Jodo tabletes vilniečiai gali atsiimti iki sausio pabaigos | KaunoDiena.lt

JODO TABLETES VILNIEČIAI GALI ATSIIMTI IKI SAUSIO PABAIGOS

  • 4

Vilniaus miesto savivaldybė dar kartą pratęsė jodo tablečių dalybas – iki sausio 31-osios.

„Atsižvelgus į esamą situaciją dėl judėjimo apribojimų, taip pat besitęsiantį karantiną, e. receptų galiojimas bendradarbiaujant su Registrų centru gyventojams pratęstas iki sausio 31 dienos“, – BNS informavo sostinės mero patarėja Ieva Dirmaitė.

Anksčiau skelbta, kad jodo tablečių dalybos baigsis sausio 17-ąją.

Anot patarėjos, svarstoma galimybė šį terminą dar pratęsti iki vasario 28 dienos, kad tie vilniečiai, kurie dėl objektyvių priežasčių negalėjo atsiimti kalio jodido tablečių iki dabar, turėtų tam laiko ir galėtų saugiai jas atsiimti artimiausioje vaistinėje.

I. Dirmaitės teigimu, tai būtų jau paskutinis pratęsimas.

„Svarbu pažymėti, kad elektroniniai receptai išrašyti automatiškai, todėl į gydymo įstaigas eiti nereikia“, – sakė ji.

Šiuo metu apie 62 proc. vilniečių nemokamai vaistinėse atsiėmė kalio jodido tabletes.

Jos sostinėje pradėtos dalyti spalio 20-ąją. Tikėtasi, kad procesas truks mėnesį, tačiau jis keletą kartų pratęstas.

Kalio jodido tabletės vaistinėse nemokamai išduodamos visiems Vilniaus mieste gyvenamąją vietą deklaravusiems žmonėms, pateikusiems asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Šios tabletės gyventojams dalijamos kaip prevencinė priemonė dėl pradedančios veikti Astravo atominės elektrinės (AE) Baltarusijoje. Jos skirtos apsaugoti skydliaukę nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio.

Pabrėžiama, kad vilniečiams kalio jodido tabletes reikėtų vartoti tik įvykus branduolinei avarijai kaimyninėje šalyje ir tik tuo atveju, jei tokias rekomendacijas pateiktų kompetentingos valstybės institucijos. 

Anksčiau skelbta, kad jei Astravo atominėje jėgainėje įvyktų nelaimė, per kurią į aplinką patektų radioaktyviųjų medžiagų, Lietuvos institucijos gyventojus apie tai nedelsiant informuotų garsinėmis sirenomis, trumpaisiais perspėjimo pranešimais į mobiliuosius telefonus ir per radiją, televiziją bei kitas visuomenės informavimo priemones.

Tokios nelaimės atveju rekomenduojama užsidaryti patalpoje ir laukti valstybės institucijų pranešimų, kokių veiksmų ir priemonių imtis siekiant sumažinti pavojų. Šiame etape gyventojai taip pat būtų informuoti, ar reikia vartoti kalio jodido tabletes. 

Branduolinės avarijos atveju gyventojų evakavimas vykdomas 30 kilometrų spinduliu nuo reaktoriaus.

Pasak Vilniaus savivaldybės, kadangi šalies sostinė yra didesniu – 45 kilometrų atstumu – nuo Astravo, nelaimės atveju Vilniaus gyventojai pirmiausia turėtų likti namie, neiti į lauką, sekti informaciją per radiją bei televiziją ir laukti tolesnių nurodymų: ar vartoti tabletes, dėvėti apsaugines kvėpavimo takų priemones, evakuotis.

Iš viso Sveikatos apsaugos ministerija yra išdalijusi 4 mln. kalio jodido tablečių 16-ai savivaldybių, esančių 100 kilometrų atstumu nuo Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Oi

Ukrainone jau 10 reaktoriu sudetingoje padetyje.

Bereikalingas

pinigų mėtymas. Dar mirusiems kompresus paruoškit

T

Kaip ir visada bananu kraste pinigu plovimas ir vagimas prisidengus gerais darbais,slykstu ir tiek,o tiem kas tokias aferas organizuoja visa tai islys per kitus galus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS