Investuotojų magnetas – šiuolaikiški verslo centrai miesto širdyje | KaunoDiena.lt

INVESTUOTOJŲ MAGNETAS – ŠIUOLAIKIŠKI VERSLO CENTRAI MIESTO ŠIRDYJE

  • 1

Vienas po kito Vilniuje dygstantys šiuolaikiški verslo centrai ne tik gražina miesto veidą, bet ir padeda privilioti naujus užsienio investuotojus.

Anot ekspertų, tarptautinius standartus atitinkantys biurų dangoraižiai dažnai tampa Lietuvoje verslus plėtojančių vakarietiško kapitalo bendrovių pasirinkimu. Maža to, į tokį verslo centrą atėjus vienam investuotojui, jo pėdomis dažniausiai paseka ir kiti.

Kyla biurų kokybė

Kaip pasakoja Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento vadovas Mindaugas Pakalnis, atsižvelgiant į šiuo metu sostinėje statomų verslo centrų skaičių, akivaizdu, kad tokių pastatų poreikis yra didelis. Anot eksperto, stimulą verslo centrų plėtrai davė ir į Vilniaus rinką atėjusios Vakarų šalių bendrovės.

„Atėjo europietiškos įmonės, daug skandinavų kompanijų su verslo centrais ir jų verslo modeliu. Jiems, akivaizdu, reikia naujo tipo patalpų, kurios atitiktų tarptautinius standartus. Kai kurios kompanijos visai neina į patalpas, jeigu jos neturi vieno ar kito kokybės įvertinimo. Tiesiog tokia būna įmonės strategija“, – aiškino M. Pakalnis.

Geros išskirtinės architektūros pastatai pirmiausiai turėtų būti centrinėje miesto dalyje, kurioje formuojasi tam tikri jų klasteriai. Paprastai tos vietos tampa prestižinėmis ir tuomet vienas investuotojas ima traukti kitą.

Vilniaus miesto plėtros departamento vadovo teigimu, investicijos į naujus verslo centrus ne tik pagerino mieste esančių komercinių ir administracinių patalpų nuomos galimybes, bet ir gerokai pakėlė jų kokybę.

„Atsirado europinės kokybės verslo centrai, o dar neseniai atrodė, jog administracinių pastatų rinkos Vilniuje nėra, kad mums užteks senų tarybinių pastatų. Vilniuje atsirado geros architektūros, pradėtos naudoti aukštosios tiek statybinės, tiek inžinerinės technologijos. Tai – geras ženklas ir miestui, ir investuotojams“, – įsitikinęs M. Pakalnis.

Vilioja ekologija ir mažomis sąskaitomis

Tai, kad modernių verslo centrų poreikis Vilniuje yra didelis ir toliau auga, tikina pastebėjęs ir Švedijos investicijų bendrovės „East Capital Explorer“, neseniai pakeitusios savo vardą į „Eastnine“, investicijų vadovas Kęstutis Sasnauskas.

Bendrovė šiuo metu valdo sostinėje esančius A klasės verslo centrus „Vertas“ ir „3 Burės“. Pastarąjį kompleksą, kuriame verslą šiuo metu vykdo per pusę šimto įvairaus dydžio įmonių ir dirba daugiau nei 2500 darbuotojų, įmonė planuoja plėsti. Tad naujuoju bendrovės pavadinimu, pasak K. Sasnausko, norima dar labiau pabrėžti skiriamą dėmesį į nekilnojamąjį turtą Rytų Europoje.

„Neslopstantis tiek Lietuvos, tiek užsienio investuotojų susidomėjimas aukštos kokybės biurais Vilniuje ir vis didesnis esamų verslo centrų užimtumas mus paskatino statyti jau trečiąjį dangoraižį verslo komplekse „3 Burės“. Tai bus paskutinė burė, netoli Neries krantinės, vainikuosianti visą kompleksą. Pastebime, kad klientams vis svarbesniu veiksniu renkantis biurą tampa vieta ir komfortiška darbo aplinka. Dėl to statant šį dangoraižį bus panaudota itin daug inovatyvių technologinių sprendimų, kurie pastatą pavers itin draugišku aplinkai ir darbuotojams“, – pasakoja K. Sasnauskas.

Anot jo, biurus besirenkantiems verslininkams šiandien ne mažiau svarbus yra ir komunalinių išlaidų klausimas. Mažos vandens ar elektros sąnaudos vaidina ypatingai svarbų vaidmenį ilguoju laikotarpiu, nes duoda teigiamą impulsą visos įmonės biudžetui.

Veikia kaip magnetas

Dešinysis Neries krantas su palei Konstitucijos prospektą besiformuojančiu verslo ir administraciniu rajonu neabejotinai yra viena iš Vilniaus miesto vizitinių kortelių, todėl nenuostabu, kad vis daugiau verslininkų nori įsikurti būtent čia.

„Eastnine“ investicijų vadovo teigimu, miesto centre esantys biurai verslui taip pat padeda sutaupyti nemažai brangaus laiko. Ši vieta užtikrina idealų susisiekimą automobiliu ar galimybę pėsčiomis nukeliauti iki tokių svarbių institucijų kaip Vilniaus miesto savivaldybė ar Registrų centras. Visa tai užtikrina sklandų ir dinamišką šiuolaikinio verslo vystymą.

Dar vienas biuro centro pranašumas – netoliese esantys prekybos centrai bei ranka pasiekiamas senamiestis.

Pasak ekspertų, auganti verslo centrų koncentracija dešiniajame Neries krante yra sveikintina, kadangi naujieji dangoraižiai ne tik puošia miestą, bet ir veikia kaip magnetas pritraukiant naujus investuotojus.

„Norėtume, kad verslo centrai atsirastų tose Vilniaus vietose, kurios tam skirtos – dešiniajame Neries krante, galbūt prie T. Narbuto gatvės, kartais jie atsiranda ir kituose pocentriuose. Geros išskirtinės architektūros pastatai pirmiausiai turėtų būti centrinėje miesto dalyje, kurioje formuojasi tam tikri jų klasteriai. Paprastai tos vietos tampa prestižinėmis ir tuomet vienas investuotojas ima traukti kitą“, – teigia M. Pakalnis.

GALERIJA

  • Investuotojų magnetas – šiuolaikiški verslo centrai miesto širdyje
  • Investuotojų magnetas – šiuolaikiški verslo centrai miesto širdyje
Įmonės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jo

statytojas pasistato ir nuomuoja visa gyvenima bjurams.. Aukso kasyklos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS