Gedimino kalno gelbėjimo planą pasiūlė ir prancūzų inžinierius | KaunoDiena.lt

GEDIMINO KALNO GELBĖJIMO PLANĄ PASIŪLĖ IR PRANCŪZŲ INŽINIERIUS

Pranzūzijoje gyvenantis ir dirbantis verslininkas ir inžinierius Andre Piere sako, kad sostinės Gedimino pilies kalno sutvirtinimas nėra tiek milijonų eurų kainuojantis darbas, kaip bandoma teigti.

Milijonų milijonai

Anot A.Piere, dabar skaičiuojama remiantis ne naujausiomis technologijomis bei neįvertinus kitų inžinerinių priemonių.

Gedimino pilies kalno šiaurės vakarinio šlaito tvarkymui jau anksčiau buvo skirta 2,8 mln. eurų, o iš viso numatoma skirti apie 7,5 mln. eurų, už kuriuos kompleksiškai bus tvarkomi visi kalno šlaitai ir statiniai. Tačiau ar tai galutinė suma, nežinia, mat ji gali kisti priklausomai nuo inžinerinių priemonių.

Šlaitų ir nuokalnių tvirtinimo sistemą sukūręs prancūzas už ją 2004 m. buvo apdovanotas aukso medaliu Ženevoje vykstančios kasmetinės specializuotos parodos metu, o šią technologiją naudoja įvairūs strateginės svarbos objektai – Paryžiaus metro, Čekijos oro uostas.

Dar šį pavasarį į Lietuvą atvykęs A.Piere sakė, kad jam nepavyko susisiekti su specialistais, atsakingais už Gedimino pilies kalną, todėl kalną jis apžiūrėjo tiek, kiek leido galimybės.

"Apžiūrėjus Gedimino pilies kalną sakyčiau, kad dabar (suvaldžius avarinę situaciją – red. past.) tai nėra pirmutinio skubumo objektas, tačiau jis estetiškai atrodo prastai, o juk tai yra miesto simbolis. Laikui bėgant ir keičiantis sezonams, jo nesutvarkius, situacija dar prastės", – "Vilniaus dienai" sakė A.Piere.

Šį kalną mūsų naudojama technologija būtų įmanoma sutvirtinti, tačiau reikia, kad tai būtų diskretiškas sutvirtinimas – turėtų išryškėti pilis, o ne šlaitas.

Kokios pasekmės?

Kalbant apie pilies kalno šlaitų tvirtinimą, A.Piere pažymėjo, kad nepriklausomai nuo to, kam bus patikėta tvarkyti šlaitus, šis projektas yra labai atsakingas ir padarytos klaidos gali turėti skaudžių pasekmių.

"Šį kalną mūsų naudojama technologija būtų įmanoma sutvirtinti, tačiau reikia, kad tai būtų diskretiškas sutvirtinimas – turėtų išryškėti pilis, o ne šlaitas. Todėl reikėtų iš anksto numatyti skoningą apželdinimą, atlikti grunto analizę, tikslius aukščio apskaičiavimus, pagal nustatytus prioritetus numatyti patogius priėjimus ir privažiavimus, kalno parėmimą", – sakė A.Piere.

Prancūzui kalno slinkimas dabar atrodo paviršinis: "Bent jau kol kas. Tačiau ateityje tai gali būti pavojinga turistams. Manau, kad pradedant iš apačios turėtų būti įmanoma sutvirtinti", – sakė prancūzas.

Specialistai nebendrauja

Prancūzo A.Piere įmonės atstovas Lietuvoje kaunietis Rolandas Kareckas sakė, kad prieš atvykstant A.Piere jis labai norėjo, kad su juo susitiktų už kalno priežiūrą atsakingi specialistai.

"Tačiau jokių susitikimų mums suorganizuoti nepavyko, nors parašiau labai daug elektroninių laiškų.

Kartais galvoju, kad gal į šį pasiūlymą specialistai žiūri nerimtai. Bet juk ši technologija naudojama ne vienoje pasaulio šalyje, ji – pripažinta, įvertinta, o pats A.Piere su tuo dirba jau 30 metų. Aš manau, kad bent jau išklausyti jo siūlomus sprendimus – verta, juolab kad panašūs darbai, kai buvo tvirtinami kalnų šlaitai, jau atlikti Prancūzijoje ir Italijoje", – "Vilniaus dienai" sakė R.Kareckas.

A.Piere technologija – tai šlaitų ir nuošliaužų tvirtinimas specialios formos betono blokeliais. Vėliau juos, jei yra poreikis, galima apželdinti ir vizualiai betono iš viso nematyti.

Vienas iš svarbių akcentų tokiu būdu tvirtinant šlaitus ir nuošliaužas – specifinė jų forma ir taisyklingas, priklausomai nuo šlaito statumo, sudėjimas. "Tada šlaitas yra "surišamas", – aiškino R.Kareckas.

Pasak R.Karecko, A.Piere išrastais blokeliais yra sutvirtinti keli milijonai kvadratinių metrų šlaitų įvairiose šalyse.

Gedimino pilies kalnas dėl nuošliaužų tvarkomas nuo 2016 m. pabaigos. Specialistai skelbia, kad dabar avarinė situacija – suvaldyta. Jį planuojama sutvarkyti iki 2022-ųjų.

GALERIJA

  • Gedimino kalno gelbėjimo planą pasiūlė ir prancūzų inžinierius
  • Gedimino kalno gelbėjimo planą pasiūlė ir prancūzų inžinierius
A. Piere asmeninio albumo, P. Peleckio / BFL nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

nepavyko,

net susitikti, kas gali paneigti, kad tik tod4l, kad tie patys asmenys: kirto kalno medžius -suformavo precedentą, dabar kalną atstatinėja, po to nuosekliai imituoja kalno "tvarkymą" už savus-taisydami padarytą klaidą? Kaip anekdote (tautybė nesvarbu) sūnus perima tėvo verslą ir giriasi po kelių dienų-„Tėti, ponios/pono klausimą (ligą, teisminę bylą, griūvantį kalną) išsprendžiau viskas , nebus šimtamečio tempimo“- nuoširdžiai džiaugdamasis praneša. Tėvas:- vaike, tu sugriovei tai ką puosėlėjau- tu ir tavo broliai/seserys iš šitio biznio geriausią išsilavinimą gavot, visa šeima gyveno, o tu ....“ Pasimokė ainiai , o mes visi, kurie finansuojam galimą triuką iš mokesčių? kvailinami toliau?

jei

vadovaus zydelis nieko gero nelauk tik pinigu plovima....

Anonimas

Nejaugi liks nenubausti tie kopustagalviai dave leidima iskirsti medzius ant kalno

SUSIJUSIOS NAUJIENOS