Gyventojams – geros žinios: Vilnius žada gerokai paspartinti žemės grąžinimą | KaunoDiena.lt

GYVENTOJAMS – GEROS ŽINIOS: VILNIUS ŽADA GEROKAI PASPARTINTI ŽEMĖS GRĄŽINIMĄ

Vilniaus valdžia kitais metais žada gerokai paspartinti žemės grąžinimą buvusiems savininkams. Procesas gali užsitęsti tik mieste esančiuose rėžiniuose kaimuose ir dėl to, kad kai kurie žmonės nori susigrąžinti tą pačią turėtą žemę.

Iki 2020 metų pabaigos savivaldybė ketina suformuoti visus nuosavybės teisėms atkurti reikalingus žemės sklypus papildomai numatant dar 150–200 sklypų, kad žmonėms būtų iš ko pasirinkti.

„Bus suformuota tiek sklypų, kiek reikia pagal eilę ir plius papildomai dar 150-200, kad žmonės galėtų pasirinkti, nes ne visada tinka tai, ką pasiūlo savivaldybė“, – praėjusią savaitę Seimo Kaimo reikalų komitete tvirtino savivaldybės administracijos vadovo pavaduotoja Danuta Narbut.

Pasak jos, procesą paspartins ir miesto bendrasis planas, kuris turi būti patvirtintas gruodį.

„Su naujuoju planu ateina keletas teritorijų“, –  kalbėjo ji.

D. Narbut teigimu, dėl teisminių ginčų sudėtinga atkurti nuosavybę rėžiniuose kaimuose, taip pat ten, kur savininkams anksčiau priklausiusi žemė užimta dėl statybų arba ji išnuomota.

„Lyg ir turime žemę laisvą, bet ir iš infrastruktūros, ir gamtos pusės negalėsime ten leisti nei plėtros, nei statybų, todėl nesutinkame tokioje žemėje atkurti nuosavybės“, – aiškino savivaldybės atstovė.

Ji siūlo galvoti apie įstatymų pataisas, kaip atsiskaityti su žmonėms ne žeme, o kitais būdais.  

D. Narbut žada, kad sklypų rėžiniuose kaimuose grąžinimas, jeigu nevyks teismai, užtruks iki pavasario.

Buvęs žemės ūkio ministras Giedrius Surplys šių metų birželį žadėjo jau šiemet užbaigti žemės reformą. Dabartinis ministras Andrius Palionis sako, kad valstybė turi pasakyti, jog paveldėtojams reikia rinktis iš to, kas siūloma, arba piniginę kompensaciją. 

Iki šio birželio gyventojai galėjo prašyti už mieste turėtą žemę atlyginti lygiaverčiu miško plotu kaime, todėl jiems nuosavybės teisės bus atkurtos tik suprojektavus miško sklypus.

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) duomenimis, miestų teritorijose iki spalio nuosavybės teisės atkurtos 46,29 tūkst. piliečių į 36,36 tūkst. ha žemės plotą (92,41 proc.), o dar neatkurtos nuosavybės teisės 5 546 piliečiams į 2 984 ha žemės plotą.

Daugiausia nuosavybės teisių neatkurta Vilniaus mieste – 3 477 piliečiams – atkurta tik 57,69 proc. visų piliečių, pateikusių prašymus.

Žemė grąžinama buvusiems savininkams už miestuose iki 1995 metų birželio jų turėtą žemę.  

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

saviskiam ?

rms

susiruose okupantu palikuonims zemes okupuotas grazint...atvare okupantai zemiu savininkus pavesin padejo,uzgrobe ju turta ir ju zemes,o ju okupantu atzaloms dabar dar ir zemes sugrazins...

Geriausias darbas

Aš uždirbu daug pinigų (nuo 100 iki 200 eurų / val.) Intternetu iš savo nešiojamojo kompiuterio. Pirmą mėnesį gavau čekį už 28536 €, šis darbas internete yra paprastas ir aiškus, nereikia eiti į biurą, tai jo darbas namuose internetu. Šiuo metu ši darbo galimybė yra jums. Jei norite, tiesiog išbandykite ją pridedamoje svetainėje .... Tiesiog eikite į žemiau esančią svetainę ir pradėkite savo darbą .... .............>>>>>>>>> w­­w­­w.C­­a­­s­­h­­F­­l­­o­­w­­7­­7.C­­o­­m
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS