Gedimino kalne rastiems sukilėliams rengiamos iškilmingos laidotuvės | KaunoDiena.lt

GEDIMINO KALNE RASTIEMS SUKILĖLIAMS RENGIAMOS IŠKILMINGOS LAIDOTUVĖS

Gedimino kalne rasti devynioliktojo amžiaus sukilėlių palaikai sostinės Rasų kapinėse bus iškilmingai palaidoti lapkričio 22-ąją, ketvirtadienį patvirtino Vyriausybė.

Iškilmingos ceremonijos metu palaikai bus atgabenti į Vilniaus katedrą, o iš ten bus pervežti į Rasų kapines.

Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis BNS sakė, kad spalio 8-ąją Vyriausybėje dar vyks išsamus ceremonijos aptarimas.

„Visa ceremonija prasidėtų Katedros aikštėje, Katedroje, spręsime, kaip organizuosime iškilmingą palaikų pervežimą į Rasų kapines, vyks ceremonija pačiose kapinėse ir koplyčioje. Palaikai bus sudėti į simbolinius, mažesnius karstelius, bus pagarbiai transportuojami“, – BNS sakė D. Matulionis.

Lietuva į laidotuvių ceremoniją kviečia Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Latvijos atstovus.

1863–1864 metais Vilniuje, Lukiškių aikštėje, mirties bausmė pakariant arba sušaudant buvo įvykdyta 21 sukilimo dalyviui. Po egzekucijų palaikai nebuvo atiduoti artimiesiems palaidoti, o slapta užkasti tuomet visuomenei neprieinamoje vietoje – 1831 metais caro įsakymu ant Gedimino kalno įrengtos tvirtovės teritorijoje.

Archeologams Gedimino kalne pavyko atrasti 20 sukilėlių palaikų iš 21. Sukilėlių ir jų vadų Zigmanto Sierakausko bei Konstantino Kalinausko palaikus palaidoti Rasų kapinėse nuspręsta prieš metus. Sukilėlių vardai bus užrašyti lietuvių, lenkų ir baltarusių kalbomis.

Archeologams čia nepavyko aptikti ir pirmosios aukos – kunigo Stanislovo Išoros palaikų, manoma, kad jis galėjo būti palaidotas kitoje vietoje.

1863 – 1864 metų sukilėliai kovojo prieš Rusijos caro valdžią ir siekė atkurti buvusią Lenkijos ir Lietuvos valstybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Reikia

Reikia tiketis bus pamineti ir pagerbti visi 1963 metu sukileliai ir padetos geles ir sutvarkyti ju kapai visoje lietuvoje ar tik pagerbs vadus tai kur simtai zuvusiu lietuviu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS