Į Lietuvą atvyksta socialine aktyviste tapusi M. Lewinsky | KaunoDiena.lt

Į LIETUVĄ ATVYKSTA SOCIALINE AKTYVISTE TAPUSI M. LEWINSKY

  • 5

Didžiausia kibernetinių patyčių auka save vadinanti socialinė aktyvistė Monica Lewinsky atvyksta į Lietuvą.

Ką išgyvena žmogus, iš kurio tyčiojasi viso pasaulio interneto komentatoriai? Tai garsi moteris papasakos birželio 7–8 dienomis vyksiančiame inovacijų festivalyje LOGIN 2018.

„Pakvietėme Monicą, nes norime atkreipti dėmesį ir į socialinę, deja, dažnai tamsiąją interneto pusę: pasaulinis tinklas yra ne tik inovacijų bei pažangos variklis, jis – ir patogi terpė patyčioms sklisti. Tu lengva ranka pažemini kitą asmenį, dar tūkstančiai kitų padaro tą patį. „Naujiena“ greitai tampa niekam nebeįdomi, bet ar susimąstome, kaip dėl to jaučiasi pažemintas žmogus?“ – sako LOGIN 2018 direktorė Indrė Chevalier.

M. Lewinsky sunkiausią ir skaudžiausią savo gyvenimo etapą išgyveno sulaukusi 24-erių. 1998-aisiais visuomenei sužinojus apie jos ir tuometinio JAV prezidento Billo Clintono santykius, moterį užgriuvo patyčių lavina. Ilgus metus po to ji bandė atsitiesti, ir tik pastaraisiais metais jai pavyko prabilti taip, kad ją išgirstų ir suklustų ją niekinusi ir skaudinusi visuomenė.

Šiandien M. Lewinsky yra autorė, konsultantė ir aktyvistė, pasisakanti už saugesnį internetą, privatumą ir lygybę. Amerikietė keliauja po visą pasaulį, pasakodama apie savo patirtį ir padėdama su patyčiomis kovoti kitiems, o jos pranešimas „The price of shame“ („Gėdos kaina“) TED platformoje yra peržiūrėtas per 12 mln. kartų.

Nepaisant per visą pasaulį nusidriekusio skandalo, M. Lewinsky sugebėjo pasiekti įspūdingą karjerą. 2014-aisiais leidinyje „Vanity Fair“ pasirodžiusi jos esė „Shame and Survival“ („Gėda ir Išlikimas“) nominuota „National Magazine Awards“ apdovanojimuose, šiandien M. Lewinsky eina leidinio redaktorės pareigas. Dirbdama su pasauline telekomunikacijų bendrove „Vodafone“, moteris 2016-aisiais įgyvendino analogų neturinčią, prieš patyčias nukreiptą kampaniją #BeStrong. Taip pat M. Lewinsky bendradarbiauja su keliomis pasaulinėmis prieš patyčias veikiančiomis organizacijomis – yra programų „Diana Award‘s Anti-Bullying Programme“ Jungtinėje Karalystėje ir „Bystander Revolution“ Jungtinėse Amerikos Valstijose ambasadorė.

Ir nors praėjo daugybė metų, dviejų dešimtmečių senumo įvykių šleifas moterį persekioja iki šiol: skaudūs įvykiai ne sykį priminti B. Clintono žmonai Hillary kandidatuojant į JAV prezidentus, Lewinsky pavardė linksniuojama politinių skandalų kontekste, ji atšaukiama iš konferencijų ir renginių, kuriuose dalyvauja Clintonai.

Lietuviškų šaknų turinti M. Lewinsky, kurios senelis Samuelis M.Vilensky buvo Lietuvos žydas, festivalyje LOGIN 2018 skaitys pranešimą apie žmonių elgesį internete ir jo pasekmes, dalinsis įžvalgomis apie interneto ateitį ir mūsų atsakomybę ją kuriant.

Didžiausias inovacijų festivalis Baltijos šalyse LOGIN 2018 vyks birželio 7–8 dienomis Vilniaus centre – Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, Kongresų rūmuose bei erdvėse tarp šių dviejų kultūros centrų. Daugiau nei šimtas festivalio pranešimų suskirstyti į aštuonias temas – nuo blockchaino iki miestų mobilumo, nuo finansų technologijų iki dizaino ir visuomenės. Šių temų pranešėjai apie jas kalbės per technologijų, kūrybiškumo ir verslumo prizmes.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

tai

tegul atsiveza ir klintona ......

gal

pas Greta?

...

Che, išgirdo kad Karbauskis be moterų kankinas... negi į Sk.Vernelį nusitaikė?..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS