Kas nėra fotografija? | KaunoDiena.lt

KAS NĖRA FOTOGRAFIJA?

Nacionalinėje dailės galerijoje balandžio 3 d. prasideda paskaitų ir pokalbių ciklas Kas nėra fotografija?,  kuriame kviečiame kartu aptarti esminius fotografijos medijos pokyčius ir jos specifiškumą, varomuosius kaitos veiksnius bei sąvokas, kurias permąstyti skatina nauja fotografijos kultūrinė padėtis. 

Fotografija yra viena tų medijų, kuri itin transformavosi pas pastaruosius dešimtmečius, žengiant į (po)skaitmeninės ir (po)internetinės eros laiką. Mūsų kasdienybė – ir tikrovė, ir virtualybė – tapo perpildytos nepaliaujamo vaizdų srauto. Ilgai fotografijos esme laikytas gebėjimas liudyti realybę („taip buvo“) (po)skaitmeninėje erdvėje tampa nebeaktualiu, nes fotografija ieško kitokio santykio su pasauliu: keičiasi ne tik vaizdo kūrimas, bet ir vartojimas. Vyksta ir atvirkštinis procesas: iš esmės pasikeitusi vizualioji kultūra keičia ir mūsų mąstymą, ir tai, kaip mes patiriame tikrovę.

Pirmoji diskusija „Besiplečianti fotografija: XXI amžiaus klausimai“ įvyks balandžio 3 d., ketvirtadienį, 18 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje. Diskusija kels klausimus, kaip galima iš naujo apibrėžti ir aktualizuoti fotografiją šiandien, kaip orientuotis jos besiplečiančiame modusų ir prasmių lauke, paliečiant šiuolaikinės fotografijos problematiką ir lietuviškame kontekste.

Diskusijoje dalyvaus fotografijos istorikė, teoretikė, „Nuobodulio estetikos“ autorė Agnė Narušytė, menininkas, vienas iš „The Federal“ žurnalo redaktorių ir tekstų autorius Gintaras Didžiapetris, šiuolaikinės kultūros tyrinėtojas, kritikas ir vertėjas Jurijus Dobriakovas ir vaizdų kultūros teoretikas, kuratorius, fotografas Paulius Petraitis. Diskusiją moderuos fotografijos tyrinėtoja ir kuratorė Ieva Mazūraitė-Novickienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS