Patekti į K. Varnelio muziejų Vilniaus centre bus paprasčiau | KaunoDiena.lt

PATEKTI Į K. VARNELIO MUZIEJŲ VILNIAUS CENTRE BUS PAPRASČIAU

Vilniaus centre įsikūręs dailininko Kazio Varnelio muziejus-namai plačiau atveria duris lankytojams.

„Aplankyti K. Varnelio muziejų bus daug paprasčiau nei buvo iki šiol. Ateiti, nusipirkti bilietą ir pamatyti didelę dalį pastato, kolekcijos ir tapybos“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Rūta Kačkutė.

K. Varnelio muziejus dabar dirbs kasdien, išskyrus pirmadieniais, nuo 10 iki 18 valandos. Taip pat pasikeitė registracijos į ekskursijas tvarka.

„Anksčiau tvarka buvo tokia, kad reikėjo registruotis telefonu. Į ekskursijas registracija irgi pasikeitė – atsirado elektroninė registracijos forma. Dar viena naujovė – visą vasarą, šeštadieniais, nusipirkus bilietą, bus nemokama ekskursija pasivaikščioti su gidu“, – žurnalistams sakė R. Kačkutė.

Šiuo metu bilieto į muziejų kaina – 3 eurai.

Pasak Nacionalinio muziejaus vadovės, vienu metu K. Varnelio muziejuje galės lankytis nuo 50 iki 70 žmonių, todėl jeigu norinčiųjų apsilankyti bus daugiau, jiems teks palaukti.

Muziejus viliasi, kad naujovės didins pasaulyje įvertinto, tačiau Lietuvoje ne kiekvienam žinomo dailininko ir jo per daugiau nei 50 metų sukauptos unikalių meno kūrinių kolekcijos žinomumą ir prieinamumą.

Muziejuje yra daugiau nei 40 kambarių, o juose – per tūkstantį išskirtinių meno kūrinių. K. Varnelio kūriniai taip pat saugomi Čikagoje, Niujorke, Detroite, tačiau daugiausia jų – Vilniuje.

„Ši vieta yra didžiausia jo kūrinių saugykla. Čia galite pamatyti apie 300  jo paties tapytų kompozicijų ir dar daugiau, jeigu kalbėtume apie eskizus“, – žurnalistams sakė muziejininkė Gabrielė Paškevičiūtė.

Pastate K. Varnelis taip pat buvo įkurdinęs ir asmeninę biblioteką, joje galima aptikti apie 9 tūkst. įvairiausių kūrinių.

Anot G. Paškevičiūtės, kurdamas muziejų, K. Varnelis siekė tobulumo.

„Svarbus momentas yra tas, kad K. Varnelis buvo kolekcininkas. Jis tarsi kolekcionavo viską, bet jis turėjo tam tikras kryptis, tam tikrus prioritetus. Jis siekė ieškoti lietuviškų žemėlapių, knygų, graviūrų – viso to, kas susiję su Lietuvos istorija“, – teigė G. Paškevičiūtė.

„Dabar mūsų misija – saugoti paskutinį jo paliktą variantą, paskutinę scenografiją. Jis dažnai muziejų vadindavo teatru“, – pridūrė ji.

Dailininkas ir kolekcininkas K. Varnelis (1917–2010), 1998-aisiais grįžęs į Lietuvą iš išeivijos Jungtinėse Valstijose, padovanojo visus savo kūrinius bei sukauptą darbų kolekciją.

Rekonstruotas patalpas – gotikinius buvusios Mažosios gildijos ir Masalskio namų pastatus Rotušės aikštėje sostinės savivaldybė muziejui skyrė 1993-iaisiais, 2003-iaisiais muziejus tapo Lietuvos nacionalinio muziejaus dalimi.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

A.

Būtų geri integruoti tuos mažus muziejukscius į keletą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS