„Retos istorijos“ – legendų šalis Etiopija | KaunoDiena.lt

„RETOS ISTORIJOS“ – LEGENDŲ ŠALIS ETIOPIJA

  • 0

Gegužės 25 d. UNESCO yra paskelbusi Afrikos išsilaisvinimo diena, ji švenčiama daugybėje šalių.

Nacionalinė biblioteka jungiasi prie šios dienos minėjimo knygų mėgėjų rubrikoje „Retos istorijos“ suteikdama progą susipažinti su viena iš Afrikos valstybių – Etiopija.

Ar žinote, kokie gyvūnai niokoja ūkininkų laukus Etiopijoje? Vokiečių kilmės orientalistas Hiobas Ludolfas (1624–1704), laikomas Etiopijos tyrimų Europoje tėvu, knygoje „Etiopijos istorija“ aprašo ne tik Etiopijos fauną, bet taip pat politinę situaciją, krikščionių bažnyčios istoriją Etiopijoje, kalbą, literatūrą, ekonomiką. Jo knyga „Etiopijos istorija“ gausiai paremta ne tik įvairių autorių darbais, tarp kurių buvo ir Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis, bet ir etiopo vienuolio Gregorijaus pasakojimais. H. Ludolfas savo kelionės į Romą aprašyme teigė keliavęs į Romą, žinodamas, kad ten yra daug etiopų, kurių kalbą norėjęs išmokti. Knygą iliustravo vokiečių kilmės graviūros meistras Johanas Philippas Aubry, jis sukūrė graviūras pagal vokiečių kraštovaizdžio dailininko ir ofortų meistro Johano Heinricho Rooso piešinius. Eksponuojamoje iliustracijoje vaizduojama Gregorijaus papasakota situacija, kaip drambliai Etiopijoje niokoja laukus.

Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyrius siekia saugoti, tyrinėti, teikti vartotojams ir viešinti dokumentus, kurie radę prieglobstį Nacionalinėje bibliotekoje. Šiame skyriuje saugoma apie 70 tūkst. XV–XXI a. spaudinių ir daugiau kaip 70 tūkst. archyvinių dokumentų saugojimo vienetų. Šios retos knygos pasakoja išskirtines, gyvąsias istorijas, kurias kviečiame atrasti, susipažinti ir tyrinėti.

Visus susidomėjusius Etiopijos istorija, kviečiame apsilankyti Nacionalinės bibliotekos vieno eksponato parodoje „Pažintis su Etiopija“ iki gegužės 31 d.

GALERIJA

  • „Retos istorijos“ – legendų šalis Etiopija
  • „Retos istorijos“ – legendų šalis Etiopija
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS