„Metų knygos rinkimai“: kviečia į susitikimą su prozos kategorijoje nominuotais autoriais | KaunoDiena.lt

„METŲ KNYGOS RINKIMAI“: KVIEČIA Į SUSITIKIMĄ SU PROZOS KATEGORIJOJE NOMINUOTAIS AUTORIAIS

  • 0

Balandžio 27 d., trečiadienį, 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Renginių erdvėje (III a.) vyks susitikimas su trimis knygų suaugusiesiems kategorijoje nominuotais akcijos „Metų knygos rinkimai 2021“ autoriais: Sandra Bernotaite, Rimantu Kmita ir Lina Simutyte. Renginį ves literatūros kritikė, žurnalo „Literatūra ir menas“ kritikos skilties redaktorė dr. Virginija Cibarauskė.

Šiemet geriausią metų prozos knygą skaitytojai renka iš šio toliau pateikiamo penketuko.

Akys chimeros: romanas / Sandra Bernotaitė. – Vilnius

S. Bernotaitės romanas nukelia į pirmos nepriklausomos Lietuvos respublikos Kauną – dėl modernios miesto architektūros ir dėl to, kad čia telkėsi Lietuvos bohema, vadinta mažuoju Paryžiumi. Pasak literatūros kritikės V. Cibarauskės, rašytoja įtikinamai atgaivina iš mokyklinių vadovėlių pažįstamas literatūrines asmenybes ir tirštą to meto sociokultūrinį kontekstą. Tai, kad autorė išlieka nesusikausčiusi, nevengia juokauti, siekia atskleisti ir šviesiuosius, ir tamsiuosius literatūrinių tėvų bei motinų asmenybių bruožus, literatūros kritikė nurodo kaip dar vieną romano privalumą.

Sandra Bernotaitė, L. Balandžio / BNS nuotr.

Pãžeme: trumpos istorijos / Greta Dirmauskaitė. – Vilnius

Literatūros žurnalo „Metai“ vyr. redaktoriaus Antano Šimkaus teigimu, įvairiomis gijomis po miesto aplinką besiraizgantys pasakojimai liudija G. Dirmauskaitės gebėjimą iš tam tikrų detalių kurti savitą, įdomų, paukštišką pasaulį. Autorė į daugelį dalykų siūlo žvelgti iš tam tikros distancijos, suteikdama skaitytojui galimybę patirti prozą lyg iš atokesnės ir kartu leidžiančios daugiau išvysti kino kameros perspektyvos. Kino pasakojimo įspūdį, A. Šimkaus įsitikinimu, sustiprina ir mozaikos, dėlionės principu segmentuotas tekstas, išlaikomas įtaigus trumpos frazės ritmas.

Ta dūzgianti ir kvepianti liepa yra: netikėta apysaka / Vanda Juknaitė. – Vilnius

Nors V. Juknaitė naujausią savo knygą rašė kaip autobiografiją, pasak literatūrologo doc. dr. Regimanto Tamošaičio, dėl ypatingų universalių reikšmių radimosi šis individualaus gyvenimo liudijimas įgijo apibendrinančios reikšmės, ir knyga pranoko egodokumentikos žanro rėmus, tapo metaforinio lygmens žmogaus gyvenimo įprasminimu, koks būdingas meninei literatūrai. V. Juknaitės knyga – tai pasakojimas, tampantis apmąstymais apie gyvenimą ir mirtį, pasakotojai esant ribinėje, egzistencinėje situacijoje, savotiškai privilegijuotoje kančios zonoje.

Remyga: romanas / Rimantas Kmita. – Vilnius

R. Kmitos „Remygą“ dailės kritikė ir parodų kuratorė dr. Jurgita Ludavičienė pavadino beveik bauginamai keistu ir drauge tikru Sąjūdžio laikotarpio Šiaulių portretu. Milicininkas, pasikeitus santvarkai virstantis policininku, mitingai ir Afganistanas, sumaištis ir euforija – šis sudėtingas ir literatūroje menkai atspindėtas laikas parodomas kaip šiuolaikinis mitas su urban fantasy ir folkloro elementais, kai nereali romano realybė yra tikresnė už kronikas. Pastarąją jauseną, kritikės nuomone, patvirtina ir knygos iliustracijos.

Rimantas Kmita, L. Balandžio / BNS nuotr.

Miesto šventė: apsakymai / Lina Simutytė. – Kaunas

L. Simutytės apsakymų rinkinį „Miesto šventė“ recenzavusi literatūrologė dr. Dovilė Kuzminskaitė pabrėžė, jog autorė savo knygoje derina skirtingus elementus: žaidžia kultūros tekstais ir šiuolaikybės realijomis, grubesnius kasdienybės pustonius derina su vaizdingais, kartais netgi smulkmeniškais aprašymais. L. Simutytės proza itin vizuali, patraukia skaitytoją ne tik atpažįstama tematika, plačia emocine gama, bet ir kuriama aplinka. Autorė puikiai jaučia siužeto dinamiką, geba suvaldyti psichologines įtampas ir kurti intrigą.

Lina Simutytė, J. Kalinsko / BNS nuotr.

Renginys organizuojamas vadovaujantis tuo metu galiojančiomis pandemijos valdymo priemonėmis.

GALERIJA

  • Sandra Bernotaitė
  • Lina Simutytė
  • Rimantas Kmita
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS