Ekspertai siūlo nuardyti Vilniuje apgriuvusios pastato dalies liekanas | KaunoDiena.lt

EKSPERTAI SIŪLO NUARDYTI VILNIUJE APGRIUVUSIOS PASTATO DALIES LIEKANAS

  • 0

Vilniaus senamiestyje apgriuvusio pastato dalį ekspertai siūlo visiškai nuardyti, prieš tai sustiprinant likusias pastato konstrukcijas.

Tokias išvadas dėl avarijos padarinių šalinimo ekspertai antradienį pateikė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) Vilniaus skyriaus vadovaujamai komisijai.

„Ekspertas davė pasiūlymus, kaip tvirtinti pastatą. Davė išvadas suvaržyti, o likusią dalį nuardyti“, - BNS nurodė inspekcijos Statybos valstybinės priežiūros poskyrio vyriausiasis specialistas Ramūnas Šablauskas.

Pasak jo, statinio sienas siūloma suveržti metalinėmis atotampomis bei sustiprinti stogo konstrukciją, kad verčiant likusias sugriuvusios pastato dalies sienas nekiltų grėsmė likusiam pastatui. Šiuo metu ekspertai nenustatė, kad įvykusi avarija galėtų kelti grėsmę ir kitose patalpose įsikūrusioms įmonėms bei įstaigoms, jos dirba kaip įprasta.

R.Šablaskas taip pat informavo, kad ekspertai toliau aiškinsis namo griūties aplinkybes ir vėliau teiks išvadas dėl incidento kaltininkų.

„Manau, greito atsakymo nebus. Bet preliminariai, aišku, kad įtakos turėjo tiek rangovų darbas, tiek projektuotojų. Nebus vienų kaltų“, - sakė jis.

Dalis pastato, kuris yra saugomas kultūros paveldo objektas, sostinės Vilniaus gatvėje įgriuvo praėjusios savaitės pradžioje, žmonės nenukentėjo.

Griūtis įvyko atliekant statybinius darbus Mikroskopinės odontologijos centro patalpose - čia buvo atkasama dalis pamatų.

Panašus incidentas buvo įvykęs 2007 metų sausio mėnesį, kai Šiaulių gatvėje Vilniaus senamiestyje griuvo namo siena. Tuomet žmonės nenukentėjo, tačiau keletas šeimų liko be pastogės.

Aplinkos ministerija informuoja, kad Vilniuje, ypač senamiestyje statybos sąlygos yra sudėtingos dėl gruntofizikinių bei mechaninių savybių, paplitusio dirbtinio grunto, požeminio vandens slūgsojimo gylio, kitų inžinerinių geologinių procesų ir reiškinių.

Ministerijos duomenimis, įvairių deformacijų paveiktų pastatų sostinėje priskaičiuojama apie du šimtus, daugiausia jų - senamiestyje, kur, kaip ir Naujamiestyje bei Antakalnyje, dažnai pasitaiko grunto įgriuvų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS