Kultūros naktis su Vilniaus mažuoju teatru: filmai, muzika ir poezija | KaunoDiena.lt

KULTŪROS NAKTIS SU VILNIAUS MAŽUOJU TEATRU: FILMAI, MUZIKA IR POEZIJA

  • 0

Birželio 17 d., penktadienį, Vilniaus mažasis teatras laukia jubiliejinės Kultūros nakties gerbėjų ir kviečia pasimėgauti specialiai festivaliui parengta programa, kuri apjungs kultūrinės dokumentikos grandų šedevrus apie teatrą su poezija ir muzika.

Pasak Vilniaus mažojo teatro atstovės spaudai Rūtos Jakimauskienės menu, muzika ir kultūra geriausia mėgautis tamsoje. Prieš spektaklį ar filmą salėje užgęsta šviesos, nes tik tamsa leidžia išlaisvinti savo fantaziją ir mėgautis aplink vykstančiais procesais. 

18 val. Vilniaus mažajame teatre vyks režisierių Vytauto Damaševičiaus ir Juozo Matonio dokumentinių filmų „Režisierius Rimas Tuminas – Edipas karalius“ (1998 m.) ir „Mažasis grįžta namo“ (2005 m.) peržiūra.

Unikalaus kūrybinio dueto V. Damaševičiaus ir J. Matonio filmas „Mažasis grįžta namo“ sukurtas Vilniaus mažojo teatro įsikūrimo savo nuolatinėje vietoje proga.  Kol kas jis rodytas tik vieną kartą – 2005 m. lapkričio 11d.  Žiūrintys unikalią juostą galės prisiminti Vilniaus mažojo teatro įsikūrimo akimirkas, klajūnišką dvasią ir legendinius aktorius, tokius kaip Gediminas Girdvainis, Andrius Žebrauskas, Sigitas Račkys, Vytautas Šapranauskas ir Vytautas Grigolis. Tai absoliučiai unikali galimybė ne tik pamatyti unikalią dokumentiką, pabendrauti su teatro legendomis ir prisiminti išėjusius.

Pasakodamas apie laiką, kuomet buvo filmuojamas šis filmas,  aktorius G. Girdvainis sako: filmuojant filmą, mus vedžiojo po senus Vilniaus namus. O paskui atėjom į dabartinį  teatro pastatą, kuriame vyko remonto darbai. Filmas vadinasi „Mažasis grįžta namo“, ir aš iš tikrųjų jaučiausi lyg grįžęs namo, nes čia, kur dabar yra teatro fojė, buvo televizijos dubliažinė, ir aš dubliavau pirmąjį savo gyvenime filmą „Kas tai yra vasara“, – prisimena G. Girdvainis.

Kitas filmas „Režisierius Rimas Tuminas – Edipas karalius“ įamžino Rimo Tumino repeticijas, kurios yra įdomiausia teatrinio proceso dalis, dažnai nematoma, bet jaudinanti, unikali, vertinga, nepakartojama. Kiekviena repeticija – fantazijos protrūkis, atradimai, pasiūlymai,  kurie kitoje repeticijoje gali būti paneigti. Filmas brangus ir tuo, kad išsaugojo amžinybėn išėjusių  aktorių darbo akimirkas.  Ši dokumentinė juosta bus puiki įžanga į šios vasaros didžiąją naujieną -  liepos mėn. Rimas Tuminas statys Sofoklio „Karalių Edipą“ seniausiame Graikijos amfiteatre Epidaure, talpinančiame apie 12 tūkstančių  žiūrovų. Šis teatras  buvo pastatytas IV a. prieš Kristų  ir yra vienas geriausiai išsilaikiusių antikinių teatrų Graikijoje.

Po filmų peržiūros, 21 val. Vilniaus mažajame teatre vyks muzikinis poezijos vakaras, kuriame savo kūrybą skaitys dainininkas Algirdas Kaušpėdas ir garsus lietuvių poetas Gintaras Patackas. Vakaro metu skambės gyva muzika ir ryškūs, provokuojantys, prasmingi tekstai.

Poeto, vertėjo, prozininko, dramaturgo Gintaras Patacko eilės yra tapusios ne tik „Anties“, bet ir „Kardiofono“, „Rondo“, „Rebelheart“ ir kitų žymių Lietuvos atlikėjų dainomis. Jis skaitys savo labiausiai pamėgtas eiles iš visos kūrybos, tačiau bus nevengiama improvizuoti bei atsižvelgta į publikos pageidavimus. Dar jaunystėje susipažinę kūrėjai A. Kaušpėdas ir G. Patackas sako, kad poezijos vakarą bus juntama ir juos jungianti meilė muzikai.

Į filmo peržiūras registruotis nereikia, kviečiami visi norintys. Į muzikinį poezijos vakarą su Algirdu Kaušpėdu ir Gintaru Patacku prašoma registruotis el. paštu – ingrida@vmt.lt. 

GALERIJA

  • Kultūros naktis su Vilniaus mažuoju teatru: filmai, muzika ir poezija
  • Kultūros naktis su Vilniaus mažuoju teatru: filmai, muzika ir poezija
VMT archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS