Visą vasarą – Istorijų namų parodų inspiruoti literatūriniai pokalbiai „Knyga ir kava“ | KaunoDiena.lt

VISĄ VASARĄ – ISTORIJŲ NAMŲ PARODŲ INSPIRUOTI LITERATŪRINIAI POKALBIAI „KNYGA IR KAVA“

  • 0

Neseniai atsidarę Lietuvos nacionalinio muziejaus parodų erdvė Istorijų namai ir Lietuvos leidėjų asociacija pradeda literatūrinių pokalbių ciklą „Knyga ir kava“. Rašytojai, knygų dailininkai, istorikai, literatūros kritikai ir leidėjai vilniečius ir miesto svečius pakvies diskutuoti – kaip šiuolaikinė literatūra kalba apie dalykus, svarbius žmonėms, gyvenusiems ir prieš tūkstančius metų, o ką iš knygų galime sužinoti apie mūsų dabar pasirenkamą gyvenimo kelią, profesijas, pomėgius, miestus?

Organizatoriai teigia, jog pokalbių apie knygas temas inspiravo čia šiuo metu veikiančios parodos.

Birželio 17 d. 18 val. pirmojo pokalbio metu žvilgsnį bus kreipiamas į moteris lietuviškame kine – ekranuose ir už jų. Pokalbiui kviečia neseniai pasirodžiusios knygos „Fokuse: moterys Lietuvos kine“ (išleido leidykla „Lapas“, 2021) sudarytojos – Natalija Arlauskaitė ir Lina Kaminskaitė. Susitikimo metu bus kalbama, kokius istorijos variantus sufleruoja knyga, ką reiškia istoriniai pasakojimai moterų dokumentikoje ir kokie yra įlytintos istorinės vaizduotės ypatumai. Apie tai pašnekoves kalbins leidyklos „Lapas“ vadovė Monika Gimbutaitė.

Ši knyga – dešimties straipsnių rinktinė – pirmą kartą lietuviško kino kontekste iš trijų skirtingų perspektyvų gvildena lyties problematiką. Kokiu statusu kino gamyboje dalyvauja moterys – antrosios režisierės, montuotojos ar kostiumų dailininkės? Kaip galime perskaityti komercinį, autorinį, dokumentinį kiną ir videomeną, jei dėmesį kreipiame į lyčių vaidmenis? Kaip lytis atsiskleidžia konkrečiuose filmuose, žvelgiant iš skirtingų teorinių perspektyvų? Tai proga pažvelgti į kiną kitu žvilgsniu.

Šie susitikimai – proga išsijungti mobiliuosius telefonus ir gamtos bei istorinės teritorijos apsuptyje paklausyti diskusijų ir pabendrauti prie kavos puodelio.

„Visą vasarą kviesime į įdomius pokalbius ir susitikimus. Artimiausiu metu kalbėsimės apie žmones, kuriuos profesija nuveda į kitus miestus, ir per juos mes tuos miestus atrandame knygose. Aptarsime prezidento instituciją ir kalbėsimės apie pasirinkusius politiko kelią. Liepą laukia ir susitikimas, kuriame kalbėsimės apie tuos, kurie rūpinasi ekologijos klausimais. Pastaruoju metu išleista daugybė knygų, kuriose aptariamas gamtos ir žmogaus santykis, pvz.: Richardo Powerso „Medžių istorija“, Charlottes McConaghy „Migracijos“, Patriko Svenssono „Apie ungurius ir žmones“. Kitoje diskusijoje kalbėsimės apie mūsų gyvenimams svarbias moteris ir klausime – ar pakankamai knygų jau išleista apie jų veiklą, o galbūt jų galėtų būti ir daugiau? Renginių metu bus galima ir įsigyti knygas, apie kurias kalbėsimės“, – intriguoja Lietuvos leidėjų asociacijos vadovė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė.

Atkreipdami dėmesį į antrąją šiuo metu Istorijų namuose veikiančią parodą apie Senovės Egipto tyrimus „Ką slepia sarkofagas?“, organizatoriai kels klausimus apie senovės Egipto mirties ir gyvenimo kultą: ką galime apie jį sužinoti? Kuo jis siejasi su mūsų šiandiena, baimėmis, džiaugsmais ir viltimi? Ar ir kaip reikia su vaikais kalbėtis apie mirtį?

„Jaukiame Istorijų namų kieme kartu leisti ketvirtadienio vakarus esame pasiruošę visą vasarą. Šie susitikimai – proga išsijungti mobiliuosius telefonus ir gamtos bei istorinės teritorijos apsuptyje paklausyti diskusijų ir pabendrauti prie kavos puodelio“, – kviečia Istorijų namų vadovė Justė Kostikovaitė.

Susitikimai planuojami kiekvieną ketvirtadienį iki pat vasaros pabaigos. Pirmasis susitikimas Istorijų namų kiemelyje, T. Kosciuškos g. 3, vyks jau šį ketvirtadienį, birželio 17 d. 18 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS