Aistros dėl LGBT simbolikos: tarp užpurškusių vaivorykštę – Šeimos gynimo maršo organizatoriai | KaunoDiena.lt

AISTROS DĖL LGBT SIMBOLIKOS: TARP UŽPURŠKUSIŲ VAIVORYKŠTĘ – ŠEIMOS GYNIMO MARŠO ORGANIZATORIAI

  • 47

Vilniuje toliau verda aistros dėl homoseksualų simbolikos gatvėse. Policija aiškinasi, ar teisėtai ant vienos perėjos už savivaldybės pinigus nupiešta vaivorykštė? Ir ar teisėtai ta vaivorykštė pirmadienį užpurkšta juodai? Tarp juodai uždažiusių vaivorykštę – Šeimos gynimo maršo organizatoriai, informuoja LNK.

Vienas iš Šeimos gynimo maršo organizatorių Antanas Kandrotas, bendražygiams žinomas slapyvardžiu Celofanas, sako dėl vaivorykštės perėjoje vos nepadaręs avarijos.

Vyras gerai žinomas ir pareigūnams – neseniai teistas dėl finansinių nusikaltimų.

Aš džiaugiuosi, kai žmonės priima vienas kitą ir kai žmonės myli vienas kitą. Nesuprantu, kodėl žmonės būna tokie niekingi.

„Aš gavosi užsižiūrėjau į tą perėją ir man galėjo ir koks vaikas išbėgti į tą perėją. Tai labai pavojinga“, – kalbėjo vyras.

A. Kandrotas sako pasikvietęs draugą: „Jis turi šiek tiek dažų“.

Tik draugų atėjo daugiau ir visi juodais dažais ėmė purkšti vaivorykštę. Flakonu darbavosi ir mokytoja Astra Genovaitė-Astrauskienė, policijos tirta, kai dažais apipylė Laisvės kalvos paminklo maketą Lukiškių aikštėje.

Kai kurie praeiviai perėja piktinosi, buvo ir palaikančių. Netrukus perėja tapo juoda – bet vėl neilgam. Per naktį atsirado kreidelėmis nupieštų vaivorykščių ir LGBT šūkių.

Feisbuko nuotr.

„Aš tai pavadinčiau – juodoji skylė Vilniuje, bet labai liūdna, kad graži vaivorykštė dingo iš žemėlapio“, – kalbėjo Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimiras Simonko.

Yra žmonių, kurie pamatę juodai uždažytą vaivorykštę graudinasi. „Atsiprašau, tai mane labai liūdina. Aš džiaugiuosi, kai žmonės priima vienas kitą ir kai žmonės myli vienas kitą. Nesuprantu, kodėl žmonės būna tokie niekingi“, – kalbėjo praeivė.

Vilniuje uždažyta vaivorykštės spalvų pėsčiųjų perėja

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Yra ir tokių, kurie spjauna ant kreidelėmis pieštų vaivorykščių. „Mano nuomone, jeigu esi kažkoks kitoks, to neskelbk ir tiek“, – sakė prie perėjos kalbintas vyras.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako – vaivorykštė bus atkurta. „Perėją mes aišku nudažysime tomis spalvomis, kaip ir priklauso, kaip ir buvo. Labai kviečiu visus gerbti vienas kitą“, – kalbėjo R. Šimašius.

Tačiau policijos akiratyje atsidūrė ir spalvotai perėją nudažę asmenys. „Viena teisena dėl prieš savaitę daugmaž įvairiaspalviais dažais išdažytos važiuojamosios dalies ir antra teisena dėl važiuojamosios dalies išdažymo juodais dažais“, – kalbėjo Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Dainius Daukantas.

Anot policijos, savavališkai nuo kelio galima patraukti kokį nors daiktą, bet ne perdažyti perėją. „Ta kliūtis įsivaizduojama galbūt nekelia jokios grėsmės, tiesiog kažkas yra ant kelio – tai bet kokiu atveju reikėtų informuoti specialiąsias tarnybas“, – teigė D. Daukantas.

Mano nuomone, jeigu esi kažkoks kitoks, to neskelbk ir tiek.

Ši perėja vaivorykštės spalvomis pirmą kartą išdažyta 2018-aisiais. Savivaldybė su Gėjų lyga vykdė projektą ir gavo specialų leidimą. Šį savaitgalį vėliavą atšviežino savivaldybės įmonė „Grinda“ ir policija sako dabar neturinti duomenų, ar savaitgalį paryškinti vaivorykštę buvo galima.

„Galbūt buvo kažkoks renginys, apie kurį mes nežinome šiuo metu ir šitas aplinkybes bandysime išsiaiškinti“, – situaciją komentavo Viešosios tvarkos valdybos viršininkas.

Prieš trejus metus vaivorykštė ant perėjos užpiešta Gėjų lygos pinigais, šį savaitgalį – Vilniaus biudžeto lėšomis. „Tiesą sakant, dabar negalėčiau komentuoti apie tuos biurokratinius dalykus, kas ten kaip, koks leidimas, kokia ten akcija“, – teigė Vilniaus meras.

Tiek už vaivorykštės nupiešimą, tiek už jos nupurškimą juodai gresia bauda iki 140 eurų.

Pirmadienį A. Genovaitė-Astrauskienė piešė kreidelėmis, tačiau jau nenori kalbėti. „Homoseksualus garbinate“, – tarstelėjo moteris.

Šeimos gynimo maršo organizatoriai prie savivaldybė surengė akciją minint Tarptautinę vaikų gynimo dieną. „Žinutė – stop vaikų diskriminacijai. Diskriminacijai ta prasme – mokyklose. Šiuo atveju vaikai verčiami testuotis arba skiepytis – priklausomai nuo to, kaip apsispręs tėvai. Tuo tarpu, kitomis sąlygomis, kituose renginiuose viso to daryti visiškai nereikia“, – teigė akcijos organizatorius Arvydas Daunys.

Šeimų su vaikais atėjo ir kituose miestuose. Kaune piktintasi ne tik testuojamais vaikais, bet ir skiepais. „Tai jie testuojami, bet aš, pavyzdžiui, nesutinku, kad jie būtų testuojami“, – kalbėjo akcijos dalyvė.

Akcijos „Noriu į mokyklą!“ prie Kauno miesto savivaldybės

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Nėra tikslo testuoti sveikų vaikų ir sveikų žmonių“, – teigė kita pašnekovė.

Nors ir negavo leidimo susirinkti, šiauliečiai vis tiek atėjo į centrinę miesto aikštę. Sako – padėkoti merui. „Visi vaikai turi eiti į mokyklą ir kad negali būti prievartos testavimui, nes taip ilgai vaikai buvo namuose“, – nuomone dalijosi akcijos dalyvė.

Vilniuje akcijoje už vaikus dalyvavo ir pagarsėję antivalstybininkai.

Šeimos gynimo maršo organizatoriai birželio viduryje planuoja trijų parų protestą prie Seimo. Organizatoriai tikina, kad atvyks 7 tūkst. žmonių, tik dar negavo savivaldybės leidimo ir piktinasi keliamais reikalavimais. „Kad mes virš savo vietos įrengtume stacionarų apšvietimą, kas yra visiškas absurdas. Mes neturime tam nei lėšų, nei galimybių, nei laiko“, kalbėjo A. Daunys.

Maršo organizatoriai sako trijų dienų mitingą vis tiek planuojantys, nors leidimo dar nesulaukė.

Rašyti komentarą
Komentarai (47)

Nuomonė

Manau, kad gėjai negerbia savo vėliavos, jeigu ją perėjoje "patiesia" po visų važiuojančių ir einančiųjų kojomis. Gerbiantys sąvo vėliavą ją kelia kuo aukščiau, o čia... Nesuvokiama.

Egis

Paskaityti straipsni siulau ,, LIETUVA TURI DIDESNIŲ PROBLEMŲ NEI NETRADICINIS VYRŲ SEKSAS

Svarbiausia provokuoti,

patekti į medijas, kur dauguma žurnalistų/žurnalisčių kažkodėl žiūri į juos gan teigiamai, o tada, jie mano, kad žmonėms įkyrėjus iki gyvo kaulo, dar pasinaudoję ir pandemija galės prastumti sau susikurtą partneriavimo įstatymą, kurį po to temps iki šeimos sąvokos... Baisu!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS