Vilniaus teatro „Lėlė“ premjeroje „Debesys“ – pasaulio pažinimas | KaunoDiena.lt

VILNIAUS TEATRO „LĖLĖ“ PREMJEROJE „DEBESYS“ – PASAULIO PAŽINIMAS

  • 0

Vasario 20 d. 12 val. žiūrovai kviečiami pamatyti tiesioginę naujausio Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklio vaikams „Debesys“ premjeros transliaciją.

Spektaklio režisierė ir dailininkė – Aušra Bagočiūnaitė Paukštienė, pjesės autorė ir spektaklio dramaturgė – Nijolė Indriūnaitė, kompozitorius – Faustas Latėnas, audiotekstų montažo režisierius – Vitaras Aškelavičius, šviesų dailininkas – Vytautas Novickas, choreografė – Sigita Mikalauskaitė, vaizdo projekcijų kūrėjas – Vilmantas Žumbys. Spektaklyje vaidina teatro „Lėlė“ aktoriai Almira Grybauskaitė, Sigita Mikalauskaitė, Elvyra Piškinaitė ir Deivis Sarapinas.

„Debesys man asocijuojasi su laisve. Kai pradėjau galvoti apie spektaklio kūrimą, prisiminiau N. Indriūnaitės pasakojimus apie jos ir anūkės pokalbius. Supratau, kad šie atviri ir sąmojo nestokojantys dialogai gali tapti puikiu pjesės ir siužeto pagrindu“, – pasakoja režisierė ir dailininkė A. Bagočiūnaitė Paukštienė.

Pasak jos, spektaklio kūrybiniai darbai prasidėjo dar prieš karantiną, tad šiuo metu, kai pasaulis yra sustojęs, o bendravimas su artimaisiais yra apribotas, spektaklio tema tampa itin artima ir aktualia. Gyvenimo tikrumo ir būties klausimai čia įgauna didelę reikšmę.

Naujo pastatymo vaikams „Debesys“ sumanymą inspiravo ilgametės teatro „Lėlė“ kūrėjos – dramaturgės, režisierės ir aktorės – N. Indriūnaitės autentiškų pokalbių su savo anūke užrašai, tapę idėjiniu pjesės pagrindu: čia, per keletą metų užrašinėtus senelės ir anūkės kasdienių pasikalbėjimų fragmentus, skleidžiasi pasaulio pažinimo tema, talpinanti tiek šmaikščius vaikiškos logikos paradoksus, neribotą fantaziją, tiek gyvenimišką vyresnio žmogaus išmintį.

Klausimai apie gamtos reiškinius ir slėpinius, žmogaus gyvenimą, tarpusavio santykius, moralę, vertybes, kasdienybės įspūdžius – visa tai kuria vaiko ir senelės dialogą, kuriame mokytojo ir mokinio figūros, vaidmenys nuolat keičiasi vietomis ir tai, kas suaugusiąjam „savaime“ aišku – tampa neaišku arba iš naujo atrasta, ir atvirkščiai – vaiko fantazija, kupina mitologinės, kone mistiškos pasaulio pajautos, pažeria kvapą gniaužiančių atsakymų, vertinimų ir apibendrinimų.

Pjesės autorė ir dramaturgė N. Indriūnaitė teigia, kad šis suaugusiojo ir vaiko dialogo turinys ne tik suteikia pažinimo džiaugsmą, leidžia iš naujo atrasti arba kūrybiškai perkurti senas tiesas, bet tuo pačiu metu stebina savo efemeriškumu: lyg debesys danguje įgavę formas tuoj pat jas ir praranda.

Kuriant „Debesis“ buvo pasitelkta ne tik poetinė kalba, bet ir įvairios lėlių ir vizualinio teatro raiškos priemonės: juodasis kabinetas, lazdelinių lėlių ir šešėlių teatro animacija, vaizdo projekcijos.

Kaip ir ankstesniuose šių kūrėjų pastatymuose, naujausiam spektakliui muziką turėjo sukurti šviesaus atminimo kompozitorius Faustas Latėnas. „Nusprendžiau, kad nepaisant visko, visgi turi skambėti F. Latėno kūriniai. Aš negalėjau įsivaizduoti šio spektaklio be Fausto muzikos, kartu norėjome įprasminti ir jo atminimą. Dėl šios priežasties pasirinkome muziką, kuri jau skamba teatre“, – teigia režisierė.

Spektaklio „Debesys“ kūrėjos A. Bagočiūnaitė Paukštienė ir N. Indriūnaite Vilniaus „Lėlėje“ yra sukūrusios ne vieną jautrų, originalų, poetinį spektaklį vaikams („Baltos pasakos“, „Sniego karalienė“, „Gėlių kalba“). Kūrybinis šių menininkių tandemas „Lėlėje“ puoselėja poetinio lėlių teatro tradiciją, kurios apraiškų šių dienų lėlių teatre nėra daug.

GALERIJA

  • Vilniaus teatro „Lėlė“ premjeroje „Debesys“ – pasaulio pažinimas
  • Vilniaus teatro „Lėlė“ premjeroje „Debesys“ – pasaulio pažinimas
  • Vilniaus teatro „Lėlė“ premjeroje „Debesys“ – pasaulio pažinimas
  • Vilniaus teatro „Lėlė“ premjeroje „Debesys“ – pasaulio pažinimas
  • Vilniaus teatro „Lėlė“ premjeroje „Debesys“ – pasaulio pažinimas
  • Vilniaus teatro „Lėlė“ premjeroje „Debesys“ – pasaulio pažinimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS