Kaip Vilnius kovoja su grafičių piešėjais? | KaunoDiena.lt

KAIP VILNIUS KOVOJA SU GRAFIČIŲ PIEŠĖJAIS?

Grafičio piešėjai paprastai veikia tamsiuoju paros metu ir naudojasi sargyba, tad policijai sugauti juos nėra lengva.

Vis dėlto policijos pareigūnai yra perpratę tam tikras grafitininkų tradicijas, kurios leidžia nuspėti, kur naktiniai sienų tepliotojai gali pasirodyti vėl, teigia Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius.

LRT RADIJO klausytoja piktinasi grafičių piešėjais. „Esu vilnietė ir labai myliu šį miestą, bet mane neramina sienų tepliojimas grafičiais. Mūsų valstybėje labai greitai sugaunami įvairūs nusikaltėliai, tad kodėl jokių priemonių nesiimama prieš grafičių piešėjus, kurie bjauroja miestą?“ – klausia ji.

„Nuo šių metų pradžios iki dabar Vilniaus apskrities policijos įstaigoje registruoti 57 pranešimai apie rastus nupieštus ar piešiamus grafičius ant pastatų sienų ar automobilių, autobusų. Atsižvelgiant į tai, kad beveik visi šie teisės pažeidimai padaromi slapta, saugantis, pastačius savotiškas sargybas, tamsiuoju paros metu, pavyksta sulaikyti nedidelį procentą pažeidėjų. Policijos registruojamų įvykių registro duomenimis, šiemet penki asmenys buvo sulaikyti šito teisės pažeidimo darymo metu“, – tikina policijos atstovas.

Anot jo, Vilniaus apskrities policija kovodama su pažeidėjais imasi visų įmanomų priemonių, kokias tik leidžia turimos galimybės ir resursai.

„Nors reikia pripažinti, kad grafičių piešimas yra labai sudarkęs miestą, mūsų galimybės ne visada leidžia teikti prioritetą šiam uždaviniui. Šių niekdarių gaudymas nėra tipiškiausia policijos funkcija, todėl labai stipriai šioje veikloje pasireiškia miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyrius“, – aiškina specialistas.

P. Radvilavičiaus teigimu, policininkai žino tam tikrus grafičių piešėjų įpročius. Tarp vadinamų profesionalų egzistuoja tam tikros vidinės tradicijos: sunkiai prieinamoje vietoje ar gerai matomoje vietoje grafitį nupaišęs asmuo susilaukia pasekėjų – kiti tokios veiklos mėgėjai turi pasižymėti netoliese ar čia pat, šalia.

„Todėl yra rengiamos pasalos, atkreipiamas patrulių dėmesys į tam tikrus objektus konkrečiu paros metu, taip pat vykdomas ir kriminalinės policijos patruliavimas, jei turima duomenų, kad toje vietoje gali pasirodyti grafičio tepliotojai“, – pasakoja jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

toks

Gera priemonė būtų:sugavus tokį,įvynioti baudą ir įpareigoti už savo lėšas perdažyti visą sieną(po priežiūra).

DJ

O gal galima sukurti dažus kurie gana greitai biologiškai suyra ?. Tuomet tie mulkiai gal pirks tokius dažus, bet gal ir atvirkščiai jie nori, kad jų nesąmones kuo ilgiau liktų. Todėl belieka tik tykėtis, kad policija tokius mulkius pagautu, bet jiems reikia labai riebias baudas įmontuoti, gal praeis snoras tokias nesąmones daryti ?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS