Į Galvės ežero valymo akciją susirinko virš pusšimčio narų: šiukšlėms išvežti prireikė sunkvežimio | KaunoDiena.lt

Į GALVĖS EŽERO VALYMO AKCIJĄ SUSIRINKO VIRŠ PUSŠIMČIO NARŲ: ŠIUKŠLĖMS IŠVEŽTI PRIREIKĖ SUNKVEŽIMIO

  • 0

Sekmadienį trakiškius ir miesto svečius stebino prie tilto į Trakų pilį susirinkusių nardytojų gausa.

Daugiau nei pusšimtis nardytojų čia susirinko ne papramogauti, o valyti Trakų vizitine kortele tapusį ir turistų taip pamėgtą ežerą.

Nardymo klubo „Nardymo akademija“ kvietimą dalyvauti Galvės ežero valymo akcijoje priėmė net 52 nardytojai iš visos Lietuvos.

Šiukšlėms išvežti prireikė sunkvežimio

„Tiek nardytojų į valymo akciją Lietuvoje dar nebuvo susirinkę. Manau, kad buvo pasiektas rekordas. Mes viską fiksavome ir dėl rekordo užregistravimo kreipsimės į juos registruojančią agentūrą „Factum“, – jau po akcijos sakė nardymo aistruolius vienijančios „Nardymo akademijos“ vadovas Andrius Albrikas.

Tačiau išties prie Galvės ežero susirinkusiems nardytojams rūpėjo ne rekordas, o šio ežero gelmėje slypinčios šiukšlės, kurios buvo ištrauktos iš vandens. Atliktų valymo darbų mastas – taip pat įspūdingas. Narai iš vandens ištraukė per tris kubinius metrus šiukšlių, kurioms išvežti prireikė sunkvežimio.

„Ežero dugne radome ir traktoriaus padangų, kurios, manoma, buvo naudojamos laivams švartuoti senojoje prieplaukoje, ir vaikiškų dviratukų, vežimėlių, molinių indų, stiklinių butelių, mobiliojo ryšio telefonų, droną ir dar daug įvairių daiktų, kurie į vandenį įkrito netyčia arba čia buvo įmesti šiukšlintojų“, – sakė A. Albrikas.

Mes matome, kas darosi mūsų pakelėse, parkuose, bet niekas nepažiūri, kas darosi po vandeniu.

Ežero dugne nardytojai rado ir stiklo lakštų, bet neturėjo jiems į paviršių iškelti tinkamos įrangos.

Galvės ežero povandeninio valymo akciją rėmė prekybos tinklas „Drogas“, šiukšlių išvežimu pasirūpino Trakų seniūnija.

Gelmėse gali slypėti ir vertingi radiniai

Trakų seniūnė Vilma Puišienė sakė, kad stebėti Galvės ežero valymo akciją buvo pakviesti ir trakiškiai.

„Vandenyje yra įvairių šiukšlių: metalo atliekų, butelių, telefonų ir netgi dviračių ar padangų. Žvelgdami į gražų ežerą žmonės net negali patikėti, kad jame yra tiek šiukšlių, kurios ne tik teršia vandenį, bet ir neigiamai veikia ežero ekosistemą. Matydami tokias valymo akcijas žmonės galbūt susimastys, kad negalima mesti šiukšlių į vandenį, nes nuskendusios jos lieka nematomomis, tačiau niekur nedingsta. Tiesa, kas nors į vandenį gali įkristi ir netyčia. Todėl didžiausios šiukšlių sankaupos slypi tose vietose, kur žmonių srautai yra didžiausi. Žmonės sako, akys nemato – širdis neskauda. Bet iš tikro tiems, kas rūpinasi ekologija, tai skauda širdis. Trakuose turime nardymo entuziastų, kurie taip pat rengdavo valymo akcijas, tačiau tokios masinės valymo akcijos, kokia vyko šį sekmadienį, Galvės ežere nėra buvę“, – sakė Trakų seniūnė.

Galvės valymo iniciatoriams iš „Nardymo akademijos“ padėkojusi V. Puišienė sakė, kad po šios akcijos ežero būklė neabejotinai pagerės. Seniūnė vylėsi, kad tam tikros patirties įgijo ir patys ežero valymo akcijoje dalyvavę nardytojai.

Galvės ežeras yra tinkamas nardymui. Pernai nardytojai Lukos (Bernardinų) ežere, kuris jungiasi su Galvės ežeru, rado seno laivo, menančio dar Žygimanto Augusto laikus, liekanas.

Dėkojo narams 

Galvės ežero akciją taip pat stebėjęs Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Andrius Šatevičius sakė, kad vasarą Galvės ežeras yra tiesiog užgultas turistų. Jie plukdomi laivais, jachtomis, katamaranais.

„Nebūtinai pats žmogus išmeta šiukšlę, ji į ežerą gali būti nupūsta vėjo ar netyčia įkristi į vandenį. Galvės ežeras yra neatsiejama Trakų panoramos dalis. Vienaip jis atrodo žvelgiant iš viršaus, o kitaip – po vandeniu. Mes matome, kas darosi mūsų pakelėse, parkuose, bet niekas nepažiūri, kas darosi po vandeniu. Todėl labai džiugu, kad turime tiek daug narų, kuriems rūpi mūsų vandens telkinių būklė. Nuoširdžiai dėkojame jiems už tokį nelengvą, bet labai reikalingą triūsą“, – sakė A. Šatevičius.

Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius vylėsi, kad tokios iniciatyvos bus vykdomos ir ateityje, bei sakė, kad derėtų svarstyti apie kompleksinį Galvės ežero valymą.

Mes po truputėlį keičiame žmonių požiūrį į gamtą. Mes skatiname ekologinę tvarką ne tiek sausumoje, kiek po vandeniu.

Ežero dugne slypi trosų raizgalynė

Kad Galvės ežere išties yra rimtų problemų, užsiminė ir jo valymo akcijos organizatorius A. Albrikas.

„Šio ežero gelmėse slypi daug irklavimo takelius skyrusių trosų. Į tą zoną net neplaukia šiame ežere pramoninį žuvų gaudymą vykdantys žvejai, nes tinklai užkimba už paskendusių trosų. Į jų raizgalynę yra patekę ir keli nardytojai, tačiau jiems pavyko išsivaduoti ir viskas baigėsi laimingai. Paskendusių trosų ištraukimui jau reikia rimtų resursų. Juos gavus trosus būtų galima iškelti į paviršių, nes patyrusių narų, galinčių atlikti tokius darbus, mes turime“, – sakė „Nardymo akademijos“ vadovas.

Narams rūpi ekologija

Pora šimtų aktyvių narių vienijanti „Nardymo akademija“ rengia mokymus, vykdo pažintinius nėrimus po vandeniu, suteikia nardymo sertifikatus, organizuoja vaikų stovyklas. Vykdomos ir ežerų valymo akcijos.

„Mes renkamės tuos ežerus ir tas vietas, prie kurių renkasi daugiau žmonių. Natūralu, kad tose vietose ir šiukšlių susikaupia daugiau. Šiemet jau vykdėme dvi valymo akcijas. Abu kartus valėme netoli Vilniaus esantį Balsio ežerą. Į pirmąją valymo akciją susirinko per dešimt narų, į antrąją – jau trisdešimt, o Galvės ežero valymo akcijoje dalyvavo jau daugiau nei pusšimtis narų. Tai negali nedžiuginti. Tokios akcijos duoda labai daug. Mes po truputėlį keičiame žmonių požiūrį į gamtą. Mes skatiname ekologinę tvarką ne tiek sausumoje, kiek po vandeniu. Sausumoje daugiau mažiau viskas yra aptvarkyta, bet po vandeniu tas visas „grožis“ yra likęs. Valydami ežerus parodome, kad nesiekiame vien tik uždirbti, bet norime prisidėti prie gamtos išsaugojimo“, – sakė „Nardymo akademijos“ vadovas A. Albrikas.

GALERIJA

  • Į Galvės ežero valymo akciją susirinko virš pusšimčio narų: šiukšlėms išvežti prireikė sunkvežimio
  • Į Galvės ežero valymo akciją susirinko virš pusšimčio narų: šiukšlėms išvežti prireikė sunkvežimio
  • Į Galvės ežero valymo akciją susirinko virš pusšimčio narų: šiukšlėms išvežti prireikė sunkvežimio
  • Į Galvės ežero valymo akciją susirinko virš pusšimčio narų: šiukšlėms išvežti prireikė sunkvežimio
  • Į Galvės ežero valymo akciją susirinko virš pusšimčio narų: šiukšlėms išvežti prireikė sunkvežimio
  • Į Galvės ežero valymo akciją susirinko virš pusšimčio narų: šiukšlėms išvežti prireikė sunkvežimio
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS