VU pučiamųjų instrumentų orkestras „Oktava“ skaičiuoja 65-ąjį pavasarį | KaunoDiena.lt

VU PUČIAMŲJŲ INSTRUMENTŲ ORKESTRAS „OKTAVA“ SKAIČIUOJA 65-ĄJĮ PAVASARĮ

  • 0

Vilniaus universiteto pučiamųjų instrumentų orkestras „Oktava“, pasitikdamas jubiliejų, balandžio 17-ąją kviečia į šventinį koncertą „Orkestrinė fantazija: 65 „Oktavos“ pavasariai“.

Naujoje programoje skambės tiek geriausi lietuvių kompozitorių kūriniai, tiek visame pasaulyje žinomi džiazo klasikos šedevrai. Kartu su orkestrantais scenoje pasirodys ilgamečiai „Oktavos“ solistai Julija Šturo ir Paulius Noreika, Ekonomikos fakulteto studentė iš Baltarusijos Lydia Lysenkova, atlikėja Vilija Matačiūnaitė.

Šį pavasarį jubiliejų švenčia ne tik orkestras. Šiemet sukanka 20 metų, kai jam vadovauja maestro Albinas Kučinskas. Jo talentu, atsidavimu darbui ir gebėjimu sužadinti jaunuosius muzikantus žavisi visa mūsų šalies muzikinė bendruomenė. „Oktavos“ vadovas Lenkijoje vykusiame konkurse buvo pripažintas geriausiu jo dirigentu.

Kolektyvas dalyvauja įvairiuose respublikiniuose ir tarptautiniuose renginiuose, nuolat rengia solinius koncertus, dalyvauja kultūros ar televizijos projektuose – „Oktava“ pateko į LRT projekto „Vario audra“ finalą. Šiame projekte orkestras ne tik pademonstravo puikius muzikinius gebėjimus, bet ir kartu su dainininkais Česlovu Gabaliu ir Edgaru Lubiu stebino publiką puikiais šokio judesiais, šou elementais. Komisijos nariai negailėjo orkestrui gerų atsiliepimų, o jos pirmininkas Ugnius Vaiginis pabrėžė kolektyvo patirtį.

Artėjančio jubiliejaus proga buvęs orkestro muzikantas, dabar – Fizikos fakulteto profesorius emeritas Liudvikas Kimtis pasidalijo prisiminimais, kokia „Oktava“ buvo 1960–1966 m. „Į orkestrą įsitraukiau 1960 m. Tuometis vadovas J. Jasenka paprašė kažką pagroti „iš lapo“. Kadangi prieš tai trejus metus grojau kornetu Mažeikių rajono kultūros namų pučiamųjų instrumentų orkestre, buvau tinkamas. Nuo penktos klasės grojau įvairiais styginiais instrumentais, dažniausiai mandolina. Turėjome tradiciją kartu su Vilniaus universiteto bendruomene sutikti Naujuosius metus. Gruodžio 31-osios vakarą aktų salėje (M. K. Čiurlionio g.) vykdavo šokiai-karnavalas. Orkestras pagrodavo šokiams, orkestrantai irgi pašokdavo. Prieš vidurnaktį atvykdavo rektorius Jonas Kubilius. Trimitams paskelbus naujųjų metų pradžią, jis pasakydavo gražią sveikinimo kalbą. Paskui, grojant muzikai iš „plokštelių“, linksmybės tęsdavosi, o orkestrantai eidavo į sporto salėse įrengtus laikinus bufetus. Malonu prisiminti, kad prie muzikantų stalo ne kartą buvo prisėdęs ir pats rektorius,“ – pasakojo L. Kimtis. 

„Oktavos“ jubiliejinis koncertas vyks balandžio 17 d. 15 val. Šokio teatre (T. Kosčiuškos g. 11, Vilnius). Įėjimas nemokamas. 

Ką „Oktava“ reiškia jo nariams? 

Orkestras man reiškia draugus, juoką, keliones, nuostabią muziką, festivalius, linksmus pokalbius „bandelinėje“ po ilgų, bet turiningų repeticijų, rūpestį, vieningumą ir daugelį kitų dalykų. Jaučiu, kad gyvenime turėjau padaryt kažką tikrai labai gero, kad man pasisekė pakliūti į tokį šaunų kolektyvą. Meda (fleita), orkestre – 7 metai.

Orkestras man yra bene maloniausias laisvalaikio praleidimo būdas, geriausia muzika ir puiki kompanija. Sėdėti ir dar pačiam groti tarp tokių puikių muzikantų man didelė laimė. Marijus (trombonas), orkestre – 2 metai.

Orkestras man buvo ir yra vieta, kurioje sugebu pamiršti visas nesėkmes, blogas emocijas, tiesiog palikti jas už repeticijos salės durų. Tai vieta, kurioje galiu atsipalaiduoti, pasimėgauti puikia muzika ir jos grojimu. Aleksandr (trimitas), orkestre – 5 metai.

„Oktava“ yra pats „kiečiausias“ orkestras! Tai be proto draugiškas kolektyvas, jo sveikas humoras neleidžia nuobodžiauti per repeticijas. Čia groja labai daug talentingų muzikantų, o visam paradui vadovauja pats geriausias vadovas! Rusnė (fortepijonas), orkestre – 3 metai.

Man orkestras reiškia pažangą ir santykį su gyva džiazine, estradine muzika. Matas (perkusija), orkestre – 1 metai.

Kai liūdna, „Oktava“ pralinksmina, kai linksma, būna dar linksmiau. Šeštadienį visada turiu ką veikti – 10 val. jau prasideda repeticija. Drauge aplankyta daug Europos miestų, grota daugybėje nuostabių koncertų iškiliausioms publikoms ir įvairiomis progomis. Kristina (trimitas), orkestre – 9 metai .

Orkestras dovanojo daug smagių akimirkų, kelionių ir įspūdžių. Didžiausia pagarba maestro Albinui Kučinskui, nes jei ne jis, taip skaityti gaidų neišmokytų niekas. Vadovui linkiu dar ilgų vadovavimo metų, geros nuotaikos ir, be abejo, sveikatos. Petras (trombonas), orkestre – 8 metai .

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS