Gegužės 1-osios piknike Vingio parke bus minima ir darbo, ir Motinos diena | KaunoDiena.lt

GEGUŽĖS 1-OSIOS PIKNIKE VINGIO PARKE BUS MINIMA IR DARBO, IR MOTINOS DIENA

  • 13

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija gegužės 1-ąją, Motinos dieną, rengia pikniką Vingio parke, skirtą paminėti ir Tarptautinę darbo dieną, diskutuojant apie darbo ir artimųjų priežiūrą, daugiausiai tenkančią moterims.

Vilniaus Vingio parke, grilio zonoje, šalia pėsčiųjų tilto per Nerį į Žvėryną, vyksiančiame renginyje kviečiama dalinantis istorijomis apie darbo ir šeimos poreikių derinimą.

„Turime pagalvoti ir apie ukrainietes mamas. Karo metu rūpybos našta moterims dar sunkesnė. Jos priverstos bėgti, dirbti ir pasirūpinti vaikais bei vyresniais artimaisiais. O kas pasirūpins jomis? Mikrofonas atviras istorijoms apie tai, kaip sekasi rūpintis savimi bei savo artimaisiais, su kokiais iššūkiais susiduria skirtingos šeimos ir žmonės šiais neramiais laikais“, – skelbiama konfederacijos pranešime.

Anot profesinių sąjungų, moterys vis dar neproporcingai daug atlieka vadinamo „nematomo darbo“ kasdienėje buityje – rūpinasi vaikais ir seneliais, gamina maistą, tvarko namus, skalbia, lygina, plauna.

Turime pagalvoti ir apie ukrainietes mamas. Karo metu rūpybos našta moterims dar sunkesnė.

Už šį darbą niekas nemoka, o dėl vaikų priežiūros ir rūpinimosi buitimi naštos moterys dažniausiai ilgesniam laikui iškrenta iš darbo rinkos ar renkasi dirbti ne visą darbo dieną. Tai menkina karjeros galimybes bei lemia mažesnes pensijas ir socialines garantijas, teigiama pranešime.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos duomenimis, Lietuvoje vaiko priežiūros atostogoms išeina 76 procentai moterų ir tik 24 procentai vyrų.

Eurostat duomenimis, 79 proc. moterų teigė atliekančios buities darbus, tuo tarpu vyrų – tik 29 proc.

Lietuvoje pusė moterų pensininkių yra skurdo rizikoje, o atotrūkis tarp vyrų ir moterų pensijų dydžio siekia net 16,7 proc.

2019 metais moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis Lietuvoje sudarė 12,4 proc. Europos Sąjungoje šis rodiklis vidutiniškai siekė 14,1 procentus, skelbia konfederacija.

Po diskusijų Vingio parke vyks ir pramoginė renginio dalis – protmūšis, veiks erdvė vaikams, gros gyva muzika.

Renginio dalyviai galės pasinaudoti lauko griliais, kuriuose bus galima ruošti savo atsineštus patiekalus.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

JONAS to bukiem patrijotam

Tai kodėl taip negarbini lansbergo grybės juk jie idėjiniai marksizmo leninizmo proletarjatai komunistai iki mirties KGBistai

natalija

PAGARBA JUMS MIELOSIOS MOTERYS KAD MITINGAVOT KAIP MALONU KAD DAR YRA TOKIU ŽMONIU LIETUVOJE

kauniete to BUKIEM PATRIJOTAM

Sakai valstietis pašalpinis sakai darbininkai ir valstiečiai padugnės Aišku tu netoks nepašalpinis bet turbūt 100% iškrypėlis ar konservinis vagis isitaises vogti ir vaidinti turtuoli elita o faktiškai esi ubagas iš žemeusės klasės ir duona ėdi tu valstiečiu užauginta Rinktinis suskis tik nesiruošk i scwabo šaika nes niekas taves ten nepriims busi sunaikintas ar užčipuotas zombis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS