Nepasikuklino: šiųmetę Vilniaus eglę išvadino plagiatu | KaunoDiena.lt

NEPASIKUKLINO: ŠIŲMETĘ VILNIAUS EGLĘ IŠVADINO PLAGIATU

  • 18

Šeštadienį Vilniuje, Katedros aikštėje, sužibus pagrindinei miesto žaliaskarei, skvarbūs internautų žvilgsniai ilgai nelaukė – atrado prie ko prikibti ir kaip mat sukritikavo sostinės eglės kūrėjus. Pasak jų, Vilnių puošiančio kalėdinio medžio idėja – neoriginali. Ji esą Kolumbijos sostinėje Bogotoje 2014-aisiais stūksojusios žaliaskarės plagiatas.

Pažvelgus į minėtame Pietų Amerikos mieste prieš kelerius metus puoštą eglę, nesunku pastebėti – savo išore ji išties šiek tiek primena šiųmetę Vilniaus žaliaskarę.

Abu šiuos kalėdinius medžius puošia tūkstančiai šviečiančių lempučių. Jų spindesys dar labiau sustiprinamas pasitelkiant taip pat spindintį skraistę imituojantį motyvą.

Be to, aplink abi žaliakares išdėliotos masyvios šachmatų figūros. Tiesa, Bogotoje jos – medinės, o Lietuvos sostinėje – suformuotos iš šviečiančių lempučių.

Bogotos kalėdinė eglė (2014) / hotogobogota.com nuotr.

Į pastarąją kritiką dėl kalėdinių eglučių panašumo, nors juos ir skiria penkeri metai, projekto „Vilniaus Kalėdos“ įgyvendintojai turi atsaką. Kaip portalui tv3.lt sakė negalvojantys apie panašumus ir jų neieškantys.

Vilniaus kalėdinė eglė (2019) / I. Gelūno/ Fotobanko ir S. Žiūros nuotr.

„Taip, galbūt keliuose miestuose ar šalyse yra skraistės, tačiau kalba eina apie išbaigtumą, meninius sprendimus ir kompozicijos baigtumą. Tai, mano manymu, nėra lyginami dalykai ir net nevertėtų jų lyginti. Kita vertus, visos pastabos yra postūmis eiti į priekį, tačiau aš labai raginu visus pasidžiaugti ir mėgautis šiuo laikotarpiu“, – tv3 žurnalistams kalbėjo projektų vadovas Paulius Jurgutis.

Katedros aikštėje įžiebta Kalėdų eglė

I. Gelūno / Fotobanko, S. Žiūros nuotr.

Primename, kad Vilniaus Katedros aikštėje pagrindinė šalies eglė buvo karūnuota šeštadienį.

Šiųmetis Kalėdų simbolis sostinėje paverstas galingiausia šachmatų figūra – karaliene. Karališkos mėlynos spalvos suknele ir sidabru spindinčiu baltu apsiaustu (tarsi mantija) pasipuošusi karalienė labai simboliškai įsiterpusi tarp dviejų bokštų – Katedros varpinės ir Gedimino pilies.

Ją ištikimai saugo girliandomis išpuošta pėstininkų eilė, išrikiuota prie įėjimo į Kalėdų miestelio teritoriją.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Vienas prie Vieno

Dar priminsime kad Bogota tai sukūrė 2014. Ir jau po 2 metų tai pasivogė Vilnius. Pasižiūrėkite : diena.lt/naujienos/vilnius/miesto-pulsas/sostines-sirdyje-suzerejo-ispudinga-egle-784039 youtube.com/watch?v=KwQv8Qx3x-E howtobogota.com/2014/12/08/christmas-bogota-just-quickie/

Agaga

Kiekviena eglutė yra graži. Net be papuošalų, auganti miške. Eglute- gražiausias medis iš visų medžių! Bet mane labiausiai piktina prasidėjusios lenktynės, kuri eglutė gražiausia! Piktina išleidžiamos didžiulės sumos tai tuštybės mugei! Nrjaugi nėra kur kitur išleisti pinigus nei šiam laikinam, nenaudingam "grožiui." Geriau išasfaltuoti kokia dulkancia gatve mieste, pasodintų medelių, įrengtų gelyna, sutvarkytų sebekstyna!!!!

cheee

pagal spalva ir isvaizda tai ariju stiliuje tas kuolas su lemputem apkabinetom...ir spalvom...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS