjesės Namai skaitymas, rež. Olga Lapina;

Gruodžio 22 d. 18:00 val. eskizas Sapnavau laisvę, autorės Kamilė Gudmonaitė, Teklė Kavtaradzė.

Į eskizų peržiūras žiūrovai kviečiami nemokamai.

Į eskizą Sapnavau laisvę būtina išankstinė registracija el. paštu rugile@jaunimoteatras.lt

GALERIJA

  • Gruodį Jaunimo teatre – Jaunųjų eskizai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS