Įsimintina teatro dovana neįgaliesiems: pirmąkart gyvai stebėjo operetę | KaunoDiena.lt

ĮSIMINTINA TEATRO DOVANA NEĮGALIESIEMS: PIRMĄKART GYVAI STEBĖJO OPERETĘ

  • 0

Antradienio vakarą į Lietuvos nacionalinį operos ir baleto teatrą suvažiavo tūkstantis neįgalių žmonių iš beveik visų Lietuvos savivaldybių. Jie dalyvavo Lietuvos muzikų rėmimo fondo organizuotoje šventėje „Dainuok, širdie, gyvenimą“, skirtoje kasmet gruodžio 3-iąją viso pasaulio minimai Tarptautinei neįgaliųjų dienai.

Šią šventę Lietuvos muzikų rėmimo fondas kartu su bendrija „Atgaiva“ bei Neįgaliųjų reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos organizuoja jau 26-ąjį kartą. Pasak fondo direktorės Liucijos Stulgienės, nesulaukęs Lietuvos kultūros tarybos paramos renginys šįmet galėjo ir neįvykti, jei ne jautriai situaciją įvertinęs ir operetės „Kandidas“ spektaklį neįgaliesiems dovanoti sutikęs Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras.

Susirinkusiuosius teatro salėje artėjančios Tarptautinės neįgaliųjų dienos proga sveikino ponia Diana Nausėdienė. „Manau, labai svarbu, kad šiandien galime susitikti būtent čia, šioje kultūros ir meno šventovėje, ir paskęsti muzikos garsuose, pakylėjančiuose virš kasdienybės dulkių, virš negandos, virš nelaimės. Pasidžiaugti meno kūriniais, paieškoti bendražmogiškų prasmių, būti kartu visa širdimi, visa siela – tai nepaprastai graži dovana, už kurią esu dėkinga Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro kolektyvui ir absoliučiai visiems, prisidėjusiems prie šio renginio. Būkite stiprūs, būkite švelnūs, būkite džiaugsmingi“, – ragino D. Nausėdienė.

Likimas iš jūsų kažką atėmė, bet kartu suteikė valios ir kantrybės, o tai leidžia pasiekti labai daug. Ir tai įkvepia aplinkinius.

Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio sveikinimą neįgaliesiems perskaitė jo patarėjas Juozas Bernatavičius, pats kasdien „draugaujantis“ su galimybę judėti teikiančiu vežimėliu. „Mūsų valstybės raidos kryptis priklauso nuo žmonių pasiryžimo puoselėti bendruomenišką ir išprususią visuomenę, kurti darnią socialinę ir kultūrinę erdvę. Ir toliau kurkite solidarumu bei pagarba grindžiamus santykius“, – likimo draugams linkėjo Ministro Pirmininko patarėjas.

„Tarptautinė neįgaliųjų diena man asocijuojasi ne su negalia, o su ypatingai didele stiprybe ir ypatingai dideliais gebėjimais. Likimas iš jūsų kažką atėmė, bet kartu suteikė valios ir kantrybės, o tai leidžia pasiekti labai daug. Ir tai įkvepia aplinkinius“, – tvirtino Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Pasak Lietuvos muzikų rėmimo fondo programų vadovės Genovaitės Šaltenienės, į šventę atvyko maždaug 1 tūkst. neįgalių žmonių iš įvairiausių Lietuvos kampelių. Kvietimus į šventę gavo ir socialinių globos namų gyventojai, žmonių su negalia organizacijų nariai. Anot G. Šaltenienės, net trečdalis pernai surengtos tokios pat šventės dalyvių pripažino, jog Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre lankėsi pirmą kartą.

Nusprendžiau pasinaudoti proga: ką gali žinoti, gal daugiau tokių gyvenime ir nepasitaikys?

Netrūko tokių svečių ir šįmet. Viename salės šone vežimėliuose įsitaisę Simona ir Marius Aglinskai, iš Joniškėlio miestelio Pasvalio rajone atvykę į Vilnių specialiai pamatyti operetės, neslėpė, jog tai jų pirmasis apsilankymas didžiausiame šalies teatre. „Su vyru gavome pakvietimus ir apsisprendėme atvykti, nes norėjosi į savo gyvenimus įnešti daugiau kultūros. Iki šiol lankydavomės tik arčiau esančiuose Šiaulių bei Panevėžio teatruose. Kultūrinei išvykai į sostinę reikia ir galimybių, ir laiko, ir netgi palankių gamtinių sąlygų, nes snieguotą žiemą su rateliais nuo automobilio toli nenuvažiuosi“, – atviravo S. Aglinskienė.

Kitoje salės pusėje taipogi vežimėlyje operetės pirmą kartą gyvenime klausėsi verslininkas, Pakruojo rajono savivaldybės tarybos narys Robertas Ašmanavičius. „Nusprendžiau pasinaudoti proga: ką gali žinoti, gal daugiau tokių gyvenime ir nepasitaikys? Kadangi pirmas kartas, teko pavargti, kol suradome, kaip prie teatro patogiai privažiuoti. Dažniau vykstame į spektaklius ir koncertus Šiauliuose, nes iki jų – tik 40 km. Lankomės ir Pakruojo kultūros namuose organizuojamuose renginiuose. Bet čia, žinoma, gražiau“, – pripažino R. Ašmanavičius.

„Noriu padėkoti, kad atvažiuojate, kad mumis domitės. Teatro kolektyvas mielai sutiko padovanoti jums šį spektaklį, negaudamas už jį nė vieno cento. Pernai visas pasaulis minėjo amerikiečių kompozitoriaus Leonardo Bernsteino gimimo 100-ąsias metines. Jo operetė „Kandidas“ ypatinga tuo, kad per porą valandų leidžia sėdintiems teatro salėje apkeliauti visą pasaulį ir kartu pamąstyti“, – prieš spektaklį kalbėjo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinis direktorius Jonas Sakalauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS