Atidaryta paroda „UBUNTU: aš esu, nes esi tu“ – Afrika vaikų akimis | KaunoDiena.lt

ATIDARYTA PARODA „UBUNTU: AŠ ESU, NES ESI TU“ – AFRIKA VAIKŲ AKIMIS

  • 0

Vilniuje, Lietuvos vaikų ir jaunimo centre (Konstitucijos pr. 25) atidaryta moksleivių darbų paroda apie Afriką. Tai Nacionalinės UNESCO komisijos globojamo vaizduojamųjų menų projekto „Ubuntu – aš esu, nes esi tu“ laureatų darbai – per 1000 piešinių ir fotografijų iš daugiau nei 70 Lietuvos mokyklų. Moksleivių darbai Lietuvos vaikų ir jaunimo centre bus eksponuojami iki balandžio 18 dienos.

Dalis laureatų darbų kovo 30 d. – gegužės 29 d. bus eksponuojama Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje (Trakų g. 10). Parodas artimiausiu metu ketinama UNESCO galerijoje bei Užsienio reikalų ministerijoje.

UBUNTU – tai rytinės Afrikos dalies filosofija, akcentuojanti žmogiškumą, žmonių tarpusavio bendradarbiavimą, ryšį, jungiantį visą žmoniją. „Žmogus yra žmogumi tik tiek, kiek realizuoja save per kitus žmones, – sako Rūta Vaitiekutė, projekto organizatorė. – Organizuodami šį konkursą būtent ir siekėme paskatinti šį moksleivių santykį su kitokia, iš pirmo žvilgsnio tolima ir nepažįstama Afrika“.

Specialistų teigimu, parodoje eksponuojamuose vaikų darbuose apstu stereotipų, kurie labai gerai parodo kokių žinių apie Afriką turi vaikus supantys suaugę žmonės. Kadangi vaikai pasaulį pažįsta iš mokytojų ar tėvų pasakojimų, žiniasklaidos pateikiamos informacijos.

„Vaikų piešiniuose atspindėta viena Afrikos pusė – tradicinė – su nuostabiai gražia gamta, neurbanizuota, su vienu kitu moliniu nameliu, aplink laužą šokančiais papuasiniais žolių drabužėliais ir ritualinėmis kaukėmis pasipuošusiais afrikiečiais. Tačiau visgi apie 40 proc. Afrikos gyventojų gyvena miestuose ir tai viena iš sparčiausiai augančių pasaulio ekonomikų – pasakoja Eugenija Kovaliova, Žmogaus teisių aktyvistė ir konkurso žiuri komisijos narė.

Pasak Natalijos Kovaliovos, vaikams būtina suteikti tikrų, teisingų žinių apie pasaulį, kad neliktų stereotipinių nuostatų. Savo pasirinkimais galime prisidėti prie teisingesnio pasaulio kūrimo.

GALERIJA

  • Atidaryta paroda „UBUNTU: aš esu, nes esi tu“ – Afrika vaikų akimis
  • Atidaryta paroda „UBUNTU: aš esu, nes esi tu“ – Afrika vaikų akimis
  • Atidaryta paroda „UBUNTU: aš esu, nes esi tu“ – Afrika vaikų akimis
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS