2023-iaisiais Vilniui – 700 metų: kviečia pažinti miesto istoriją ir dalintis idėjomis | KaunoDiena.lt

2023-IAISIAIS VILNIUI – 700 METŲ: KVIEČIA PAŽINTI MIESTO ISTORIJĄ IR DALINTIS IDĖJOMIS

  • 0

Likus dvejiems metams iki 2023-ųjų, kuomet Lietuvos sostinė įžengs į aštuntąjį istorijos šimtmetį, Vilnius pradeda ruoštis šiai sukakčiai. Miesto gyventojų ir svečių laukia žymiausius Vilniaus istorijos mitus griaunanti konferencija, moksleiviai kviečiami įsitraukti į ateities miesto vizijų kūrybą, o kultūros ir meno organizacijos – prisidėti savo idėjomis kūrybiškam gimtadienio minėjimui.

Pasiruošimo darbai – jau šiemet

Nors iki 2023 metų, kuomet Vilnius minės 700-ąjį gimtadienį, dar laiko yra, miestas jau dabar pradeda ruoštis sukakčiai. Šia proga Vilniuje sausį rengiamos specialios iniciatyvos, skirtos padėti pažinti miesto praeitį bei atskleisti ateities perspektyvas.

Šis solidus jubiliejus – mūsų visų proga dar kartą įrodyti pasauliui, jog Vilnius – daugiakultūris miestas, įprasminantis laisvę, toleranciją ir įvairių kultūrų sugyvenimą.

„2021-ieji Vilniui reiškia įžangą į net trejus metus besitęsiantį Vilniaus 700-ojo gimtadienio šventimą, kurį kviesime kartu švęsti ne tik miestiečius, bet ir svečius iš visos Lietuvos bei pasaulio. Aktyvūs pasiruošimo darbai šventei jau prasidėjo: kultūros ir meno bendruomenė siūlo originaliausias idėjas šventinei dvasiai sukurti, moksleiviai specialiam konkursui kuria ateities Vilniaus vizijas, o istorikai ruošiasi griauti mitus sausio 21 dieną vyksiančioje nuotolinėje „Vilniaus mitų griovėjų“ konferencijoje, kurioje savo šventinėmis idėjomis bus kviečiami pasidalinti visi sostinės gyventojai. Šis solidus jubiliejus – mūsų visų proga dar kartą įrodyti pasauliui, jog Vilnius – daugiakultūris miestas, įprasminantis laisvę, toleranciją ir įvairių kultūrų sugyvenimą“, – teigia Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

„Vilniaus istorija kupina ryškių asmenybių, įvairių tautų ir gausybės nutikimų. Besiruošdami 700-ojo Lietuvos sostinės jubiliejaus minėjimui, stengiamės, kad ši sukaktis būtų arti žmonių – specialaus konkurso metu kviečiame meno, mokslo bei kultūros organizacijas įsitraukti ir siūlyti minėjimo idėjas, kartu kurti ateities miesto paveikslą. Pasakodami Vilniaus istoriją, tai darome įtraukiančiai, kad ši atgytų žmonių vaizduotėje, kasdien matomuose pastatuose ar gatvėse“, – sako agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

Kviečia kurti gimtadienį kartu

Vilniaus gimtadienio minėjimo idėjas kviečiamos kurti meno, mokslo bei kultūros organizacijos. Dar praėjusių metų spalį Vilniaus miestas kreipėsi į bendruomenę, kviesdamas teikti pasiūlymus, kaip pažymėti reikšmingą Vilniaus gimtadienį. Tą ir toliau gali daryti visos meno, mokslo bei kultūros organizacijos, turinčios idėjų – pasiūlymai priimami iki sausio 20 dienos. Vasario mėnesį įvairių meno, mokslo sričių atstovų komisija išrinks, kurie pasiūlymai bus įgyvendinami jubiliejaus proga.

Prie Vilniaus ateities kūrimo miestas ragina prisijungti ir moksleivius – Lietuvos ugdymo įstaigos kviečiamos dalyvauti konkurse „Ateities Vilnius“. Įvairaus amžiaus moksleiviai kviečiami sukurti futuristinį Vilniaus miesto vaizdą ir už įdomiausias idėjas laimėti prizų. Susidomėjusius konsultuos profesionalai, išmanantys siūlomus įrankius, tad konkursas padės lavinti kūrybiškumą bei pasitikrinti matematines ir istorines žinias.

Vilniaus istorija kitaip

Siekiant istoriją aktualizuoti ir atgaivinti miestiečių vaizduotėje, jubiliejaus proga sukurtas ir „Istorinis Vilniaus meniu“ – septynios miesto 700 metų gyvenimą atspindinčios temos, tarp kurių – Vilniaus legendos bei simboliai, pergalės ir šventės, katastrofos bei prisikėlimai. Kiekviena pažintinė tema yra sudaryta iš trumpų istorinių pasakojimų apie svarbiausius miestui žmones, įvykius ir idėjas. „Istorinį Vilniaus meniu“ galima rasti specialiai miesto gimtadieniui sukurtoje interneto svetainėje www.700vilnius.lt.

Apie svarbiausius Vilniaus įvykius specialiuose vaizdo reportažuose ir straipsniuose pasakos ir žinomi istorijos ekspertai.

Šalies istorikai taip pat atrinko garsiausius su Vilniumi susijusius mitus, kuriuos sulaužys interaktyvaus renginio „Vilniaus mitų griovėjai“ metu sausio 21-ąją. Tiesioginiame eteryje žiūrovai kartu su verslininku Ilja Laursu pažvelgs ir į Vilniaus ateitį – aptars futuristinę miesto viziją bei perspektyvas.

Žurnalistų Vytaro Radzevičiaus ir Martyno Starkaus vedamą renginį sausio 21 dieną, nuo 18.30 valandos kviečiama stebėti jubiliejui skirtoje „Facebook“ paskyroje „Vilnius 700“, kur žiūrovai turės galimybę dalintis savo idėjomis, kaip Vilniui paminėti 700-ąjį gimtadienį, o už tai laimėti įvairių prizų.

GALERIJA

  • 2023-iaisiais Vilniui – 700 metų: kviečia pažinti miesto istoriją ir dalintis idėjomis
  • 2023-iaisiais Vilniui – 700 metų: kviečia pažinti miesto istoriją ir dalintis idėjomis
  • 2023-iaisiais Vilniui – 700 metų: kviečia pažinti miesto istoriją ir dalintis idėjomis
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS