Atskleidė, kada planuojama pradėti rekonstruoti sporto rūmų kompleksą Vilniuje | KaunoDiena.lt

ATSKLEIDĖ, KADA PLANUOJAMA PRADĖTI REKONSTRUOTI SPORTO RŪMŲ KOMPLEKSĄ VILNIUJE

Buvusių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų kompleksą planuojama pradėti rekonstruoti 2022-aisiais.

„Šiuo metu planuojama, kad rangos konkursas bus skelbiamas kitų metų viduryje, o rangos darbų pradžia numatyta 2021 metų pabaigoje – 2022 metų pradžioje“, – BNS informavo projektą koordinuojantis Turto bankas.

Valstybės investicijų programoje kitąmet numatyta skirti 515 tūkst. eurų projekto rengimui, 2022-aisiais pradėjus darbus Rinktinės gatvėje esantiems sporto rūmams būtų skirta 16 mln. 685 tūkst. eurų.

2016 metais Sigito Kunčevičiaus projektavimo firma už 67 tūkst. eurų parengė rekonstrukcijos projektinius sprendinius, o techninį projektą už 722,4 tūkst. eurų rengia bendrovė „Archimenai“. Turto bankas šiuo metu ketina įvertinti tiek techninį, tiek investicinį projektus ir, jei prireiks, kreiptis į Vyriausybę „dėl investicijų sumos tikslinimo“.

Pradėjus darbus Rinktinės gatvėje esantiems sporto rūmams būtų skirta 16 mln. 685 tūkst. eurų.

Įmonė tai pat nurodė, kad lyginant su 2016-ųjų investiciniu projektu, šiuo metu darbai suplanuoti „ne remiantis tam tikromis vidurkinėmis vertėmis ir įkainiais, o labai detaliai ir konkrečiai, atsižvelgiant į normas, saugos reikalavimus, pastato specifiką“.

Statybas prižiūrės žydų organizacijos

Projektą vykdanti Valstybės įmonė tvirtina, kad visi darbai buvusių žydų kapinių vietos teritorijoje ir apsaugos zonoje yra suderinti su Lietuvos žydų bendruomene ir Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetu. Su organizacijomis sutarta, kad rekonstrukcija „padėtų apsaugoti, pritaikyti pažinimui bei naudojimui Vilniaus kongresų centro prieigas“.

„Techninio projekto pakeitimų dėl to nebuvo daug. Pagrindinis principas dėl ko susitarta, kad buvusių kapinių teritorijoje negali būti vykdomi jokie kasimo, žemės judinimo darbai. Todėl naujos takų dangos, pieva ir gėlynai bus įrengti ant esamų betoninių plokščių užpylus grunto, taip pat nebus sodinami nauji medžiai, bus suformuoti apsauginiai barjerai, kurie neleis žmonėms lipti ir vaikščioti buvusių kapinių teritorijoje“, – informavo Turto bankas.

Į šiuos reikalavimus ketinama atsižvelgti ir tiesiant inžinerinius tinklus – tai ketinama daryti apsauginėje zonoje, o kai kur lauko tinklai bus tiesiami uždaru „prastūmimo“ būdu.

„Rekonstrukcijos ir teritorijos sutvarkymo darbus prižiūrės žydų rabinai“, – pabrėžia Turto bankas.

Planai vietoj 1971-aisiais statytų nebenaudojamų Vilniaus koncertų ir sporto rūmų įrengti konferencijų centrą brandinami nuo 2015-ųjų, kai Turto bankas iš bankrutuojančios Ūkio banko investicinės grupės ir bendrovės „Žalgirio sporto arena“ už 5,6 mln. eurų perėmė rūmų pastatą.

Turto bankas planus atnaujinti rūmus siekė jau 2016-aisiais, bet tais metais skelbtas konkursas buvo nutrauktas. Vėliau, 2017 metų pradžioje įmonė nutraukė ir pradėtas derybas su bankrutuojančios Vilniaus statybų bendrovės „Active construction management“ (buvusi „Irdaiva“), restruktūrizuojamos įmonės „LitCon“ ir „Pamario restauratoriaus“ konsorciumu.

2017 metais Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba paskelbė, kad vienas Turto banko  pirkimo komisijos narių tuo pat metu dirbo ir „Irdaivoje“. Tarnyba tuomet atliko kratas bendrovėje, jos vadovas ir savininkas Irmantas Kubilius buvo sulaikytas, vėliau įmonei buvo pateikti įtarimai.

Viešųjų pirkimų tarnyba 2016 metais nurodė Turto bankui iš naujo svarstyti konkurso biudžetą bei konsorciumo pasiūlytą kainą, kuri pasirodė per didelė – ji tada siekė 27,79 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS