Dvejonės dėl Nacionalinio stadiono: ar pagrįstai ir teisėtai vėl branginamos statybos | KaunoDiena.lt

DVEJONĖS DĖL NACIONALINIO STADIONO: AR PAGRĮSTAI IR TEISĖTAI VĖL BRANGINAMOS STATYBOS

  • 30

Net 40 proc. siūlomas branginti Nacionalinis stadionas sukėlė daugybę klausimų – ar pagrįstai ir teisėtai vėl branginamos statybos? Kodėl neskelbiami vieši konkursai? Ar tikrai stadione dar reikia muziejaus, vaikų darželio, kurie sugalvoti tik dėl Europinės paramos, nors jau aišku, kad jos nebus? Ekspertų nuomone – konkursą reikėtų skelbti iš naujo.

Penktadienį paskelbta: dabartinis stadiono statytojas „BaltCap“ traukiasi, projektą be konkurso siūloma perduoti vienai didžiausių statybos įmonių „Hanner“. Stadionas bus statomas didesnis.

„Stadiono vietų skaičius didinamas iki 18 tūkst., perkama papildomu 3 tūkst. vietų darbai“, – pranešė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Vietoje kelių planuotų sporto aikščių nuspręsta statyti naują krepšinio ir pramogų areną.

Iki šiol planuota, kad stadionas kainuos 160 mln. eurų. Savivaldybė sutinka indeksuoti – didinti stadiono kainą 40 proc. 30 proc. brangimo tektų mokesčių mokėtojams.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

LNK Žinioms Centrinė projektų valdymo agentūra nurodė, kad konkretūs indeksavimo dydžiai nebuvo derinti – pateikta tik bendro pobūdžio informacija kaip indeksavimą apibrėžia įstatymai.

Tą patį sako ir Viešųjų pirkimų tarnyba.

„Šiuo metu mes dar nematome konkrečių sprendimų, kokiu dydžiu bus indeksuojama, kaip rizikos persiskirstys, tai vertinti negalime. Kad galėtume vertinti, reikalingi konkretūs sprendimai“, – kalbėjo viešųjų pirkimų tarnybos direktorius Darius Vedrickas.

Viešųjų pirkimų tarnyba dar prieš ketverius metus siūlė projektą stabdyti.

„Kadangi tarnybos nuomone visas procesas neatitinka sampratos, kaip ji apibrėžta koncesijos įstatyme“, – teigė D. Vedrickas.

Viešųjų pirkimų tarnyba teisme bandė įrodyti, kad stadiono statybų sutartis naudingesnė statytojui – per daug rizikų tenka valstybei.

Tačiau du teismai viešųjų pirkimų tarnybos išvadas atmetė. Dabar sutartis galėtų būti vertinama, kai miesto taryba patvirtins mero pristatytus pakeitimus.

Tai pažeidžia pirmines konkurso sąlygas, nes jei būtų daug įmonių žinioje, kad objektas būtų ženkliai didesnis nei pradinėse sąlygose, jie gali teikti pretenzijas.

„Artimiausiame tarybos posėdyje bus teikiamas nutarimo projektas, kuriuo bus keičiama koncesijos sutartis ir indeksuojama statybos kaina“, – sakė V. Benkunskas.

Viešai kalbėti nenorėję, trijų statybos įmonių vadovai LNK Žinioms dalijosi įžvalgomis, kad jų nuomone, projektą reikėtų stabdyti ir skelbti iš naujo.

Pirmiausia dėl to, kad stadiono vietų plėtimas ir ypač nauja krepšinio arena – yra esminiai sutarties pakeitimai.

Kadangi „Hanner“ ateina be konkurso, lieka neaišku ar tikrai niekas nepastatytų pigiau. Tą jau kelias savaites kalba ir opozicija.

„Tai pažeidžia pirmines konkurso sąlygas, nes jei būtų daug įmonių žinioje, kad objektas būtų ženkliai didesnis nei pradinėse sąlygose, jie gali teikti pretenzijas“, – kalbėjo Vilniaus tarybos narys Artūras Zuokas.

Opozicija jau kelias savaites kalbėjo, kad svarstoma projektą išplėsti. Klausiama ar nauja krepšinio arena projekte neatsirado, kai „BaltCap“ reikalus dar tvarkė Šarūnas Stepukonis, dabar jau ieškomas dėl 30 mln. pasisavinimo?

„Manau mero asmeniniai sutarimai su vieno iš klubų savininku ir kartu jie buvo, matyt, sutarti dar būnant ponui Stepukoniui, kas jau savaime kelia didelį įtarimą dėl tokių susitarimų skaidrumo“, – aiškino A. Zuokas.

Dar vienas kritikos argumentas, ne teisinis, bet labiau ūkinis.

Stadiono komplekse numatytas muziejus, kultūros centras, net vaikų darželis. Papildomi objektai sugalvoti, norint gauti europinį finansavimą. Projektui įstrigus, nebekalbama ir apie europinę paramą.

Todėl klausiama, ar projektui drastiškai brangstant dar tikrai reikia statyti muziejų, kultūros centrą ir darželį?

„Tam finansavimui išnykus, praradus galimybę finansuoti ES lėšomis, atsirado privatus investuotojas, tai būtent „BaltCap Infrastructure Fund“, – sakė Darius Vedrickas.

LNK Žiniomis, stadiono kainą svarstoma didinti beveik 40 mln. Iš jų apie 10 mln. gali kainuoti nauja arena. Projektas iš viso galėtų kainuoti bent 200 mln. Pakeitimams turės pritarti ir Vyriausybė.

„Norėčiau tikėti, kad projektas gali pajudėti pirmyn ir nebus geresnio sprendimo nei pagaliau ta objektą pastatyti ir pradėti eksploatuoti“, – vylėsi ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Premjerė stadiono istoriją palygino su rekordiškai greitai pastatytais kariniais miesteliais.

Trys nauji kariniai miesteliai kainavo šiek tiek daugiau nei planuojamas stadionas – 230 mln.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Tautos Jėga Vienybėje

Kol kacaplandą valdys putlerio gauja, nereikia jokio stadiono ir kitų valstybės lėšų švaistymo. Visus pinigus skirti gynybai.

ALGIRDAS.

BRANGSTA NE STADIONO STATYBA , O A T K A T A S DIDĖJA .

Jo

Jeigu stadioną tikrai pastatytų galima būtų jo satatyboms išleisti ir dar daugiau. O čia matau kaip visada bus tik eilinis muilo burbulas, t.y. blefas - vadinasi tegu nedulkina mums proto su savo dolgostrojum kuris baigsis eiliniu "statybų" nugriovimu. Reikia viską pagrįsti ne pažadais o įrodymais!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS