Sostinės galerijoje „Kunstkamera“ – reveransas autorinei juvelyrikai | KaunoDiena.lt

SOSTINĖS GALERIJOJE „KUNSTKAMERA“ – REVERANSAS AUTORINEI JUVELYRIKAI

  • 0

Įpusėjus rudeniui, sostinės galerija „Kunstkamera“ kviečia meno gerbėjus nukreipti žvilgsnį į juvelyrikos kūrinius: šiandien, spalio 19 d., 18 val. čia atidaroma juvelyrės Rasos Kuzminskaitės autorinių dirbinių paroda „Ne tik Juoda ir Balta“. Vos dešimt dienų truksiančioje parodoje lankytojai turės galimybę išvysti tauriųjų metalų ir brangiųjų akmenų galios įkvėptą magiją.

„Juvelyrika galerijoje „Kunstkamera“ – retas svečias, tačiau visada labai laukiamas, jei tik prabyla menine kalba, išlaisvina žiūrovų estetinius jausmus ir mintis. R. Kuzminskaitės kuriama juvelyrika gali būti tik taip ir suvokiama – ji išreiškia aukštesnes galias, kurios yra tarsi langas į kosmosą, nešantys antgamtines jėgas ir būsenas, atsiskleidžiantys ne tik per medžiagas, bet ir formas, spalvas, linijas, ornamentiką“, – sako menotyrininkė dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė.

Parodoje „Ne tik Juoda ir Balta“ pristatoma pora dešimčių juvelyrės R. Kuzminskaitės darbų, sukurtų per pastaruosius porą metų. Kolekcijoje yra žiedų, auskarų, kolje ir apyrankių; visus kūrinius vienija bendra, autorei artima, kosmoso, astrologijos ir žemiškos jungties tematika. Ir žinoma, išskirtinis šios kūrėjos stilius: barokiškos, įmantrios formos, drauge išsaugančios kompozicinę architektoniką bei visuomet kuriančios prabangos ir vintažo įspūdį. Autorė naudoja sidabro ir aukso jungtį bei įvairius, dažnai tamsių ir sodrių spalvų akmenis, taip pat mažiau tradicines medžiagas, tokias, kaip kriauklių perlamutras ar fosilijos. Didelė parodoje rodomų kūrinių dalis atrodo tarsi talismanai,

Pasak S. Skaisgirytės-Makselienės, dėl šios priežasties juvelyrės R. Kuzminskaitės kūriniai turi stiprų krūvį, neša galingą emocinį užtaisą ir yra skirti labai stiprioms asmenybėms. „Tai aktualu ypač dabar, laikais, kai kiekvienas siekia būti unikalus ir pripažintas, išskirtinis ir įprasmintas. Tokioje aplinkoje juvelyrikai kaip taikomojo meno šakai tenka ypatingas vaidmuo: tarp sukurto dirbinio ir jį pasirinkusio žmogaus ne tik turi užsimegzti glaudus ryšys, o ir siųsti tam tikrą žinutę aplinkai“, – sako ji, pridurdama, kad tik tokie papuošalai ne tik puošia išorę, bet ir vidų, sukurdami išpildytos darnos įspūdį.

Atsižvelgiant į šiuo metu keliamus sveikatos apsaugos reikalavimus, sostinės galerija „Kunstkamera“ prašo parodos lankytojų dėvėti kaukes, dezinfekuoti rankas ir laikytis saugių atstumų. R. Kuzminskaitės autorinių juvelyrinių kūrinių parodą „Ne tik Juoda ir Balta“ bus galima lankyti iki spalio 30 dienos galerijos darbo laiku nuo pirmadienio iki penktadienio 10–18.30 val., šeštadienį 12–16 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS