LNDT pristato 80-ojo sezono naujienas | KaunoDiena.lt

LNDT PRISTATO 80-OJO SEZONO NAUJIENAS

  • 0

Lietuvos nacionalinis dramos teatras pristato 80-ojo sezono naujienas. Tebevykstant teatro rekonstrukcijai LNDT ir toliau pristatys spektaklius įvairiose Vilniaus erdvėse ir kituose miestuose. Naują sezoną LNDT skiria laisvės trisdešimtmečiui, ketina pristatyti mažesnėms erdvėms pritaikytas premjeras ir kviečia nagrinėti laisvės temas.

30 laisvės metų

„Žengdami į 80-ąjį sezoną, norime paklausti – ar mūsų laisvė per tris dešimtis metų netapo retorinė? Ar begalė pasirinkimų ir nenoras rinktis aiškios idėjos, konkrečios pozicijos nėra šių dienų ideologija? Ar, bėgdami nuo vienos ideologijos, neatsidūrėme kitos ideologijos gniaužtuose? Šita naujoji ideologija, pasižyminti moralinių dilemų vengimu ir reikalavimu turėti vieną bendrą istorinę tiesą, kurią be išlygų priimtų visi Lietuvos gyventojai, pastatyta ant baimės pamato. <...>

Šį sezoną kviečiame žiūrėti spektaklius ir diskutuoti priimant skirtingus požiūrius, nesiekiant jų suniveliuoti į vieną nedalomą tiesą. Kviečiame diskutuoti apie moralinio pasirinkimo dilemas, iškylančias vykstant tektoniniams lūžiams visuomenės sąmonėje, tokiems kaip neseniai mus ištikusi diskusija apie naujai brėžiamas ribas vyrų ir moterų santykių, galios ir negalios, sistemos ir asmens, viešumo ir privatumo erdvėje“, – sako LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis.

Nauja „Shopping and Fucking“ interpretacija

Lapkričio 6 d. teatras pakvies į pirmąją sezono premjerą – spektaklį „Shopping and Fucking“. Klasika tapusi britų rašytojo Marko Ravenhillo pjesė, kurią 1999 metais Lietuvoje pastatė Oskaras Koršunovas (tai buvo pirmoji OKT / Vilniaus miesto teatro premjera), kalba apie devyniasdešimtųjų Didžiosios Britanijos didmiesčių marginalus, įstrigusius ribinėse situacijose. Ten, rodos, nėra kitos išeities, tik vogti ir parsidavinėti. Naujai interpretuoti garsų veikalą teatras pasiūlė jaunam režisieriui Antanui Obcarskui. Bendram darbui jis pasikvietė dramaturgą Lauryną Adomaitį, su kuriuo kūrė „Voiceką“. Už šį spektaklį A. Obcarskas buvo nominuotas „Auksiniam scenos kryžiui“ Jaunojo menininko kategorijoje.

A. Obcarskas ir L. Adomaitis perkelia „Shopping and Fucking“ personažus iš marginalijų į turtingo miesto gyvenimo epicentrą. Pinigų yra, bet nevyksta nieko sukrečiančio, nieko žiauraus ar esminio. Gatvė rami, spalvinga, atrodo, jau priartėjo utopiniuose filmuose matyta ateitis. Keturi veikėjai yra įstrigę jaunystės gniaužtuose, maištaujantys prieš savo pačių patogaus gyvenimo idėją. Kaip gyvensime tuomet, kai geras gyvenimas pradės atsibosti? Apie ką reikės meluoti ir kaip to melo akivaizdoje surasti meilę? Ką už ją pasiūlyti?

Spektaklyje „Shopping and Fucking“ vaidins Kęstutis Cicėnas, Greta Petrovskytė, Vainius Sodeika, Rimantė Valiukaitė, Aistė Zabotkaitė, premjera įvyks klube „Kablys+kultūra“ (Kauno g. 5, Vilnius).

Kokia laisvė darbo vietoje?

Antroji LNDT 80-ojo sezono premjera įvyks gruodžio 5 d. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22). Tai garsios lenkų režisierės Annos Smolar spektaklis „Sulėtintai“, nagrinėjantis žmonių santykius darbo aplinkoje. Anna Smolar – patyrusi dokumentinių spektaklių kūrėja, literatūros studijų Paryžiaus Sorbonos universitete absolventė, viena įdomiausių naujosios kartos šiuolaikinio lenkų teatro atstovė. 2017 metais „Versmės“ festivalio metu ji vedė kūrybines dirbtuves apie kolektyvinį rašymą.

Spektaklio „Sulėtintai“ kūrėjams įdomu, kokios būna piktnaudžiavimo aukšta padėtimi pasekmės. Ar gali būti, kad skriaudos, kurią patyrė darbuotojas, laipsnis yra susijęs su jo užimama pozicija įmonėje ar vaidmeniu visuomenėje?

Spektaklio kūrėjai tiria įvairias profesines grupes: žurnalistus, gydytojus, kultūros institucijų darbuotojus. Dramaturgija, kurią rašo Michałas Buszewiczas, bus paremta asmeninėmis patirtimis ir istorijomis. Spektaklyje „Sulėtintai“ vaidins Monika Bičiūnaitė, Gailė Butvilaitė, Martynas Nedzinskas, Miglė Polikevičiūtė, Gediminas Rimeika, Rytis Saladžius.

Spektakliai, rodyti prieš 30 metų

Minėdamas laisvės trisdešimtmetį, teatras kviečia prisiminti spektaklius, rodytus prieš pat Atgimimą ir iškart po jo. Tai ir „Pabudimas“, rež. Jonas Vaitkus, ir „Ten būti čia“, rež. Oskaras Koršunovas, ir daugybė kitų. LNDT interneto svetainės kalendoriuje palyginti šiandieniniai ir prieš 30 metų rodyti spektakliai. Paspaudus ant senojo spektaklio pavadinimo lankytojas patenka į išsamų jo aprašymą LNDT archyve Teatroteka.lt. Tai – vertingas teatro archyvas, kuriame lankytojai gali rasti jau neberodomų Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklių (nuo 1940 metų) aprašymus, programėles, afišas, nuotraukas ir kitą medžiagą. LNDT iniciatyva sukurta platforma, tikimasi, yra aktuali ne tik šio teatro, bet viso lauko atstovams. Teatras kviečia aktyviai ja naudotis ir žiūrovus.

Įdomiais faktais, kaip teatras veikė prieš 30 metų, kokie nutikimai lydėjo aktorius ir žiūrovus, LNDT nuolat dalinsis ir savo „Facebook“ paskyroje. Šiuos faktus bus gali rasti po saitažodžiu #lndtpries30metu.

Be to, žiūrovų laukia išskirtinių interviu ciklas. Teatrologės Daivos Šabasevičienės kalbinti pašnekovai tinklalaidėse dalinsis prisiminimais iš tuo metu statytų premjerų ir teatro gyvenimo.

Hamburgo „Thalia“ gastrolės Vilniuje ir kiti renginiai

Lapkričio pabaigoje žiūrovų laukia antrasis Marinos Davydovos spektaklis Vilniuje. Pavasarį „Menų spaustuvės“ erdvėse buvo parodyta iš Berlyno atvežta „Amžinoji Rusija“, o lapkričio 22 ir 23 dienomis į Lietuvą bus atvežta antroji diptiko dalis – „Checkpoint Woodstock“. Jo premjera balandį įvyko Hamburgo „Thalia“ teatre. Žiūrovai, kurie išsaugojo „Amžinosios Rusijos“ bilietus, pateikę juos, gaus 20 proc. nuolaidą į „Checkpoint Woodstock“. Vilniuje spektaklis bus parodytas tik du kartus, dėl „Checkpoint Woodstock“ LNDT trumpam žiūrovus įsileis į Didžiąją sceną.

Rudenį (lapkričio 9-14 dienomis) tradiciškai vyks šiuolaikinės dramaturgijos festivalio „Versmė“ skaitymai. Be to, pas žiūrovus sugrįš atsinaujinę „Pokalbiai NE apie teatrą“, pirmoji diskusija – rugsėjo 26 d.

Antrojo pusmečio premjeros

Antrame sezono pusmetyje, 2020 metų pradžioje, bus pristatyta premjera apie rašytoją Žemaitę. Pjesę šiam spektakliui parašė Sigitas Parulskis, idėjos autorė – aktorė Jolanta Dapkūnaitė, kuri vaidins ir pagrindinę heroję. Scenoje žiūrovai taip pat pamatys Kęstutį Cicėną, Airidą Gintautaitę ir Salvijų Trepulį. Spektaklio režisierius – Agnius Jankevičius.

Antrą pusmetį numatoma ir biografinio spektaklio apie Marių Repšį premjera. Dokumentinį spektaklį režisuos Mariaus brolis Mantas Jančiauskas, LNDT pristatęs spektaklius „Dreamland“ ir „Laimės respublikoje“. Dramaturgiją spektakliui kuria kelių dokumentinių spektaklių autorius Rimantas Ribačiauskas.

Taip pat bus parodyti ir LNDT Jaunųjų kūrėjų programos konkurso laimėtojų – Karolio Vilko ir Motiejaus Ivanausko – darbai. K. Vilkas pristatys dailės teatru grįstą spektaklį „Mėnesiena“, o M. Ivanauskas planuoja spektaklį pagal Platono užrašytus „Dialogus“. Daugiau informacijos apie LNDT premjeras ir gastroles Lietuvoje rasite www.teatras.lt.

GALERIJA

  • LNDT pristato 80-ojo sezono naujienas
  • LNDT pristato 80-ojo sezono naujienas
  • LNDT pristato 80-ojo sezono naujienas
  • LNDT pristato 80-ojo sezono naujienas
  • LNDT pristato 80-ojo sezono naujienas
LNDT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS