Gyvas miestas ugdo gyvus žmones | KaunoDiena.lt

GYVAS MIESTAS UGDO GYVUS ŽMONES

Būrys vilniečių entuziastų ėmėsi iniciatyvos parengti naują sostinės ateities viziją. Simboliškai ji pradėta kurti pirmojo Vilniaus vizionieriaus – Gedimino – pilyje. Pasak Artūro Zuoko, pradėtas kurti strateginis planas "Vilnius 2035" pakeis ankstesnį strateginį planą "Vilnius 2001–2020".

"Vilniaus strateginiame plane 2001–2020 m. buvo sudėtos idėjos, kurių daugumą jau pavyko įgyvendinti. Tačiau šiandien Vilnius vis dar neturi krypties artimiausiems 15 metų. Tam susibūrė strategų komanda, kuri ėmėsi iniciatyvos sukurti Vilniaus ateities viziją ir veiksmų planą "Vilnius 2035". Šis planas galėtų būti sujungtas su vis dar rengiamu Vilniaus bendruoju miesto planu ir tapti vieningu dokumentu", – sakė vienas iš idėjų renginio iniciatorių A.Zuokas.

Kas darys įtaką miestų vystymuisi ateityje ir kaip Vilnius tuo galės bei turėtų pasinaudoti? Atsakymo į šį klausimą ieškojo Gedimino pilyje susirinkę mokslo, kultūros, verslo, jaunimo atstovai, generavę idėjas Lietuvos sostinei bei jos ateities strategijai.

Miestas – be spūsčių

"Vilniaus laukia gera ateitis, jeigu mes kryptingai ir kartu to sieksime, – sakė A.Zuokas. – Pirmiausia regiu miestą be spūsčių. Tai, mūsų įsivaizdavimu, įmanoma pasiekti teikiant pirmenybę viešajam transportui. Būtina pagerinti jo kokybę. Spūstys mieste galėtų sumažėti, jei vadinamąja A juosta būtų leista naudotis ir nuomojamiems automobiliams. Todėl automobilių nuomos kompanijas reikėtų prilyginti viešajam transportui. Taip pat labai svarbu būtų maksimaliai išplėsti automobilių dalijimosi paslaugas."

Neužmirštos ir švietimo problemos. Dabar Vilniaus mokyklose mokosi po tūkstantį ir daugiau mokinių. Tačiau jose turėtų mokytis 500–600 moksleivių, atitinkamai turėtų didėti mokyklų tinklas. Tai garantuotų vaikams kokybišką išsilavinimą, padėtų įgyvendinti žaliosios mokyklos koncepciją. Taip pat padėtų spręsti kitą opią problemą – įsteigus daugiau mažesnių mokyklų, jos būtų arčiau namų ir tėvams nereikėtų vaikų vežioti po visą miestą.

Pinigai eina paskui talentus, vadinasi, reikia prisitraukti talentus, ir tada ateis pinigai.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro vadovas dr. Gintaras Valinčius akcentavo studijų, mokslo ir verslo vienybės svarbą. Jo manymu, būtina puoselėti universitetą, užtikrinti kokybišką gyvenimo aplinką, kviesti į Vilnių tyrimų centrus turinčias kompanijas, deklaruoti savo pasiryžimą tapti žinių ekonomikos centru.

"Pinigai eina paskui talentus, vadinasi, reikia prisitraukti talentus, ir tada ateis pinigai. Mano akimis, reikia duoti galimybę pasireikšti jauniems talentams, nes jiems moksle pinigai nėra pats svarbiausias dalykas – jiems svarbu parodyti, kad aš galiu", – sakė G.Valinčius.

Būtina ruoštis ateičiai

A.Zuoko manymu, dabar rengiamame bendrajame miesto plane taip pat turėtų atsirasti architekto Algirdo Kaušpėdo siūlomi gyvo miesto planavimo principai. Jis siūlo planuojant miestą galvoti apie kuo didesnę pastatų paskirčių ir veiklų įvairovę.

"Ko mes turime siekti? Kad miestas būtų gyvas. Gyvas miestas – sąmoningas, kai ryšys su miestu yra pagarbus, darnus. Miestas turi būti išmanus, efektyvus, kokybiškas, meniškas, žaismingas, gyvybingas ir, žinoma, įdomus. Norint to pasiekti, laukia nemenki iššūkiai. Gyvas miestas ugdo gyvus žmones, kurie tą miestą kuria", – sakė A.Kaušpėdas.

Lietuvos radijo ir televizijos centro Technologijų departamento vadovas Rolandas Ryliškis kalbėjo apie išmanųjį miestą, technologijas, kurios miestą padaro patogų gyventi – informacinės, skaitmeninės, mobiliojo ryšio technologijos, be kurių jau neįsivaizduojame kasdienybės. Moderni infrastruktūra, žinių, dalijimosi ekonomika – visa tai lemia miestiečių gyvenimo kokybę.

"Daugiafunkcis išmanusis apšvietimas, oro taršos monitoringas, šiukšlių konteinerių su daiktų internetu, apskaitos daviklių diegimas, miesto komunalinio ūkio monitoringas, išmanioji parkavimo sistema – tai technologijos, kurios sudaro galimybes miestams tapti pažangesniems. Bet vien technologijų nepakanka. Svarbiausia yra aktyvūs piliečiai, protingas miesto valdymas, išmanioji ekonomika," – sakė R.Ryliškis.

Pasirengti šuoliui į priekį kvietė ir Nacionalinės plėtros instituto vadovas Mindaugas Kiznis, VšĮ "Vilnius 2035" steigėjas: "Vilnius 2001–2020" vaizdo klipe buvo išsakyta labai graži mintis: "Idėja yra ateitis. Veiksmas – dabartis". Taigi, svarbiausia yra veiksmas, kai iš svajonių idėjos tampa apčiuopiama realybe. Būtent todėl mes visi susirinkome tam, kad ne tik sutelktume idėjas, bet ir jas įgyvendintume."

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS