FNTT tiria Vilniaus ir Kauno gėlių prekeivių šešėlinį verslą | KaunoDiena.lt

FNTT TIRIA VILNIAUS IR KAUNO GĖLIŲ PREKEIVIŲ ŠEŠĖLINĮ VERSLĄ

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba Vilniuje ir Kaune atlieka du ikiteisminius tyrimus dėl dideliais kiekiais gėles į Lietuvą įvežančių bendrovių, kurios, realizuodamos prekes, neišrašydavo buhalterinės apskaitos dokumentų ir, kaip įtariama, slėpdavo gautas milijonines pajamas.

Pirminiais Kaune atliekamo ikiteisminio tyrimo duomenimis, parduotų gėlių dokumentuose buvo nurodomos dvigubai mažesnės kainos, o 50 procentų įsigytų gėlių parduota apskritai be jokių apskaitos dokumentų. Paskaičiuota, kad per nepilnus metus Kauno bendrovė į apskaitą neįtraukė ne mažiau kaip 1,4 milijono litų pajamų. Įtariama, kad bendrovė iškreipė savo veiklos tikrąją ekonominę padėtį ir siekė išvengti valstybės biudžetui sumokėti daugiau nei 500 tūkstančių litų pelno ir pridėtinės vertės mokesčių.

Ikiteisminio tyrimo metu FNTT tyrėjai kartu su Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojais atliko 47 kratas, iš jų 43 kratas – mažmenine prekyba gėlėmis besiverčiančiose bendrovėse, individualiosiose įmonėse, pas asmenis, vykdančius individualią veiklą, dirbančius pagal verslo liudijimą.

Kauno bendrovės pastovių klientų apklausų metu patvirtino, kad perkant gėles buvo išduodamos suklastotos PVM sąskaitos faktūros ar prekės apskritai parduodamos be įsigijimo dokumentų. Išaiškinta, kad didmenine prekyba gėlėmis besiverčiančios bendrovės buhalterijoje buvo tvarkoma juodoji apskaita.

Tik užsakymų lapuose nurodomi parduotų gėlių kiekis ir kaina buvo realūs, o PVM sąskaitose faktūrose pirkėjo ir pardavėjo tarpusavio susitarimu įrašyti dvigubai sumažinti gėlių kiekiai ir kainos. Dar apie 50 procentų gėlių buvo parduodama be apskaitos dokumentų. Išaiškinta, kad Kaune veikianti bendrovė gėlės parduodavo tiek Lietuvos, tiek ir užsienio valstybių ūkio subjektams.

Kaune atliekamame ikiteisminiame tyrime keturiems asmenims pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie gautas pajamas pateikimo. Tyrimui vadovauja ir jį kontroliuoja Kauno miesto apylinkės prokuratūra.

FNTT Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai, realizuodami surinktą informaciją, šią savaitę sulaikė keturis nusikalstamos veiklos bendrininkus, kurie dalį iš Olandijos ar Latvijos importuotų gėlių parduodavo įvairioms Lietuvos įmonėms ir fiziniams asmenims, vykdantiems veiklą pagal verslo liudijimą Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio ir Alytaus regionuose, neišrašydami pardavimo dokumentų. Gauti pinigai iš didmeninės prekybos gėlėmis, kaip įtariama, nebuvo įtraukiami į įmonės kasą. Prekių pardavimo dokumentai buvo išrašomi tik dėl dalies parduodamų gėlių ir tik reikiamai sumai, tai yra maždaug tokiai, kuri reikalinga atsiskaityti su užsienyje esančiais gėlių tiekėjais. Be dokumentų parduotos gėlės buhalterinėje apskaitoje buvo fiksuojamos kaip neparduoti prekių likučiai.

Atliekant tyrimą, vienu metu Vilniaus, Klaipėdos, Alytaus ir Panevėžio miestuose buvo atliktos 25 kratos. Jų metu rasta kompiuterinė įranga su sukurta programa, fiksuojančia tiek oficialios, tiek neoficialios buhalterinės apskaitos įrašus, buhalterinės apskaitos dokumentai, kuriuose yra daug vertingos tyrimui informacijos. Atlikus bendrovės finansinį tyrimą bus nustatytas tikslus valstybei nesumokėtų mokesčių dydis.

Šiame tyrime įtarimai dėl pareikšti 5 asmenims, jiems paskirtos kardomosios priemonės. Tęsiamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros 1 NVT skyriaus prokurorai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS