Pamėnkalnio galerijoje – paroda lietuvių tapytojo A. Vaitkūno atminimui | KaunoDiena.lt

PAMĖNKALNIO GALERIJOJE – PARODA LIETUVIŲ TAPYTOJO A. VAITKŪNO ATMINIMUI

  • 0

Birželio 23 d. (ketvirtadienį) 18 val. Vilniuje, Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1), atidaroma tapybos paroda „Šiandien prieš vakar“, skirta garsaus lietuvių tapytojo Arūno Vaitkūno (1956–2005) atminimui. Šiemet tapytojui būtų suėję 60t metų.

Parodos dalyviai: Arūnas Vaitkūnas, Agnė Deveikytė-Liškauskienė, Saulius Paliukas, Jovita Aukštikalnytė-Varkulevičienė, Ausma Bankauskaitė, Lukas Kolmogorcevas.

Parodos kuratorės J. Aukštikalnytės-Varkulevičienės teigimu, rengti parodą, kurios ašis yra tapytojas ir mokytojas Arūnas Vaitkūnas, nėra paprasta: „Tai - didelė atsakomybė. Buvau jo studentė, todėl noriu atrasti žodžius, kurie taikliai įvardintų jo palikimą mums, jo mokiniams. O paliko daug. Atmintyje iškyla pokalbių nuotrupos, kuriose tarsi tinkama nata suskamba jam būdinga intonacija parinkti žodžiai apie tapybą: tapybos procesas, tapybinė situacija, tapybos santykis.

Ši paroda nėra vien tik pagarbus mokytojo paminėjimas, bet ir bandymas sujungti būtąjį ir esamąjį laiką viename taške. Deja vu. Paroda „Šiandien prieš vakar“ pasakoja apie laiką, nuolatinę gyvenimo procesų kaitą, tapybos santykį, mokytojo ir jo mokinių ryšį. Visi parodos dalyviai vienaip ar kitaip yra siejami bendros pradžios, patirties, vietos ir laiko saitais.

1995–2005 m. A. Vaitkūnas buvo Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto Vizualaus meno katedros vedėjas ir pirmasis Tapybos studijos (dabar - Tapybos katedra) vadovas. Dešimtį metų vadovavęs Tapybos studijai, A. Vaitkūnas buvo ne tik idėjinis vadas edukacinėje aplinkoje. Jo nuomonė bei vertinimas buvo aktualūs ir už jos ribų. Dėstytojo požiūris į tapybą ir autoritetas padarė didelę įtaką daugeliui jo studentų. Vieni sekė jo formuojamos tapybos idėjomis, kiti tai transformavo į skirtingas vizualines, įvairių medijų raiškas. 

A. Vaitkūno tapyba, anuomet išsakytos mintys yra „čia ir dabar“, kaip neblėstantys, ryškūs atminties blyksniai, apgaubiantys mūsų šiandieną.“

Paroda „Šiandien prieš vakar" yra pirmoji iš šiemet rengiamos parodų serijos Arūnui Vaitkūnui atminti ir tęstinio Dailininkų sąjungos galerijos projekto „Meistrai ir mokiniai“ dalis. Projektas dedikuojamas išskirtiniams lietuvių menininkams-pedagogams, siekiant užtikrinti jų kūrybos sklaidą, paskatinti naują jos kritinį įvertinimą pedagoginės veiklos kontekste, įvertinant nuopelnus meno mokyklos raidai. Siekiama įvardinti profesionalaus lietuviškojo meno tapatybės bruožus, atsekti tam tikrų meno istorijos etapų genealogiją, reprezentuoti tradicijos raidą ir jos atgarsius šiuolaikiniame mene.

Parodos atidarymas: birželio 23 d. 18 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius).

Parodos laikas: 2016 06 23–2016 07 16

Galerija atvira: II–V 10–18 val., VI 10–16 val.

Parodos lankymas nemokamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS